Prismatch*Prismatch*

Fire steg til det kuleste julekortet

Glem «Jule-Snapchats» og upersonlige hilsner på Facebook. Vi viser deg hvordan du lager det ultimate julekortet! 

Desember er like rundt hjørnet. Julemarsipanen er alt på plass i butikkhyllene og bekmørke kvelder minner oss på at året snart er omme. Hva er vel bedre enn å runde av året med et ordentlig julekort – hank inn venner, familie, kjæledyr og andre bekjentskaper, og lag en morsom juleoppmerksomhet. 

Slik går du frem: 

Steg 1: Forbered deg

Få tak i noen skikkelig «fine» julegensere og finn en god «location». Husk at dette er et julekort og ikke et passbilde – her er det lov til å leke seg! 

Steg 2: Ta bilder 

De fleste av oss bruker mobilen når hverdagsøyeblikkene skal dokumenteres, men skal du ta bilder til selveste julekortet kan det lønne seg å sette opp et kamera og ha en real fotoseanse. Fotograf og juleentusiast Anine Desire Gomsrud, som til vanlig jobber i Studio Westgaard, har mange gode tips til hvordan du tar det beste bilde. 

 – Effekter og «props» er alltid bra når du skal gjøre et oppstilt bilde. Da har modellene noe å fikle med og resultatet blir ofte mer naturlig. Finn frem nisseluer, innpakkede gaver, julepynt, lue, votter, strikkegenser og julekuler – alt som gir deg julestemning har potensial til å være med i bildet, sier Gomsrud.

PROFF: Til vanlig jobber Anine Desire Gomsrud som matfotograf, men hun har likevel mange gode tips til årets julebilde.  FOTO: ANINE DESIRE PHOTOGRAPHY

Selv synes Gomsrud stemningsbilder er finest og tipser om å bruke peisen, hagen eller sofaen som miljø. Med litt julelys i bakgrunnen blir stemningen ekstra hyggelig. 

– Husk å ta bilder underveis, gjerne når folk ikke følger med. Ofte blir det de morsomste og mest naturlige bildene, tipser Gomsrud. 

Husk også godt lys. Ta gjerne bildene i dagslys, det er mye bedre enn å bruke den skarpe blitsen som er innebygd i kameraet ditt. Du vil helst ha mykt lys. Har du en håndholdt blits kan du med fordel bruke denne. 

TIPS! Om du må bruke blitsen på kamera kan du blåse opp en hvit ballong og tre den over blitsen. Den vil fungere som en diffusor og gjøre lyset ditt mykere. 

Steg 3: Rediger bildene

Ble bildene litt mørke, eller mangler de spraglende juleeffekter? Ikke noe problem. Etter en liten runde i Photoshop blir bildene dine perfekte. Her er noen enkle «triks»: 

Legg til snø:

Åpne bildet du ønsker å redigere i Photoshop > Finn et bilde med snø på ensfarget bakgrunn > Dra bildet av snø inn i orginalbildet > For å få snøen til å blandes med orginalbildet (og fjerne bakgrunnen) må du endre overgansmodus i høyre sidemeny fra «vanlig» til «raster» > Voilá – du har snø! Skaler snøen til det passer bildet > Bruk «viskelær» og fjern overflødig snø > Lagre.

Legg til nisselue: 

Gi en av modellene en ekstra juleeffekt. Slik setter du på en nisselue: 

Først må du finne et «lueikon». På sider som iStock eller Adobe Stock finner du en rekke juleikoner du kan laste ned. Husk å laste ned i png, så slipper du å klippe dem til selv. 

Åpne bildet du ønsker å bruke > Lim inn nisselua > Skaler nisselua og plasser den der du syntes den passer best > Trykk «enter» for å feste > Lagre. 

Fjern uønskede elementer og juster lys: 

Åpne bildet > Velg «lasso verktøy» > Marker elementet du vil fjerne > Trykk «rediger» > Sørg for at det står «innholdstilpasset» > Klikk OK > Stolen er borte på magisk vis! 

Orginalen: 

Etter vi har fjernet stolen nedest i hjørnet og redigert fargene:  

 

Vil du gjøre fargeendringer kan du gå videre til «bilde» i toppmeny > Gå til «justeringer» > så til «lysstyrke/kontrast» > Juster til ønsket lys > Lagre.

TIPS! Sett gjerne på litt julemusikk til «arbeidet» – Spotify har mange bra julelister.

Les også: Spotify på menyen for jul- og nyttårsfesten

Steg 4: Bestill kort

Når bildene er ferdig redigerte gjenstår det å lage selve kortet. I «Bilder»-appen på Macen din kan du bestille kort med profesjonell kvalitet, som Apple leverer rett hjem til deg, eller i postkassen til venner og familie.

Slik gjør du det: 

Åpne «Bilder»-appen på Mac-en din > Klikk på + i verktøylinjen > Velg «kort» > Velg design på kortet ditt > Legg til ett eller flere bilder, skriv tekst og gjør deg flid > Klikk bestill > logg på med Apple-ID og gjennomfør kjøpet.

Du kan selv designe hvordan du vil at kortet skal se ut og kan redigere alt fra antall bilder til skriftstørrelse og farger. 

SKJEMDUMP «BILDER»

Husk å skrive en hilsen. Her gjelder det å oppsummere året på en kort og konsis måte, men ikke vær beskjeden – det blir ikke et «ekte» julekort uten noen vame ord om familens prestasjoner i året som gikk. 

Gå heldigitalt – send kort med en app

Ønsker du å gå for en mer «moderne» og lettvint variant, kan du bruke en app og sende julekortet digitalt på melding, mail eller på Facebook. Apper som «Clever cards» eller «Just Wink» lar deg bruke dine egne bilder og enkelt legge på «stickers» og julehilsener. Begge appene kan lastes ned i App Store og Google Play. 

DIGITAL HILSEN: Med appene «Clever cards» (til venstre) og «Just Wink» kan du enkelt lage digitale julekort. SKJERMDUMP

Uansett hvilket format du velger å gå for, ønsker vi deg lykke til med julekort-produksjonen! 

Opprettet: 22.11.2017

Sist oppdatert: 04.09.19