Prismatch*Prismatch*

Så enkelt kan du gjøre huset ditt smart

– og hverdagen litt kulere

Frister det å våkne til «soloppgang» på soverommet istedenfor den forhatte alarmen? Eller hva med å rusle inn til behagelig temperatur på kjøkkenet og forsyne deg av en rykende varm kaffekopp som venter? «Smarte hjem» gir deg muligheten til det. 

– Fjernstyring av varmeovner, automatisert oppvarming som senker seg mens du er på jobb, belysning der lysbryteren har smarte chiper som kan justeres automatisk basert på sollys, og adgangskontroll. Listen er lang, og det finnes i dag mange populære smarthus-funksjoner, forteller Hildegunn Bjerknes, produktsjef for smarte hjem og nettverk hos Komplett.

Med «smarte» produkter menes produkter som har trådløs nettverkstilkobling med varsling og styring via app på telefonen.

– Det finnes ringeklokker med bilde og video som gir deg mulighet til å se hvem som ringer på, eller om noen har vært på døren uten at du var hjemme. Du kan også kjøpe videoovervåkning på innsiden eller utsiden av huset, som gir deg varsler på telefonen ved bevegelse eller når noen kommer hjem. Da kan du for eksempel få beskjed om når minstemann er hjemme fra skolen, forklarer produktsjefen.

– Belysning og videoovervåkning er definitivt de mest populære smarthus-produktene. Deretter følger mange opp med varslere, værstasjoner, låser og alarmer, legger hun til.

Les også: Robotstøvsugeren alle elsker

Har fått dilla

– Det begynte med at jeg fikk installert alarmanlegg med smart-lås på ytterdøren, og stikkontakter med sensorer for lys i gangen. Deretter ballet det bare på seg, forteller Eirik Norman Hansen. 

Han er administrerende direktør i Itch Design AS og holder foredrag om markedsføring, trender, dingser og teknologi. I tillegg er han en vaskeekte smart-entusiast.

Sjekk også: Fremtidens klesvask styres fra mobilen

KREATIVE OG SPRØ LØSNINGER: Eirik Norman Hansen har et hjem litt utenom det vanlige. FOTO: SVEN-ERIK KNOFF

– Det høres kanskje fjernt ut for mange, men alt som går på strøm i huset ditt kan faktisk gjøres smart.

Dette kan alle få til

Du trenger ingen spesielle ferdigheter for å få et smart hus. Det eneste du behøver er godt internett. Og har du kraftig nok nett er det bare å sette i gang med å installere smarte løsninger. 

– For eksempel bytter nattbordslampen min farge avhengig av hva jeg veier. Jeg har nemlig en vekt som jeg har koblet sammen med lampen. Går jeg på vekten og den viser at jeg har bikket 92 kilo, begynner den å lyse rødt. Så i desember er det rød jul på soverommet, ler han.

PÅ TIDE Å TA GREP: Nattbordslampen til Eirik Norman Hansen lyser opp soverommet i rødt dersom han veier mer enn 92 kilo.

Holder derimot Hansen seg under 90 kilo, blir han belønnet med et fargespekter på sengekanten.

«Smarthjem» har vært tilgjengelig i årevis, men det har vært kostbare produkter som har krevd spesialkompetanse. I dag kan du imidlertid kjøpe en smart lyspære som koster det samme som normale lyspærer. 

– Fru Hansen (kona) får litt krupp innimellom på grunn av alt det rare jeg gjør, men lys - det synes til og med hun er ordentlig gøy. 

– Fruen synes det funker så godt at hun nå har lyst på Philips Hue-pærer i taklampen også, sier Hansen, som har fikset og trikset slik at han og kona hver morgen våkner opp til en simulert soloppgang inne på soverommet.

 

Så du denne? Støvsugerduellen: Kan roboten måle seg mot en vanlig støvsuger?

Både nyttig og tøysete

Hansen, som nok har et smartere hjem enn de fleste har laget drøssevis med ulike «regler», som gjør at det tidvis blinker og lyser mye i huset på Blindern i Oslo.

– Har du først begynt i det små med å gjøre hjemmet ditt smart, er det enkelt å gjøre det enda smartere, sier Hansen, som selv stadig avanserer sitt hjem med flere kule løsninger.

– Jeg laget en regel som skulle få det til å blinke i stuen hver gang romstasjonen «MIR» passerte over huset vårt. For å si det sånn - den beveger seg mye raskere enn jeg trodde, så det blinket jo plutselig i huset annenhver time. 

Ønsker du å sette opp liknende regler, kan du opprette en konto på IFTTT, eller «If this then that» som forkortelsen står for.

Les også: Google Home - din nye hjelper i hjemmet

Og det er ikke bare Hansens hjem som bærer preg av interessen hans. Også kontoret er «smart» - med Philips Hue-pærer i lampene.

– Ja, her blinker det i ulike farger når vi blir tagget i et innlegg på Facebook for eksempel. Det er sånn typisk tøysete og gøyal greie. Jeg forsøkte meg på dette hjemme først, men det syntes resten av familien at ble litt voldsomt, ler han.

Se hvordan Hansen styrer sitt smarte hjem i videoen under:

YouTube Video - Smarte hjem

 

Opprettet: 07.02.2018

Sist oppdatert: 22.01.2019