Google Home Mini

Google Home, din nye hjelper i hjemmet

Publisert 19. okt 2018 08.33

Tiden er inne for å si «Hei» til Google Home. Er du klar for å slippe inn en digital assistent i hjemmet? Google Home er spådd til å bli årets mest populære julegave i Norge, og nå kommer den på norsk.

Hva er Google Home?

Google har utviklet talestyring for å assistere elektronikken i smarte hjem. Taleassistenten kom på plass for mobil i fjor, og nå kommer Google Home som et tog inn i Norge. Enheten er liten og glir inn i de fleste stuer med sine 14,28 cm, og kan være til stor hjelp i det daglige. Frem til nå har den vært tilgjengelig på sju språk, men fra 24. oktober 2018 kommer det støtte for 16 nye språk deriblant norsk, noe som gjør produktet betydelig mer interessant for nordmenn.

ASSISTENT I HJEMMET: Med Google Home og Google Home Mini kan du få full oversikt og hjelp når du trenger. FOTO: Google

Hvordan sette opp Google Home?

Google Home har et enkelt setup, og fungerer på samme måte som Chromecast. De som er kjent med Chromecast vil se flere fellestrekk. Etter å ha koblet enheten til strøm, må du i tillegg laste ned Google Home-appen til din smarttelefon, iOS eller Android.
Appen ber om tilgang til det trådløse nettverket, og den vil koble til din Chromecast, hvis du har en i hus. Oppsettet er intuitivt og en stemme vil veilede deg på veien. For mest mulig personlig resultater og variert bruk bør også bør du legge inn din Spotify og Google-konto, Netflix, HBO med flere slik at de kan knyttes til assistenten. Når alt er klart vil enheten kjøre en lydtest og du er «good to go».

Dette kan Google Home gjøre for deg

Bruksområdene til din nye Google Home er mange, og går hånd i hånd med at hjemmene våre blir smartere. Assistenten gir deg full oversikt over dagens gjøremål, den googler for deg, du kan få oppskrifter opplest og den henter frem dine favorittlåter på kommando. Listen vil bare øke ettersom markedet kommer med stadig smartere produkter. Den nye assistenten kan bidra til en rekke oppgaver i hjemmet, som til å styre Philips Hue lamper, snurre film fra Viaplay, Netflix eller se på annet innhold gjennom Chromecasten.

Nordmenn er i gang med stemmestyring

Mange nordmenn er godt i gang med Google Home, og oppgir at den er spesielt egnet for å styre lyssetting og for avspilling av musikk og film. Teknologientusiasten Bjørn Henning Rørvik er en av disse.
– Etter at vi fikk Google Home på norsk i huset har det blitt veldig enkelt å skru av og på lyset med voice. Jeg slipper også å bruke den lite brukervennlige timeren på komfyren hver gang jeg lager mat. Jeg hører faktisk mye mer på spotify nå som det er blitt så enkelt å starte den med voice, og det uansett streaming-tjeneste. Den har faktisk ganske bra humor også. Hvis du ber den fortelle en vits ler ungene godt. De bruker også Google Home til leksehjelp hvis det er noe de lurer på eller trenger oversatt.

Spotify som standard

Dersom du foretrekker at assistenten finner musikk fra en bestemt tjeneste, bør du angi denne som standard for enda enklere bruk. Da slipper du for eksempel å utdype at det er i Spotify assistenten skal hente musikken fra, og det holder å fortelle låtnavnet eller navn på spillelista. Med mini-høyttalere plassert rundt om i huset kan du i tillegg angi hvilket rom sangen skal spilles i. Dersom du har Chromecast Audio kan du styre musikken til andre smarte høyttalere som støtter Google cast, som Sonos. Hvis du vil ha det litt gøy kan du be assistenten finne låter ved å synge deler av den, perfekt på fest når du ikke husker hva sangen heter. “Hey, Google kan du spille den derre... «tralla -la-la Thunder!»

Høyttaleren snakker på Norsk

Fra 24. oktober 2018 kan du snakke norsk til assistenten din. Med støtte for norsk blir enda enklere å administrere hjemmet. Assistenten fikk en norsk stemme tidligere i år, men da i første rekke til mobilen. Og for deg som har prøvd denne vil du kjenne igjen stemmen i Google Home.

Slik bytter du til norsk på Google Home

Dersom du har siste versjon av appen er det mulig å bytte til norsk allerede i dag, og du kan også velge å ha både norsk og engelsk som språk.

Slik gjør du det i iOS:
1. Gå inn i Google Home-appen
2. Velg innstillinger og scroll ned til flere innstillinger.
3. Gå inn på Innstillinger og velg Assistent-språk
4. Legg til nytt språk og velg norsk

Trenger du Google Mini-høyttalerne?

I boliger med flere rom kan det være det praktisk å ha flere ører. Google Home Mini er både høyttaler og taleassistent i ett, slik at du ikke trenger å stå ved Home-enheten for å gi beskjeder. Plasser Google Home Mini i fargene Charcoal eller Chalk på strategiske plasser rundt i huset, slik at du kan nyte dine spillelister i alle rom samtidig som du stemmestyrer volum og låtvalg. «Hei, Google skru opp volumet på badet». Du trenger ikke fortelle Google hvilken høyttaler du er ved, da den trådløst løser oppdraget.

Google Home - årets julegave?

Trolig er det nettopp Google Home som blir årets mest populære julegave i 2018. Sjef for Google i Norge, Jan Grønbech, er ikke uenig. Han uttaler i en pressmelding at nordmenn pleier å være tidlig ute med å ta til seg ny teknologi, og at nordmenn er klare for Google Home.
– Nordmenn er nysgjerrige på ny teknologi og innovative løsninger, så vi ser frem til å følge mottakelsen av Google Home i Norge. Vi håper og tror at disse produktene kan spille en nyttig rolle i brukernes hverdag. Teknologien skal bidra til å gjøre det lettere å fokusere på de verdifulle opplevelsene man heller vil bruke tid på, sier den norske Google-sjefen.

Enda smartere i fremtiden

Google stopper ikke der. De har utviklet en rekke produkter og kit som er skreddersydd for å snakke med Google Assistant, de kaller det Google Nest. I denne gruppen finner vi en rekke produktgrupper som belysning, underholdning, sikkerhet, rengjøring og oppvarming og vi gleder oss til neste produkt som vil være i Google-familien.