Prismatch*Prismatch*
Barn spiller på nettbrett

Kjøpe nettbrett til barn? – her er tipsene

Publisert 20. des. 2018 15:25, Oppdatert 03. feb. 2023 09:20

Barn og unge elsker å ha det gøy med apper og serier på nettbrettet. Men når bør barna få sitt første nettbrett, og hvordan følger du opp brett-bruken som forelder? Her er tipsene fra vår innkjøpsavdeling og barnevakten.no.

Når bør barn få sitt første nettbrett?

Forskere strides om de aller minste går glipp av viktige sanseinntrykk og læring ved bruk av nettbrett. Årsaken er at de aller minste bør utforske verden fysisk. Uansett standpunkt enes de fleste norske forskere om at barn kan ha stort utbytte av et nettbrett fra de er 3 år gamle.

Margareth Sandvik, professor og forsker ved HiOA, har utviklet læringsapper for barn, og uttaler seg om barns bruk av nettbrett på barnevakten.no.

Sandvik er enig i at de minste barna bør bli kjent med verden ved å ta og kjenne på den, men synes det er unødvendig å fraråde barn under 3 år å bruke nettbrett. Nettbrettet kommer i tillegg, og kan åpne opp for at barnet blir kjent med en verden som man ikke nødvendigvis kan ta og føle på, slik som elefanter og krokodiller, uttaler hun:

– Små barn har en naturlig trang etter å utforske sine fysiske omgivelser, og barna vil fortsette å putte ting i munnen, selv om nettbrettet ligger ved siden av, sier Sandvik.

Nettbrett til barn – Android nettbrett eller iPad?

Det er mange nettbrett på markedet fra kjente produsenter som Apple, Lenovo og Samsung. Men hvilket brett bør du velge til barn? Vi spør markedsansvarlig for PC, nettbrett og mobil, Lars Førisdal.

– Det kan være lurt å velge et nettbrett med samme plattform som mobiler eller annet utstyr man har fra før. Med andre ord bør familier med Android-telefoner velge en Android tablet og vice versa for familier med mye iPhones og annet Apple-utstyr. Da vil nettbrettet enklere kunne kommunisere med allerede eksisterende utstyr, og oppsett/bruk vil være kjent fra de andre enhetene. Et annet kriterie er prisen; man vil finne rimeligere Android-baserte nettbrett enn iPad, sier han.

Gode tips til positiv skjermtid

Barnevakten.no er en forening med formål om at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte, og at barn og unge skal vokse opp med et medietilbud som inngår som en positiv del av en sunn oppvekst. Foreningen har flere gode tips til hvordan du kan være et godt forbilde til ditt barns nettbrettvaner. Barnevakten er en generelt god side for råd til bruk av nettbrett for barn.

Godt samspill med barna ved bruk av nettbrett

Forskning viser at samspillet mellom voksne og barn kan bedres ved bruk av nettbrett. Silje Margrethe Skaug gjennomførte en doktorgradsavhandling ved NTNU rundt bruk av nettbrett for barn. Studien tok for seg samhandling mellom barn og voksne med barn ned i 2 års alder. Resultatet er blant annet lagt frem på barnevakten.no, der konklusjonen var at nettbrett kan gi bedre samhandling enn klassisk lek på grunn av større engasjement blant foreldre.

Slik gir du barna gode nettbrett-vaner

Barnevakten.no anbefaler de voksne å ha en aktiv dialog rundt det som skjer på skjermen, og din entusiasme er avgjørende. Ikke la barnet sitte alene med nettbrettet, men kommuniser med hva dere ser, kommenter innholdet, spør og vær delaktig. Nettbrettet bør ikke bli en barnevakt for foreldrene, det blir likestilt med å sette barnet passivt foran TV-en. Ved å stille spørsmål og vise nysgjerrighet for det barnet gjør får foreldre og barn en fin samhandling, og resultatet blir at barnet lærer. Barnet trenger også veiledning, instrukser og ros underveis, sier Skaug.

Hvorfor bør barn få nettbrett i stedet for mobil?

I NTNU-undersøkelsen fant Skaug ut at skjermstørrelsen hadde en betydning for samhandling mellom barn og voksne. Det viste seg at foreldrene var mer aktive rundt innholdet når barnet brukte en noe større skjerm. Med andre ord er en iPad eller tablet bedre for samspillet mellom voksne og barn sammenlignet med en mobil. 
Doktoravhandlingen til Skaug viste at Pad kom bedre ut enn TV så lenge foreldre aktivt fulgte med på hva som foregikk. Det hjelper selvsagt ikke kun å sitte ved siden av. Skaug anbefaler foreldre å føre en dialog med barna rundt det som foregår på skjermen, repetere ord, stille gode spørsmål og rose når barn viser mestring.

Anbefalte apper for barn

Apper kommer i alle varianter, der noen er mer pedagogiske enn andre. Det er en jungel der ute og her er et knippe med anbefalte apper som fremmer læring hos barn. Også her har barnevakten.no nyttige tips om lærerike apper. Nettsiden deler anmeldelsene inn i ulike aldersgrupper anbefalt av barnevakten.no.

Topp anbefalte apper til ulike aldersgrupper

0-6 år:

Lille Gård 2+ – Utforsk livet på gården, alle aldre.

Toca Life: Hospital – En digital rollelek på et sykehus, fra 3 år.

Toca Store – Lek virtuelle butikk, fra 2 år.

6-9 år:

Fiete Math Climer – Et stort utvalg matteoppgaver fra 5 år.

Thinkrolls: Kings & Queens – Hjernetrim for barn fra 5 år.

Pocket Build – Byggespill inspirert av Minecraft, fra 6 år.

Gå inn på barnevakten for enda flere tips og flere aldersgrupper.

Nettbrett til barn i bilen og på reise

Med et nettbrett godt plassert i bilen, er barna sikret underholdning hele veien. Fornøyde barn gjør hele turen enklere for oss voksne. Men hva bør du egentlig tenke på når det gjelder bruk av nettbrett til barn i bil og på ferie?

Skjermstørrelsen bør ikke være for liten på tur for at de minste skal ha glede av nettbrettet på reisen. Med andre ord bør pad eller tablet ha en størrelse på minimum 8 tommer eller større for å fungere godt i bil. Docking til bilen kommer i flere varianter, der noen er enklere i bruk enn andre.

Skjerm i bil gir god stemning, men løse gjenstander kan være farlige dersom de ikke sikres.

Trygg trafikk skriver følgende om løs iPad i bil:

«Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen.»

Det finnes universelle fester til bil som passer flere typer nettbrett, perfekt dersom du oppgraderer utstyret, bytter plasser på barna i bilen eller har andre med i bilen.


Deksler og tilbehør for barn

Det finnes et enormt utvalg tilbehør til Android og Apple, og med rett tilbehør vil du ha nettbrettet lenger. Det er dessverre sånn at elektronikken får hard medfart av barnehender, og et ublidt møte med stuegulv eller fliser kan være det siste barnet gjør før nettbrettet takker for seg.

Deksel

Barn bør ha deksler som tåler ublide møter med underlaget. Vanntette etui kan være praktisk for de minste når paden blir med overalt: på badet, på stranda og i båten. Er barna ekstra uvørne, kan det kanskje være verdt å investere i et etui med støtdemping. Her er det selvsagt viktig å huke av for rett nettbrett for å få opp de dekslene som passer til nettopp din enhet.

Ladere

Det florer av ladere i huset i et gjennomsnitts hjem, men det er sjelden lett å finne riktig lader når du trenger den. Dessverre opererer de ulike produsentene med forskjellige ladeformater slik at du må ha en haug av ladere.

– Hvis man vil unngå enda mer frustrasjon så kjøper man ekstra ladeledninger i ulik farge til alle i familien. Da slipper man krangling om hvem som har tatt hvem sin når mor eller fars lader plutselig er borte, tipser kategorisjef Pernille Bruun-Lie.

Krisen er stor når noen i familien går strømtom, da kan en nødlader være løsningen. Powerbanks kommer i alle varianter, men mange har litt voksen og kontorpreget design. Hva med å la en enhjørning eller lol-smiley lade opp Pad-en? Under ser du nødladerne som er perfekte til barnas enheter på tur og reise.

Se hele utvalget av iPad, nettbrett og tablet.