Hvilken bærbar PC passer ditt bruk?

Det er mange hensyn å ta når du skal gå til innkjøp av ny laptop, og det kan være vanskelig å velge. I denne guiden tar vi for oss hva du bør vurdere i jakten på din nye bærbare makker, og hvilke vurderinger du bør ta i forbindelse med ditt PC-kjøp.

Det er mange begrep i bransjen som kan gjøre det vanskelig å sammenligne ulike laptoper mot hverandre. Enkelte produkter har så ulike egenskaper at det blir som å sammenligne epler og bananer. – Så hva er rett PC for deg?

Kjøpsguiden

  

1: Hvor mye må jeg regne med å betale for en bærbar PC?

Som med mange andre produkter er det en grunn, og da med negativt fortegn, til at de aller billigste produktene er rimelige. Her bør du tenke over ditt PC-behov. De som trenger en PC til enkle oppgaver som å surfe, betale regninger og høre på litt musikk, da trenger du strengt tatt ingen av toppmodellene, og kan få en super PC for under 5500 kroner fra kjente PC-leverandører.

– Det finnes en rekke rimelige modeller som kan løse dine daglige PC-behov, men da går det gjerne på bekostning av noe annet, som lagringskapasitet og ytelse, men også byggekvalitet/design.

Bærbare PC-er i alle prisklasser fra Lenovo, HP, Acer, Apple, ASUS, Microsoft og MSI.

 

2: Hvor stor PC er stor nok?

Her snakker vi om størrelse på skjerm, og ikke størrelse på minne eller lagring. Igjen er det ditt bruk som bør avgjøre valget. Det er bedre å jobbe med en større skjerm hvis du skal skrive mye på PC-en, men da vil også vekten øke. Dersom du skal bære rundt på laptopen anbefaler våre PC-entusiaster å gå litt ned på skjermstørrelsen så du unngår å bære deg i hjel.

– Skjermene har blitt veldig bra, og den gode oppløsningen gjør at en 13 tommers skjerm vil trolig være stor nok for de fleste som bærer rundt på PC-en.

 

3: Hvordan velger jeg rett prosessor?

For mannen i gata er ikke valg av rett prosessor nødvendigvis det viktigste, og få har noe forhold til dette. Men dersom du gamer eller bruker tyngre programmer, som for eksempel til filmredigering, er ytelse viktig. Intel er den klart største prosessor-produsenten i dag, men i det senere har også konkurrenten AMD vist seg frem med solide prosessorer.

– Kort forklart er det Intel Pentium eller Core i3 prosessorer, i Intel Core serien, som egner seg for dagligdagse og enkle PC-oppgaver som surfing, og tradisjonelle kontoroppgaver. Er du derimot en gamer anbefaler vi Core i5 eller bedre.

 

4: Hvilket grafikkort bør jeg velge?

Hvis du ikke jobber med bilde- eller filmredigering eller gamer, er de integrerte skjermkortene mer enn gode nok. Er du derimot en ivrig gamer er det dedikerte grafikkort som gjelder.

Våre bestselgere innen bærbare gaming-maskiner.

 

5: Hvor mye minne/RAM trenger jeg?

RAM (Random Access Memory) er maskinens interne minne som PC-en trenger for å kjøre dine programmer. Hvor mye RAM din bærbare PC trenger bestemmes av ditt bruk. Her igjen er gaming og andre tyngre programmer avgjørende, og hvis du velger for lite RAM vil du oppleve maskinen som treg.

Våre eksperter anbefaler deg å velge en PC med minimum 4 GB RAM, noe de fleste av dagens bærbare PC er utstyrt med. For deg som gamer eller vil kjøre tunge applikasjoner, som redigering av film med laptop, er det maskiner med 6 GB RAM eller mer som gjelder.

 

16GB Ultraportable

16GB

Core i7-8550U Quad Core, 16GB RAM, 512GB PCIe SSD, Windows 10 Home

Varenr: 961973 / Prodnr: NX.GTMED.011
Kjøp fra: Komplett
Lagerstatus: Ikke på lager. 26 stk. forventes sendingsklare 18.mai.2018 (usikker dato)
12 990,-

6: Hvor stor lagringsplass trenger jeg?

Dine data lagres på PC-ens harddisk, og det finnes to typer disker på markedet, mekanisk og SSD. Under mekanisk lagring hentes innholdet fra roterende plater, mens en SSD-disk lagrer dine filer uten bevegelige deler. En SSD vil derfor hente frem data raskere, men for deg med stort lagringsbehov er bruk av ekstern harddisk eller skytjeneste også et alternativ.

– SSD er en raskere og en mer hardfør disk, som tåler mer enn en mekanisk harddisk med sine bevegelige deler. En SSD utvikler i tillegg mindre varme og bruker mindre strøm, som kan være av betydning steder du ikke har tilgang til strøm.

Stort utvalg av ekstern harddisk.

   

7: Hvilke tilkoblingsmuligheter trenger jeg?

Din nye bærbare PC bør ha minst to «vanlige» USB-porter (3.0). Nyere modeller har gjerne USB-C-port i tillegg, som passer blant annet til nyere smartphones. Så å si alle laptoper har en HDMI- eller Displayport. Disse brukes for tilkobling til TV, ekstern skjerm eller projektor. Det finnes ulike versjoner av HDMI, og for å oppnå høyest mulige oppløsning med din maskin, som 4K, bør denne utgangen være en 1.4 eller 2.0-versjon.

8: Hybrid, 2-i-1 og Chromebook, hva bør jeg velge?

I kampen mot nettbrettene har PC-produsentene brettet opp ermene og gjort laptopene betydelig bedre. Resultatet er lenger oppetid og lavere vekt til en hyggelig pris, noe de fleste forbrukere er svært godt fornøyde med.

2-i-1-PC, eller en hybrid, er ulik en ordinær laptop i både design og bruk. Det finnes i hovedsak to typer 2-i-1-PC, konvertible og avtakbare, der det dreier seg om hvorvidt tastaturet fjernes eller brettes 360 grader for nettbrettfunksjon. Enkelte hybrider har medfølgende penn, og disse lar deg notere og markere tekster og dokumenter, spesielt egnet for forelesning og foredrag.

– 2-i-1 PC er praktisk nettopp som navnet tilsier ved at du har to produkter i ett og samme, nemlig både nettbrett og laptop, og man trenger ikke lenger ha to enheter liggende til hvert sitt bruk.

Hva så med Chromebook?

–  Chromebook er Googles helt egne PC med operativsystemet Chrome OS, den er enkel i bruk og jobber raskt. En ulempe med denne maskinen er at du alltid må være på nett for å bruke den 100%, mens en fordel er at den alltid er oppdatert.

Chromebook, den ideelle laptopen for Google-fans.

 

9: Mac versus Windows

De fleste har gjort seg opp en mening lenge før kjøp om de foretrekker Mac eller PC. Selv om Mac er enormt populære, er det fortsatt PC som selger betydelig størst antall maskiner. Den største forskjellen er fortsatt operativsystemet. Apple har utviklet egen hard- og software som kommuniserer optimalt sammen. Med en PC er det derimot enklere å jobbe på tvers av andre maskiner fra ulike produsenter og plattformer.

 

10: Sammendrag: Hvilken bærbare PC bør jeg kjøpe?

Fortsatt vanskelig å velge? Vi prøver å summere opp for deg. Hvis du hverken gamer eller benytter tunge programmer kommer du langt med en PC for rundt 5000 kroner. Årsaken til at du ikke burde gå for de aller rimeligste PC-ene er at disse vil oppleves trege og du vil ønske å bytte den ut i løpet av kort tid. Dersom du har mye skjermtid med både gaming og redigering, vil din PC trolig trenge en SSD-disk, 6GB RAM, dedikert skjermkort og en i5 eller i7 prosessor.

Et annet tips er å se hva andre kunder anbefaler. Våre mest solgte PC-er gir gjerne en indikasjon på hvilke laptop-er som er gode kjøp.

Topp 10 bestselgende bærbare PCer.