Styr ditt smarte hjem fra nettbrettet

Nettbrett - en del av fremtidens bolig

Publisert 29. nov. 2018 09:21, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Nettbrettet ble trolig glemt i takt med at størrelsen på mobilene økte. Parallelt har produsentene gjort tablet og iPad mer avanserte, slik at de kan fylle en ny og annerledes rolle i tillegg til mobilen. Med et nettbrett i hus vil du i større grad beholde mobilen privat, perfekt for et moderne hjem anno 2018. Lars Førisdal er markedsansvarlig for PC, mobil og nettbrett på Komplett og gir deg sine tips til ny og utvidet bruk av nettbrettet.

Velg riktig nettbrett eller pad

Valg av rett nettbrett avhenger både av behov og lommebok. Nettbrettene kommer i alle prisklasser, og da også med varierende funksjonalitet og kapasitet. Her har Lars Førisdal noen tips på veien i valg av rett nettbrett.

Hva bør man se etter i valg av nettbrett?

– Om man foretrekker iOS eller Android er en smakssak, deretter bør man se etter et nettbrett som passer til dine bruksområder.

Videre forteller Førisdal at lagringskapasitet er viktig å tenke på ved kjøp av nytt nettbrett. Dersom man skal ha med nettbrettet på tur, se filmer osv. på fly- eller togturen, så kan det være kjekt å styre unna brettene med minst lagringskapasitet. De kommer med lagring fra 8GB og oppover, men du bør velge minst 32GB dersom du skal ha med noen filmer, så har du også plass til andre ting. Skylagring er noe som stadig flere og flere tar i bruk, og som også bør påvirke valget i motsatt retning, forteller han. Vet utstrakt bruk av skylagring trenger du ikke mye lagringsplass på selve nettbrettet, da det aller meste allikevel er lagret i skyen.

– Er du mye på farten med nettbrettet så kan det være greit å ha støtte for SIM, så slipper du å være avhengig av trådløst nettverk eller nettverk via mobilen din. Men dersom brettet skal ha fast plass hjemme, og sjelden blir med ut av huset, så er SIM unødvendig og fordyrende.

Tilbehør er viktig, selv om det kanskje ikke er det første man tenker på. Tenk på at du bør ha mulighet til å finne god beskyttelse for nettbrettet, samt smarte løsninger som utvider bruksområdene, eller forenkler bruken.

Nettbrett til det smarte hjemmet

Med stadig mer smart elektronikk i de norske hjem har nettbrettet fått en ny rolle som husets kontrollsenter. Gi nettbrettet plass i senteret av kjernefamilien og bruk pad eller tablet til å styre lys, musikk, og varme (for å nevne noen). Da har hele familien tilgang hjemmefra, og mobilen til mor eller far forblir privat. Med forskjellige apper kan du skreddersy oppsettet, og for eksempel ha felles handlelister på tvers av enhetene. Skriv handleliste hjemme, og del den på telefonene.

Ta kontroll over lys og varme

Med en pad eller tablet som «kontrollsenter» kan du enkelt holde styr på varmen hjemme og på hytta. For at nettbrettet skal kunne kommunisere med ovnene krever det selvsagt at du har smarte panelovner som MILL, disse kan reguleres via Wi-Fi. Med smart-pærer installert i heimen er også belysningen mulig å styre med pad gjennom apper. Gøy er det også.

Organiser hverdagen

De noe mer avanserte tablet-modellene kan brukes til mye mer enn tidligere. Toppmodellen til
Samsung, Galaxy Tab S4 er utstyrt med en planlegger med navn Daily Board. Verktøyet kunne i grunn like gjerne fått navnet «Family Board», som gir hele familien en god oversikt over ukens gjøremål og aktiviteter i felles kalender. Sett tableten på en ladestand, så er den alltid på, synlig og tilgjengelig, og hele familien får full tilgang. I tillegg har Samsung en egen Kids Mode som gir deg full kontroll over bruken av nettbrett i heimen.

4G:

WiFi:

Logg på med ulike kontoer

Når man deler tablet med ande familiemedlemmer kan dere med fordel ha ulike innlogginger. Fordelen med å ha unike innlogginger er at det anbefalte innholdet som dukker opp er tilpasset den enkelte. Det er nemlig ikke sikkert pappa er like interessert i barnefilmene som minstemann i huset.

La YouTube og blogger inspirere deg

Med padden plassert i stativ er bruksområdene enorme. Følg kokkens instruksjoner fra prepping til ferdig middag, eller begynn med nye DIY-prosjekt.

– Jeg har brukt tablet til hjelp når jeg skulle skru på bilen, det ble lønnsomt, sier Førisdal.

Spill og underholdning

Et nettbrett er en ekstra TV som kan flyttes dit det måtte passe. De fleste har trolig erfart at skjermer til barna i baksetet er perfekt underholdning på tur, men trolig kan du utøke bruken av ditt nettbrett. Med tablet av ok størrelse kan den brukes til så mangt. Film, oppskrifter, oppslagstavle i gangen, en tablet eller iPad kan bli en god hjelper i hverdagen.

Bedre filmopplevelse med større skjerm

Samsung har utstyrt sine toppmodeller med AMOLED-skjerm og 16:10 ratio. I tillegg har de økt størrelsen på skjermen, så du får en følelse av kinoformat med naturtro bilder som er mindre beskåret.

God lyd gir god stemning

Skru opp lyden og fyll hjemmet med god lyd fra nettbrett eller eksterne høyttalere. Lydkvaliteten varierer stort mellom modellene og her får du hva du betaler for. For eksempel har Samsung Galaxy Tab S4 fire kraftige høyttalere som er kalibrert av lydleverandøren AKG. Denne tableten har Dolby Atmos-surround lyd, som gir deg kino-lyd i mindre format. Med god batteritid kan du snurre flere filmer, med total spilletid på opp til 16 timer.

Stor plass til bilder

Lagringsplassen på tablets og «padden» varierer stort, og mye lagring er noe du betaler for. Blant våre nettbrett kan du få produkter fra 8GB til 1TB lagring. Her spiller selvsagt bruken en viktig rolle, og dersom du kun skal surfe med ditt nettbrett er du ikke avhengig av mye lagring. Dersom du ønsker å laste ned bilder og serier, vil det fylle seg opp fort. Men i tillegg til den lokale lagringsplassen har flere nettbrett mulighet for lagring på ekstra minnekort. Disse minnekortene kommer i en rekke størrelser opp til 500 GB.

Vær kreativ med nettbrett

De oppgraderte tablet-modellene som Galaxy Tab S4 og iPad Pro lar deg tegne og notere med pen. Med et slikt nettbrett trenger du aldri mer lete etter penn og papir for å gjøre notater eller underholde de minste i baksetet. Glad i å tegne? Flere nettbrett har penner inkludert i prisen, slik som Samsung S-Pen. Denne pennen følger med i prisen til en Samsung Galaxy Tab og gir deg nyttige funksjoner når du jobber med dokumenter som utklipp og oversettelse.

Mer om Galaxy Tab S4

Flaggskipet til Samsung har en medfølgende S Pen som gir deg full kunstnerisk frihet.
S Pen lar deg kreere, notere og organisere. Det er kun kreativiteten som setter stopper for kombinasjonen pen, apper og tablet.

  

Mer om kreativt bruk av iPad Pro

Ved innkjøp av Apple Pencil åpner du virkelig opp for kreativiteten med din iPad Pro. La ditt personlige uttrykk få fritt spillerom med din nye iPad Pro. Lag julekort, illustrasjoner og notater helt uten kostbar programvare som Photoshop og InDesign. Dette nettbrettet vil du neppe kunne holde for deg selv, da hele familien vil låne den unike «padden».

Nettbrett på jobben

De beste Padene og tabletene er fullgode som PC, og er perfekt til bruk på jobb for den som er mye på farta eller hjemmekontor. Behovet for denne type PC har økt og med dette kom 2-i-1-PC, som er en blanding av tablet og laptop. Hvis du i tillegg benytter tastatur, som Book Cover Keyboard fra Samsung, vil du utvide bruken av ditt nettbrett.

Tilbehøret du må ha til nettbrettet

Utvalget innen tilbehør til nettbrett og iPad er enormt, og det er mye praktisk tilbehør som forlenger levetiden på nettbrettet og som forenkler hverdagen. Trolig visste du ikke om alle de smarte dingsene som passer til ditt smarte hjem.

Ta vare på «padden» med deksel

Tablet og iPad blir ofte flyttet rundt i huset og kan fort gå i gulvet. For å øke levetiden på ditt nettbrett anbefaler vi deksler og skjermbeskyttelse. Vi har et stort utvalg deksler til de vanligste nettbrettene i ulike farger og design. Med et panserglass har du skjermbeskyttelse som minsker sjansen for knust skjerm når uhellet er ute.

Oppheng og stativ

Vi har et uendelig antall veggfester og holdere som kan passe til ditt bruk. Uansett om nettbrettet skal festes i bilen, på bord med docking, eller veggen, vi har alt du trenger for å få maksimalt ut av ditt nettbrett.

Ladere og docking

Nettbrettet er anvendelig, men jo mer det brukes, desto oftere må det også lades. Tross lang batteritid kan det være praktisk å benytte en dockingstasjon der «padden» bor. I tillegg har vi en rekke kabler og annet tilbehør som gjør hverdagen enda enklere for lading av din enhet.

   

Keyboard

På jakt etter et nettbrett som kan erstatte laptop? Med et keyboard går skrivingen som en lek. Perfekt tilbehør for deg som svarer på mailer eller redigerer dokumenter i for eksempel google docs. Med større skjerm og et cover som holder skjermen oppe, får du full oversikt over dokumenter og lange mailer.

  

Høyttalere

Lyden er ulik på de forskjellige utgavene og blant merkene, noen bør ha tilkoblede høyttalere, mens andre produkter leverer god nok lyd i seg selv. Portable høyttalere kommer i ulik størrelse og kvalitet, trådløst og kablet. Dersom du vet at du skal spille mye musikk, er trolig streaming til ditt multirom-anlegg den beste løsningen.

Fikk du lyst på nytt nettbrett? Se vårt store utvalg her!