Prismatch*Prismatch*
person med headset illustrasjon

Velg hodetelefoner som passer for deg

Publisert 15. mar. 2018 10:42, Oppdatert 26. jan. 2023 09:20

Nordmenn elsker god lyd og legger mye penger i kjøp av hodetelefoner. For å bli fornøyd med kjøpet er ditt bruk avgjørende. Hvor viktig er for eksempel støyredusering for deg og skal du bruke de til trening? Vi gir deg guiden for kjøp av nye hodetelefoner.

Hodetelefoner og ørepropper deles grovt inn i tre typer: in-ear, on-ear og over-ear. Her vil vi gi deg en kort innføring av de ulike hovedgruppene, og selvfølgelig våre anbefalinger.

 

In-ear

Ørepropper, eller såkalte in-ear, følger ofte med telefonen og er også den vanligste typen lydoverføring når man er på farta eller under trening. Disse tar liten plass og har ofte en lavere pris. Velger du å investere litt ekstra i et par ørepropper, vil du oppleve at både kvalitet og komfort øker betraktelig, og vi vil til og med gå så langt som å si at du vil få en helt annen musikkopplevelse. Utviklingen på ørepropper de senere årene har nemlig vært stor, og det har kommet flere gode ladbare og trådløse ørepropper med innebygd støyreduksjon, eller noise-cancelling, og økt bassgjengivelse fra anerkjente merker som Sony og Jabra.

 


On-ear

I denne kategorien kommer øretelefoner som skal ligge tett på ytre del av øret uten å dekke helt. Dette gjør de nettere enn over-ear-hodetelefonene, har myke og gode puter som gjør at hodetelefonene sitter godt på og sikrer at god lyd uten at du trenger å ha volumet på fullt.

 


Around-ear

I denne kategorien finner du hodetelefonene som dekker hele øret såkalte, around-ear. Disse er komfortable over lenger tid da de hviler rundt, og ikke på, selve øret. I denne gruppen finner du øreklokkene som leverer bra lydkvalitet med god bass, men også her varierer utvalget i pris og kvalitet en del. På flere av disse modellene kan du velge en funksjon som reduserer støy fra omgivelsene nemlig noise-cancelling som er perfekt for reiser og kontorlandskap. Dette er til gjengjeld store hodetelefoner som kan oppleves som tunge, klumpete eller varme og egner seg derfor ikke like godt til trening.

  


Riktig hodetelefoner til trening

Mange har stor glede av å bruke hodetelefoner på trening, og favorittmusikken er gjerne en medhjelper til å gi det lille ekstra. Lenge har on-ear vært den vanligste typen, nettopp fordi de oppleves som mindre varme under treningsøkta uten at det går på bekostning av hvordan de sitter på. De senere årene har også in-ear-variantene blitt mer og mer populære å bruke til trening og du finner mange varianter som sitter godt og gir god lyd.

  

 

LYD PÅ ØRET: Treningen går lettere når du lytter til musikk eller en lydbok underveis. FOTO: ISTOCK

 


Hva er viktig å se etter dersom man skal trene med god lyd?

Om du skal ha øreplugger til trening er det viktig å tenke på festeanordningen. Øreplugger som faller ut av øret under trening er slitsomt. Mange produsenter i dag bruker «vinger» som holder pluggen fast, dette fungerer meget bra og gjør pluggen hverken spesielt stor eller synlig. Avhengig av aktivitetsnivå er det lurt å sjekke om ørepluggen er svetteresistent.

I tillegg kan det være praktisk å finne en trådløs modell med bluetooth, så du slipper å kave med løse ledninger under økten. Tips: Flere nye øreplugger designet for trening kommer med økt bass-gjengivelse og lang batterilevetid.

 


For deg som setter komfort høyt

Komfort er viktig for valg av hodetelefon, og spesielt om du skal ha det på deg i lengre perioder. Skal du ha hodetelefoner til kontoret, studier eller gaming, og som skal brukes under store deler av dagen, er det verdt å legge på litt ekstra for få hodetelefoner med den beste komforten.


Hvis lydkvalitet er viktigst

Veldig mange bruker enkle ørepropper til å lytte til sine favorittlåter. Ditt bruk og budsjett avgjør hvor mye du bør legge i lydopplevelsen, men det er ingen tvil om at lydkvaliteten øker med prisen.

Er du glad i god musikk direkte på øret bør du oppgradere hodetelefonene fra de som fulgte med telefonen, da de primært er ment for telefonsamtaler hva gjelder lydkvalitet.


Noice cancelling gir deg ro

Noise-cancelling, eller støydemping som det heter på godt norsk, har blitt mer og mer populært. Aktiverer du dette vil hodetelefonene sende ut «lyder» for å stenge ute støy fra omverden. For deg som bruker vil dette oppleves som stillhet. Sitter du i åpent kontorlandskap, er ute og reiser med fly eller tog, vil noise-cancelling virkelig komme til sin rett.

Hvor god noise-cancelling hodetelefonene har, kan variere. I likhet med lydkvaliteten, gjenspeiles dette som regel i prisen på hodetelefonene.

Visste du at?

Støyreduksjon er i tillegg bra for hørselen. Med støyreduksjon aktivert vil du trolig velge å skru ned volumet på musikken da du får en god lydopplevelse også på et lavere volumnivå.


Trådløst versus lyd med kabel

Da Apple i 2016 valgte å fjerne minijack-inngangen fra iPhone, og Samsung senere fulgte etter, fikk lydbransjen noe å jobbe med. Og nå, snart syv år etter, kan vi glede oss over den positive utvikling det har hatt på teknologien.

Stadig flere ønsker seg bort fra kabler og heller koble til telefonen eller nettbrettet sitt via bluetooth grunnet friheten dette gir. Selv om batteritiden varierer noe, har den generelt sett blitt mye bedre de siste årene.

Er du derimot den som ikke syns kabel er noe stress og vil slippe å tenke på lading av headsettet, får du fortsatt gode hodetelefoner med kabel.