Prismatch*Prismatch*
Lad mobilen raskere med disse triksene

Slik lader du mobilen raskere

Publisert 22. mai 2018 11:22, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Hvordan du lader mobilen kan ha mye å si for hvor fort den lades – med noen enkle «triks» kan du lade batteriet både tryggere og raskere.

Du har helt sikker hørt at du bør unngå å lade mobilen om natten, i tilfelle laderen tar fyr og begynner å brenne. Til tross for dette velger så mange som syv av ti nordmenn å lade om natten, opplyser informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge, overfor Smart. 

Selv om det utvilsomt kan være praktisk å våkne opp til fulladet telefon, er det ikke særlig lurt understreker Lars Christen Førisdal, som er markedsansvarlig for PC, nettbrett og mobil i Komplett.   

SMART LADING: Lars Christen Førisdal tipser om hvordan du kan lade tryggere og mer effektivt.

 

Tidligere rådet man mot å la mobilen ligge i laderen for lenge fordi batteriet kunne ta skade av det. Batteriet i dagens nye telefoner er derimot blitt «smartere» og vil slutte å lade når telefonen er fulladet. Men det er ett argument eksperten mener bør taes alvorlig – og det er brannskader.

– Du bør unngå å lade over natten og i hvert fall aldri lade telefonen ved sengen. Gassene som utvikles ved mobilbrann er svært giftige, og kan i verste fall slå deg ut før du merker noe, sier Førisdal. 

Hans anbefaling er at du er våken og tilstede når du lader mobil eller nettbrett.

– Bruker du mobilen mye i løpet av dagen kan du ta med deg en lader eller en nødlader i veska, i tilfelle du går tom. 

Lei av å lade ut? Slik får du mobilbatteriet til å vare lenger. 

Her er ekspertens «triks» til hvordan du kan lade trygt og mer effektivt:

1.  Unngå å lade helt ut

I «gamle» dager tipset en ofte om å lade telefonen helt ut, i det minste en gang i blant for å nullstille batteriet. Men dette rådet er utdatert, ifølge Førisdal. Med dagens telefoner bør man tvert imot unngå å lade helt ut. 

 – Dersom batteriet tømmes helt mellom hver opplading kan man risikere at batteriets levetid reduseres. Moderne telefoner bør lades i små doser av gangen. Ideelt bør batteriet hele tiden holdes mellom 40-60%, slik at du kun lader det når det går under 40% og stopper å lade når du når 80%.

2. Sett telefonen i flymodus

Om du har dårlig tid, og ikke får angst av å være uten kontakt med omverden en liten stund, bør du aktivere flymodus på telefonen. Da slår du av både wi-fi, mobildata og blåtann, og sparer derfor ekstra strømbruk til disse funksjonene – og vil få maksimalt utbytte av ladingen.

3. Ikke bruk PC-en 

Å koble en lader til USB-utgangen på datamaskinen er praktisk, men som regel lite effektivt. Ifølge eksperten gir datamaskinen som regel mindre strøm enn en vanlig vegglader, noe som dermed gjør at det tar lenger tid å lade telefonen. 

4. Avslutt strømtyvene 

Flere apper trekker mye strøm selv om man bare har dem på i bakgrunnen. Sjekk hvilke apper som bruker mest strøm og avslutt dem, så vil du både lade raskere og få lenger batteritid når du er ferdig med å lade telefonen.

– Særlig apper med automatiske oppdateringer og nedlastinger sluker mye strøm, legger eksperten til. 

💡TIPS! Gå til «innstillinger» og deretter «batteri» for å få oversikt over hvilke av appene dine som sluker mest strøm. Her kan du også sette batteriet i «spareblussmodus» som vil redusere strømforbruket midlertidig til du kan lade igjen.

Les mer: De beste trådløse høyttalerne akkurat nå

5. Bruk orginallader

Riktige CE-merkede produkter skal være produsert i henhold til en sikkerhetsstandard. Denne forsikrer at produktet ikke skal gi personskade, gi støt eller ta fyr. 

– Sørg for å ha skikkelig utstyr. Det selges mange billige ladere på nett, men kvaliteten er ofte deretter. Hold deg til autoriserte leverandører, råder Førisdal.