Prismatch*Prismatch*

Dette er hurtigtastene du må kunne i Windows

Du kan spare både tid og klikk ved å lære deg noen enkle tastetrykk. Her gir vi deg de viktigste du burde kunne. 

– Man jobber mer effektivt hvis man kan de mest sentrale hurtigtastene. I tillegg er det mer ergonomisk riktig å jobbe på tastatur enn å hele tiden bruke musen for å gjøre den samme jobben som hurtigtastene kan. Det er en del som sliter med «musearm» og som med fordel bør lære seg hurtigtaster for å avlaste håndleddet, sier Dag Olav Knutsen i Komplett.

– Jeg jobber mye i Excel og benytter i stor grad Ctrl+C og Ctrl+V som er hurtigtastene for å kopiere og lime inn. Her sparer jeg mye tid ved å benytte tastaturet i stedet for å bruke musen. 

 

Skift og lås kjapt

Knutsen trekker også frem utfordringene med å ha mange vidnuer oppe samtidig. 

– Jeg har ofte mange programmer oppe og bruker Alt+Tab som tar opp alle åpne programmer og lar deg skifte mellom dem. I tillegg har jeg også en del nettsider jeg besøker i løpet av en dag, og da er det greit med Ctrl+T som åpner en ny fane.

Les mer: Slik velger du riktig hodetelefoner

Knutsen forteller at hutigtasten som låser dataen også er en kombinasjon han bruker ofte. 

– På jobb hender det at jeg blir avbrutt i arbeidet, skal i møter, lunsj og lignende og bruker da Win+L som låser pc-en.

 

Tving deg selv 

For mange kan det være uvant å gå over til å bruke hurtigtaster, forteller han. 

– Skal man lykkes med å bruke hurtigtaster må det bli en naturlig del av arbeidsdagen. Det er kanskje en litt vanskelig overgang å gå bort fra å bruke musen til alt. Men om du  «tvinger» deg selv til å bruke de mest sentrale hurtigtastene, vil det etter hvert bli helt naturlig for deg å bruke hurtigtaster fremfor musen.

Et annet godt tips kan være å etter hvert lage egne hurtigtaster. På den måten kan du kjapt skifte mellom ulike programmer og utføre handlinger på noen sekunder.

– Noe de færreste vet er at mange tastaturer har «macro»-knapper som lar deg konfigurere helt selv hva tastene skal gjøre, for eksempel åpne spesifikke programmer som du bruker mye.

Her finnes det en rekke ulike måter og valg for å sette opp ny hurtigtaster. Sjekk blant annet ut programmer som: Hotkeyman, Hot Keyboard og Autohotkey.

Sjekk også Hvordan velge riktig bærbar PC

 

Dette er hurtigtastene eksperten mener du burde lære deg:

Det finnes selvfølgelig mange flere hurtigtaster, men disse kan være et godt utgangspunkt hvis du ikke allerede bruker hurtigtaster: 

Lim inn: Ctrl + V

Kopier: Ctrl + C

Klipp ut: Ctrl + X

Minimer alle vinduer: Win (Windows-knappen) + D (Minimerer alle vinduer og viser deg skrivebordet. Gjennomfører du samme handling igjen kommer alt tilbake på skjermen.)

Sniktitt på skrivebordet: Win + komma

Flytt alle vinduene til høyre/venstre: Win + høyre/venstre piltast

Åpne eller legge ned et program: Win + piltasten opp/ned 

Aktiver fullskjermmodus: F11 (gjelder det vinduet du sitter og jobber med)

Skjermbilde: Ctrl + PrtScn (Lar deg ta bilde av skjermbildet. Gå inn i et redigeringsprogram og trykk Ctrl + V, så dukker bildet opp. Sitter du på Windows 8.1 eller 10 kan du trykke Windows-knappen + PrtScn. Du vil da finne bildet lagret på Min datamaskin > Bilder > Screenshots.)

Åpne Start-menyen: Ctrl + Esc (En smart hurtigtast for deg som ikke har Windows-knappen på tastaturet og ønsker å åpne Start-menyen)

Lås PC-en: Win-knappen + L

Åpne oppgavebehandling: Ctrl + Shift + Esc (Åpner oppgavebehandling og lar deg lukke programmer som har låst seg)

Lukke et aktivt program: Alt + F4

Åpne programmer og skifte mellom dem: Alt + Tab

Åpne ny fane: Ctrl + T