Velg riktige hodetelefoner

Velg hodetelefoner som passer for deg

Publisert 15. mar. 2018 10:42, Oppdatert 11. jun. 2021 14:23

Nordmenn elsker god lyd og legger mye penger i kjøp av hodetelefoner. For å bli fornøyd med kjøpet er ditt bruk avgjørende. For eksempel hvor viktig er støy-redusering for deg og skal du trene med de? Vi gir deg guiden for kjøp av nye hodetelefoner, der vår lydspesialist svarer på vanlige spørsmål rundt hodetelefoner.

Hodetelefoner og ørepropper deles grovt inn i tre typer: in-ear, on-ear og over-ear. Vår lydspesialist og innkjøpssjef, Erik gir deg en kort innføring av de ulike hovedgruppene.

 

In-ear

Ørepropper, eller såkalte in-ear, følger ofte med telefonen og er også den vanligste typen lydoverføring når man er på farta eller under trening. Disse tar liten plass og har ofte en lavere pris.

Sjekk ut Airpods 2 og Airpods Pro - begge med ladetui.

De siste årene har det kommet flere gode ladbare og trådløse ørepropper med innebygd støyreduksjon, eller noise-cancelling og økt bass-gjengivelse, fra blant annet JABRA og Bose.

On-ear

I denne kategorien kommer øretelefoner som skal ligge tett på ytre del av øret uten å dekke helt. Klassikeren fra KOSS, Porta Pro, er en av disse. Den er rimelig, god stenger ute noe støy fra omgivelsene, samt at musikkopplevelsen som oftest er bedre enn de enkleste øreproppene. I tillegg oppleves de lettere enn modellene som dekker hele øret. Disse sitter gjerne godt på under en treningsøkt.

En annen godt on-ear modell er Sennheiser Momentum Wireless XL 3

Around-ear

I denne kategorien finner du hodetelefonene som dekker hele øret såkalte, around-ear. Disse er komfortable over lenger tid da de hviler rundt, og ikke på, selve øret. I denne gruppen finner du øreklokkene som leverer bra lydkvalitet med god bass, men også her varierer utvalget i pris og kvalitet en del. På flere av disse modellene kan du velge en funksjon som reduserer støy fra omgivelsene nemlig noise-cancelling som er perfekt for reiser og kontorlandskap. Dette er til gjengjeld store hodetelefoner som kan oppleves som tunge, klumpete eller varme etter lengre tids bruk eller til trening.

  

Riktig hodetelefoner til trening

Mange har stor glede av å bruke hodetelefoner på trening, og favorittmusikken er gjerne en medhjelper til å gi det lille ekstra. On-ear er vanligst blant de spreke. Årsaken er at disse ikke oppleves så varme, men likevel sitter godt på under trening.

  

LYD PÅ ØRET: Treningen går lettere når du lytter til musikk eller en lydbok underveis. FOTO: ISTOCK

Hva er viktig å se etter dersom man skal trene med god lyd?

Om du skal ha øreplugger til trening er det viktig å tenke på festeanordningen. Øreplugger som faller ut av øret under trening er slitsomt. Mange produsenter i dag bruker «vinger» som holder pluggen fast, dette fungerer meget bra og gjør pluggen hverken spesielt stor eller synlig. Avhengig av aktivitetsnivå er det lurt å sjekke om ørepluggen er svetteresistent.

I tillegg kan det være praktisk å finne en trådløs modell med bluetooth, så du slipper å kave med løse ledninger under økten. Tips: Flere nye øreplugger designet for trening kommer med økt bass-gjengivelse og lang batterilevetid.

Best i test og anbefalte ørepropper til trening

For deg som setter komfort høyt

Komfort er viktig for valg av hodetelefon, og spesielt om du skal ha det på deg i lengre perioder. Skal du ha hodetelefoner til kontoret, studier eller gaming, og som skal brukes under store deler av dagen, er det verdt å legge på litt ekstra for få hodetelefoner med den beste komforten.

– Vår klare anbefaling er Sony sin WH-1000XM4. I disse hodetelefonene får du høy lydkvalitet i svært behagelig innpakning og tidløst design.

Se film: Vi tester Sony WH-1000XM4 trådløse hodetelefoner

Hvis lydkvalitet er viktigst

Veldig mange bruker enkle ørepropper til å lytte til sine favorittlåter. Ditt bruk og lommeboka avgjør hvor mye du bør legge i lydopplevelsen, men det er ingen tvil om at lydkvaliteten øker med prisen.

– Prisen gjenspeiler som oftest lydkvaliteten. Hvis du hører en del på musikk, anbefaler jeg å oppgradere fra de hodetelefonene som fulgte med telefonen, da disse i hovedsak er ment for telefonsamtaler når det gjelder lydkvalitet.

Noice cancelling gir deg ro

Noise-cancelling er veldig populært, men hva er det egentlig?

– Med noise-cancelling aktivert vil hodetelefonen sende ut «lyder» for å stenge ute støy fra omverden. For brukeren oppleves dette som stillhet. Kontor i åpent landskap, flytur og togtur er noen av situasjonene hvor noise-cancelling kommer til sin rett.

Det er også stor forskjell på hvor god noise-cancelling de forskjellige hodetelefonen har, påpeker Olsen, og igjen gjenspeiles dette som regel i prisen på hodetelefonene.

Se Perrys dom over Bose Noise-Cancelling Headphones 700 i videoen under.

Visste du at?

Støyreduksjon er i tillegg bra for hørselen. Med støyreduksjon aktivert vil du trolig velge å skru ned volumet på musikken da du får en god lydopplevelse også på et lavere volumnivå.

Trådløst versus lyd med kabel

Trådløse hodetelefoner er i vinden og når iPhone fjernet sin lydinngang fikk lydbransjen noe å jobbe med, resultatet er at teknologien blir stadig bedre.

– Trådløst er på full fart oppover. Mange ønsker å koble hodetelefonene til telefon/nettbrett via Bluetooth, da dette gir mer frihet og mindre «plunder». Batteritiden varierer noe, men generelt sett har dette blitt mye bedre de senere årene, og selv rimelige øreplugger har 5-6 timers driftstid.

Når vi snakker om trådløs lyd er det gjerne blåtannteknologien det dreier seg om. Ved kjøp av trådløse headset er batteritiden en vesentlig faktor, og noe du bør sjekke før kjøp.

– Her er fortsatt fysisk kabel bedre enn blåtann, men til og fra jobb er blåtann mer enn bra nok.

 

Er du på jakt etter gaming headset?

   

Fortsatt usikker på hva du skal kjøpe? Se våre bestselgere innen hodetelefoner