4G-ruter: Slik får du internett (nesten) uansett hvor du er

Ingen internett på hytta? Velg en 4G-router!

Publisert 09. jul. 2018 13:57, Oppdatert 02. feb. 2023 13:12

Ingen internett på hytta, i båten eller i bilen? Med mobilt bredbånd kan du surfe og strømme der du ikke har WiFi. Husk bare å sjekke dekningen!

Sitter det en gjeng i baksetet som gjerne vil strømme filmer og serier i timevis, kan datapakken din raskt bli tom om du ikke har WiFi tilgjengelig.

Antall brukere du kan dele internett med via mobilen avhenger dessuten av både mobiloperatør og hva slags mobil du har. Med en 4G-ruter kan flere koble seg til det samme stabile nettverket – og du vil heller ikke tømme mobilen din for strøm.

– For mange vil det lønne seg å bruke en 4G-ruter med egen datapakke. I dag finnes det flere rutere som bruker mobilt bredbånd, der alt du trenger er et tvilling-SIM-kort til mobilabonnementet ditt, eller et eget data-SIM-kort, sier Hildegunn Bjerknes, som er produktsjef for smarte hjem-produkter i Komplett.

– Så lenge du har 4G- eller LTE-dekning, vil du med en 4G-ruter få internett til å strømme og surfe, sier hun.

Ettersom flere mobiloperatører i dag tilbyr samme pris for bruk innad i EU/EØS, betyr det at 4G-ruteren også kan brukes utenfor Norge, uten at det koster deg skjorta. En ørliten sum må du som regel betale for et ekstra SIM-kort, men ellers vil datapakkene koste det samme som hvis du kjøper ekstra datapakker til ditt vanlige mobilabonnement.

Les også: Slik lader du mobilen raskere

Perfekt til baksetet: 4G-ruter med batteri

Ifølge Bjerknes er det i dag flere 4G-rutere som ikke engang krever at du har en stikkontakt i nærheten.

– For eksempel TP-Link M7350, som har en lang batteritid på åtte timer ved full kapasitet. Med denne type router kan flere koble seg til 4G-nettet samtidig. I tillegg er de veldig nette, og er derfor greie å ha med seg på tur.

 


Internett på hytta

Hvis du har strømtilgang og ønsker en mer stabil løsning, hvor du får internettdekning over et større område – for eksempel i en ferieleilighet eller en hytte – bør du velge en 4G-ruter med antenner, forklarer Bjerknes.

– Da er TP-Link Archer MR200 et godt valg, da den har bedre rekkevidde enn de minste 4G-ruterne.

 


Sjekk dekningen før du reiser

Før du drar på ferie, er det lurt å sjekke om du har dekning i området du skal være. Har du ikke 4G-dekning, får du nemlig heller ikke internett selv om du har 4G-ruter.

Med appen OpenSignal kan du sjekke dekningskartet til ulike operatører helt gratis. Last ned appen på mobilen din (iOS her eller Android her), eller sjekk ut kartet på nettsidene deres her.

 

Hvor stor datapakke trenger du?

Før du kjøper en stor datapakke bør du sjekke om mobilabonnementet ditt har såkalt «roll over», altså at du får med deg datapakken til neste måned, i tilfelle du ikke bruker den opp.

For å gjøre det litt enklere for deg å anslå hvor mye data du trenger, har vi regnet ut omtrent hvor mye én gigabyte data gir deg:

 

📥 1 time strømming av serie eller film på Netflix (i standardoppløsning)

📥 20 minutter strømming av serie eller film på Netflix (i HD-kvalitet)

📥 24 timer strømming av musikk (96 kbit/s, normal kvalitet i Spotify)

📥 14,5 timer strømming av musikk (160 kbit/s, høy kvalitet i Spotify)

📥 12.500 lastinger av VG.no (på mobil)

 

💡 PS! Spar data ved å sette spillelister, serier og filmer i offline-modus (for eksempel på Spotify og Netflix), eller ved å redusere lyd- eller strømmekvaliteten.

 

Bredbånd på hytta, men ingen ruter? 

Har du en bredbåndsleverandør i hytteområdet eller der du har campingplass, kan du også velge en vanlig ruter i stedet for 4G-ruter. Er du usikker, kan du sjekke og få tilsendt tilbud fra flere ulike aktører på bredbånd.no eller andre liknende nettsider.

– De færreste behøver en veldig kraftig ruter på feriestedet, så da vil jeg anbefale å velge en rimelig og stabil ruter, slik som ASUS RT-AX53U, avslutter hun.