Prismatch*Prismatch*

Ekspert: Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

Vurderer du å bytte ut PC-skjermen eller kjøpe et nytt gamingheadset for å gjøre spillopplevelsen bedre? Her er gaming-ekspertens råd til hvordan du finner utstyret som passer til deg.

– Når det gjelder mus, tastatur og headset er det mange som har personlige preferanser – og hva du selv foretrekker bør så klart spille en viktig rolle når du skal investere i gamingutstyr, sier Kenneth Næss, gaming ekspert hos Komplett.

Han er naturlig nok en ivrig gamer selv, både på konsoll og PC, men bruker mest tid på spill foran PC-en.

– Personlig liker jeg store tastaturer, og jeg er glad i den taktile følelsen du får av et mekanisk tastatur. Men de som spiller FPS (førstepersonsskytespill) ønsker ofte svært kompakte tastaturer, siden de gjerne bruker noen få taster når de spiller, forklarer Næss.

Hva slags spill du spiller har med andre ord også en betydning for hva slags utstyr som passer for deg.

– Dermed er det vanskelig å gi gode anbefalinger som passer til alle, men her er spesifikasjonene som er relevante å merke seg – og produktene som er mest populære hos oss akkurat nå.

Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

Vår gaming ekspert: Kenneth Næss

Gamingskjerm

Hvis du har lagt ned både tid og penger i å bygge en kraftig gaming-PC, bør du også ha en PC-skjerm som står i stil til maskinen.

– Det hjelper ikke å ha et veldig godt skjermkort på PC-en om du ikke har en god nok skjerm, konstaterer Næss.

Når man spiller er det viktig at bildet oppdateres så hurtig og presist som mulig, og da er det avgjørende at skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) er høy nok og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav. Se vårt utvalg av gamingskjermer.

Interessert i E-sport? Slik kan DU bli en proff gamer

– Noen mener at øyet ikke greier å se forskjell, men jeg mener personlig at jeg ser stor forskjell på en skjerm med 60 Hz og en med 144 Hz. Om du kan se at noen dukker opp rundt et hjørne litt raskere, kan det ha mye å si for spillet.

Hans anbefaling er derfor å velge en skjerm med oppdateringsfrekvens på minst 144 Hz og en responstid på mellom èn og to millisekunder. Når det gjelder størrelse er det mest vanlig med skjermer i størrelsen 24 til 27 tommer, selv om det også finnes langt større skjermer på markedet.

Gamingtastatur

Mens de fleste av oss bruker såkalte membran- eller «rubber dome»-tastaturer i dag, foretrekker mange gamere mekaniske tastaturer. For dem som husker de tunge og bråkete tastaturene fra 80- og 90-tallet, er det denne typen tastaturer vi snakker om.

På slike tastaturer har hver enkelt knapp en separat bryter, eller switch, som gjør at du ikke trenger å trykke knappene helt ned før de reagerer. Og det er også derfor de egner seg så godt til gaming.

Her kan du velge mellom ulik trykksensitivitet og hva slags tilbakemelding tastene skal gi. Av tastaturene som bruker produsenten Cherry sine switcher, er variantene Cherry MX Red og Cherry MX brown de mest populære, forklarer Næss.

– Switchene er definitivt viktig for mange, men hvilke du bør velge handler om smak og behag.

Noe annet som er viktig å tenke på er størrelsen på tastaturet.

– Veldig mange FPS-spillere (førstepersonsskytespill-spillere) ønsker tastaturer uten numeriske taster på siden – mens andre gamere vil ha svære tastaturer med mulighet for tilpassing av flere taster.

Se alle våre gaming tastaturer

Næss trekker frem disse to tastaturene som ekstra gode: 

SteelSeries-tastaturene er kjent for å være blant markedets beste for de som liker de taktile mekaniske tastene. De røde gamingtastene kommer med en garanti på 50 millioner tastetrykk, og lynrask reaksjon. 

Et SmartDisplay integrert i tastaturet lar deg justere innstillinger, samt se info fra selve spillet, musikk eller Discord - uten å avbryte spillet. Tastene kommer også med dynamisk RGB-illuminering, dedikerte mediekontroller og 100 prosent Anti-Ghosting-funksjon, noe som betyr at tastaturet registrerer hvert eneste tastetrykk.

Dette er et tastatur for deg som ikke nødvendigvis er så glad i de “klikkende” tastaturene, med som fortsatt er opptatt av øyeblikkelig respons. En ny teknologi gjør at tastetrykkene registreres ved hjelp av lyssensorer, med 1,0 mm optisk aktivering. 

Huntsman Tournament Edition kommer også med Razer sine PBT-tastehetter, som er den tynneste skrifttypen på en PBT-tastehette noensinne. Garantien på 100 millioner tastetrykk er bransjeledende. Dette er det perfekte tastaturet for deg med ambisjoner om å konkurrere på et høyere nivå!

Gamingmus

Når det gjelder valg av riktig type gamingmus bør du ifølge eksperten tenke over hva slags grep du har.

– Jeg har for eksempel et håndflategrep, og har valgt mus deretter.

Med håndflategrep mener Næss at hele håndflaten ligger over musen. Andre har såkalt «klo-grep», som betyr at fingrene ikke ligger inntil, men skaper et åpenrom.

I tillegg er det verdt å merke seg begrepet DPI («dots per inch», eller punkter per tomme), en spesifikasjon som forteller hvor hurtig eller sensitiv musen er. Om du for eksempel spiller førstepersonsskytespill er det helt avgjørende med høy DPI.

Se vårt store utvalg gamingmus

– Hvis du spiller store multiplayer-spill kan det også være greit å ha flere taster på musen, men det er som regel helt overflødig for FPS-spillere.

Glorius Model O er en skreddersydd gamingmus, utviklet i samarbeid med gamere. Designet er stilrent, musen er fjærlett og kommer med en ventilasjonsløsning i bunn som som holder håndflaten avkjølt. 

En dedikert DPI-indikator lar deg bestemme verdien. Den kan kjøres uten software, men sammen med en gratis programvare kan DPI styres til så høyt som 12.000. Kort oppsummert - dette er en mus bygget for fart, kontroll og komfort. 

For de som ønsker å gå et hakk opp, både i pris og kvalitet, er Logitech G Pro sin trådløse gamingmus et godt alternativ. LIGHTSPEED-teknologien, gir umiddelbar respons. 

DPI ligger på 16 000. Andre ytelsesspesifikasjoner verdt å nevne er 40 G maksimumsakselerasjon, inntil 400 tommer per sekund og 1000 hertz meldehastighet. Sagt på en annen måte: Dette er en trådløs mus til å stole på i alle spillsituasjoner.

Gamingheadset

Det aller viktigste med et godt gaming-headset er så klart lyden, og at headsettet er behagelig å ha på. Mens mange gamere foretrekker «over ear»-varianter, er det mange som liker best «on ear»-hodetelefoner ­­­– som ligger på og ikke over øret.

– Det at lyden er mest mulig direksjonell er også veldig viktig, slik at du for eksempel hører hvor skuddene kommer ifra. Det kan du med headset med 7.1-surround, eller såkalt virtuell surround, så lenge programvaren er god nok.

– I tillegg er mikrofon et must. Her er det viktigst at det ikke skurrer veldig, slik at dem du spiller mot ikke blir forstyrret. Personlig liker jeg også å kunne vippe bort mikrofonen, forklarer Næssg.

Legg merke til spesifikasjoner som 7.1-surround eller virtuell surround for lydkvalitet, og støyreduksjon og ekkoreduksjon for mikrofon.

 


Det første man legger merke til er hvor godt den trådløse teknologien fungerer. Dette headsettet lar deg spille trådløst uten at det går utover latenstid, tilkobling eller batteri. Batteritiden er på 20 timer, og rekkevidden på 15 meter, så her er alt lagt til rette for en trådløs spillopplevelse. 

Lyden overgår 7.1-kanaler med forbedret bassgjengivelse, lydklarhet og nærhetshint. Et nytt nivå av avstandsbevissthet skiller mellom nærfelts- og fjernfeltslyd så det blir enda enklere å finne ut akkurat hvor fienden befinner seg. Med god komfort, slitestyrke og en god mikrofon. 


Dette trådløse headsettet overgår Logitech med sine 30 timer batterilevetid! Videre kommer det med en spilllyd som gjør at du virkelig lever deg inn i spillet. 

Øreklokkene roterer 90 grader, og er av typen som går over ørene. Både lyd og kontroller kommer med praktiske funksjoner som gjør det enkelt å justere lyden, uten å avbryte spillopplevelsen. Dette er først og fremst et PC-headset, men er også kompatibelt med PS4 og PS4 PRO. 


Her finner du hele utvalget vårt med gaming headset.

Les mer om spill-headset: Få bedre spillopplevelse med riktig gaming headset

Gamingstol

Sist men ikke minst er det viktig å tenke på hvordan du sitter foran PC-en, og mange vil da velge å investere i en behagelig gamingstol.

 

– Igjen er det sånn at folk har ulike preferanser når det gjelder valg av stol. Mitt tips er å legge litt penger i det, og velge et etablert merke. Du skal tross alt sitte i den en god stund.

Les også: Svive gamingstoler

Hvis du velger en stol i skinn bør du forsikre deg om at den har god nok lufting, og du må huske på å velge en stol som passer til din høyde og vekt.

Tilbehør til gaming

Godt tilbehør kan være det som skiller en ok gamingopplevelse fra en bra én. Det er ikke mye dilldall man trenger, men en god musematte er et must


Det er viktig at musen har mye spillerom! Derfor er dette en stor musematte som fyller hele skrivebordet. Svive Tyx RtP kommer i tre store, men ulike størrelser. 

Musematten er laget for et godt grep med sklisikkert underlag, og en glatt overflate for høy DPI. På mange måter en standardmodell til en god pris som gjør jobben!


Det kan være lurt å ha kontroll på hvor headsettet ditt er, mellom slaga. Et headsetstativ er slik sett en grei løsning. 

Svive Kuiper lader opp ditt trådløse headset når det ikke er i bruk, kommer med tre ganger USB 3.0-uttak og medfølgende USB-kabel. 

 

Dette er våre beste tips. Nå er det bare å rydde plass til en optimal gamingstasjon!

Opprettet: 02.10.2017

Sist oppdatert: 21.10.2020