Nettbrett i hånden

Hvilket nettbrett bør du kjøpe?

Publisert 14. jan. 2019 14:39, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Kjøpe nettbrett, men vanskelig å velge mellom tablet eller iPad? Her er kjøpsguiden som gjør det enklere å velge rett, enten du er på jakt etter nettbrett til barn, trenger et kontrollsenter til ditt smarte hjem, eller skal bruke tablet på jobben. Her ser du tips fra vår innkjøpsavdeling til hvordan velge rett nettbrett.

Vi spør vår innkjøpsavdeling om tips til hvordan du skal velge rett nettbrett. Det er en jungel av nettbrett å velge mellom, og du finner et bredt utvalg fra de store leverandørene som iPad, Lenovo, Samsung, Acer og Huawei på Komplett.no. De fleste leverandørene har ulike versjoner med forskjellige spesifikasjoner der du kan velge blant skjermstørrelse, minne og andre funksjoner som matcher ditt bruk.

Apple eller Android – hva er forskjellen?

Hva er egentlig forskjellen mellom Android og iPad, og hva bør du velge? Den største forskjellen er selvsagt operativsystemet, som også er grunnen til at kundene ofte har sin klare favoritt.
Vår markedsansvarlig, Lars Førisdal anbefaler deg å velge et nettbrett med samme plattform som du bruker på øvrige enheter i hjemmet. Ved å kjøpe et nettbrett på samme plattform som mobilen, vil du få enklere synkronisering og oppsettet vil være kjent. I tillegg skiller prisen noe.

– Familier med Android-telefoner burde velge en Android tablet og familier med mye iPhones og annet Apple-utstyr, gjør det enkelt for seg selv med å velge iPad. Et annet kriteria er prisen; man vil finne rimeligere Android-baserte nettbrett enn iPad.

Hva skal du bruke nettbrettet til?

Et annet viktig kriteria for valg av rett nettbrett er selvsagt bruk. Skal paden være med rundt, trenger du mye minne med plass for nedlastning av film og hvor lang batterikapasitet trenger du? Kraftig skjerm og prosessor koster, men betaler seg dersom du for eksempel skal se på film, men dette er spesifikasjoner som trekker en del strøm. For enklere oppgaver som nettsurfing trenger du ikke kraftig prosessor, og batteriet holder lenger.

Hvor mye bør et nettbrett koste?

Nettbrett kommer i alle prisklasser. Generelt er Apple noe stivere i pris enn Samsung, Lenovo og Acer, men også blant Android-brettene er det stor variasjon i pris. Som alt annet får du mer dersom du er villig til å betale mer, og ved å legge til litt vil du få et nettbrett med kraftigere prosessor, mer minne og større skjerm.

Størrelse på skjermen

En vanlig Pad eller tablet har gjerne en skjermstørrelse på 10 tommer. Ofte ser vi at mindre skjermer er populære blant barn. Voksne foretrekker gjerne større skjerm da paden blir brukt til underholdning, som å se film. Et nettbrett av stor størrelse veier mer enn en mindre type, det er også en av grunnene til at barn får mindre nettbrett da de bærer rundt på disse selv.

Bra nettbrett til bilen

Størrelsen på skjermen er av betydning for deg som skal se på pad i bilen. Når nettbrettet festes forsvarlig i baksetet, vil innholdet komme på en viss avstand, og da bør skjermen være 10 tommer eller mer. NAF anbefaler korrekt feste av skjerm i baksetet da de opplyser om at løse nettbrett kan være direkte farlige dersom uhellet er ute. Et vanlig nettbrett kan veie rundt 10 kg når farten er høy.

Anbefalt feste for nettbrett i bil er med holder på nakkestøtten til setet foran. Det er viktig å finne en bildock som passer til din pad. En universell type er et trygt valg som garantert vil passe barnas nettbrett, også når du oppgraderer. I tillegg anbefaler NAF å ha med ladekabel og powerbank for å sikre god stemning i baksetet.

Nettbrett til skole og jobb

Nettbrett er ikke lenger hva det var, og avstanden opp til en PC er ikke lenger så stor. De mer eksklusive nettbrettene, som Samsung Galaxy Tab S4 Book og iPad Pro, begynner å likne en PC. På slike modeller er det lagt til rette for tekstbehandling, og på enkelte av disse kan du installere Windows Office. Med penn og berøringsskjerm har du i tillegg det lille ekstra som lar deg ta notater direkte inn i dokumentet, med andre ord velegnet for studenter og for deg som flyr i møter på jobben.

Hvilket nettbrett bør jeg velge til barn?

Barnets første nettbrett behøver ikke å være det mest kostbare. Men ettersom alderen stiger, øker også behovet for kapasitet og bruksområder på paden. Dersom ditt barn kun bruker noen få apper og streamer serier, er ikke kravene så høye til minne eller prosessor. Skjermen kan også være liten, men dersom den skal brukes i bil bør skjermen trolig være minst 10’’. Barnevakten.no anbefaler i tillegg større skjerm for bedre samhandling mellom foreldre og barn som igjen øker læring.

Hvilket nettbrett bør jeg velge som kontrollsenter?

iPad-er og tablets har fått en ny rolle ettersom smarte hjem blir stadig mer utbredt. Med smarte lys, varme, musikk med mer vil en pad kunne fungere som et kontrollsenter i huset. La et nettbrett, som Samsung Galaxy Tab S4, bli hjertet av hjemmet. Med et felles nettbrett sentralt plassert for hele familien, er man ikke avhengig av mor eller far sin mobil for å styre hjemmet. Familien kan da enkelt styre varme, lyd, lys og ytterdører fra paden uavhengig av om foreldene er hjemme.

Les mer om bruk av nettbrett i smarte hjem.

Våre mest solgte nettbrett?

Fortsatt vanskelig å velge? Her ser du våre mest solgte nettbrett uansett pris og leverandør, som kan være en god hjelp mot valg av rett nettbrett for deg.