Prismatch*Prismatch*
Mannlig gamer med gaming headset

Hvordan velge headset til gaming

Publisert 07. mai 2018 09:34, Oppdatert 12. nov. 2021 15:54

Nordiske gamere er kresne når det gjelder datautstyr, og lyd er intet unntak. Det er viktig å ha lyd som matcher grafikken for å oppnå den optimale spillopplevelsen. Men hva bør du se etter på jakt etter ditt nye gaming-headset? Hør hva våre spesialister har å si om valg av hodetelefoner for gaming.

Kort om gamingheadset

Aldri før har utvalget av headset vært så stort som nå, og god lyd kommer i alle varianter. Hodetelefoner blir normalt delt inn i tre hovedkategorier: «in-ear», «on-ear» og «over-ear». For gamere er det kun den siste kategorien som gjelder, og det er her du finner kvalitetslyd. Disse modellene gjenkjennes med store øreputer som dekker hele, og rundt, øret. Hans-Egil Sandmo er innkjøper og ekspert på PC-lyd på Komplett, han forteller at de fleste av dagens bedre headset leverer god lyd.

Stort utvalg av gaming headset fra Corsair, Razer, Logitech, Hyperx og Sennheiser med flere.

Headset med surround

Sandmo forteller at 7.1 surround er en av spesifikasjonene du bør se etter, sjekk av for dette i venstremenyen på våre gaming headset sider og du vil garantert høre forskjellen.

– Jeg anbefaler headset med surround. Da hører du alle detaljene i spillet, som for eksempel hvor skuddene kommer fra. Det vil gi deg en konkurransefordel.

Lyd-eksperten presiserer at det ikke snakk om ekte surround. På grunn av begrenset plass er det ikke mulig å levere ekte surround i et headset. Det er nemlig ikke fysisk plass til syv drivere og en sub, derimot er hodetelefonene designet for å gjenskape lyden slik at det høres ut som den kommer fra ulike hold, derav navnet virtuell surround. Driverne, eller høyttalere om du vil, er viklet litt forskjellig i forhold til hi-fi hodetelefoner for å gjenskape surround effekten.

– Se etter 7.1 surround. De fleste av våre mest solgte headset har dette, og du får en virtuell opplevelse av at lyden kommer fra ulike kanter, sier Sandmo. Så lenge programvaren er bra nok vil et 7.1 - headset levere såkalt virtuell surround.

Trådløse hodetelefoner versus kabel

Ingenting er mer irriterende enn elektronikk som går tom for strøm. Utvalget trådløse hodetelefoner er stort, men en viktig variabel er batteritiden. I tillegg er rekkevidde en betydelig faktor det er verdt å sjekke. For deg som sier «ja, takk begge deler» er det flere modeller med mulighet for både trådløs og kablet kobling. I tillegg finnes det gamingheadset som kommer med ekstra batteri som kan lades mens de andre er i bruk.

  

USB eller minijack

Vi har et stort utvalg hodetelefoner med ulike tilkoblingsmuligheter, som trådløst, analog tilkobling og USB-utgang. Kanskje synes du det er vanskelig å velge?  Kort fortalt vil et headset med 3,5 mm stereo lydkabel gi deg mulighet til å koble lyd direkte på din trådløse kontroller. Minijack er derfor et populært valg for konsoll-gamere som foretrekker Playstation og Xbox som plattform. Hvis du derimot er på jakt etter store lydopplevelser med 7.1 surround og i tillegg liker lyseffekter med RGB, er USB rett valg for deg, og er ofte PC-gamerens førstevalg.

 

SteelSeries Arctis 1 Trådløs Headset Gamingheadset

SteelSeries Arctis 1 Trådløs Headset

Best i test - Lyd & Bilde 6/6
(30)
Ikke på lager. 15 stk. forventes sendingsklare 19.jun..2024 (usikker dato)
1 269,-

Foto: Kompletts gaming ekspert Kenneth Næss

Mikrofonen er viktig i ditt gaming-headset

Det er vanlig å kommunisere med andre spillere under gaming i blant annet «multiplayer-spill», derfor er mikrofonen viktig. Flere av våre modeller kan redusere bakgrunnsstøy og ekko når du snakker, da slipper resten av laget ditt å høre lydene i bakgrunnen. Hvis du spiller mye med andre, bør du se etter spesifikasjoner som støy- og ekkoreduksjon.

Vi spør vår gaming ekspert Kenneth Næss til råds.

Hva ser du etter når DU skal kjøpe nytt headset?

–  Jeg liker å kunne vippe bort mikrofonen. I tillegg bør den ikke skurre, det er veldig irriterende for dem jeg spiller med.

Flere av våre gaming-headset har diskre mikker som både kan tas av eller vippes vekk. Disse er praktiske om du er som Kenneth og vil bruke hodetelefonene uten mikrofon. I tillegg øker bruksområdet på disse hodetelefonene til annet enn foran skjermen.

Hva skiller et gaming-headset fra klassiske hodetelefoner?

Det som skiller gaming-headset fra tradisjonelle hodetelefoner for musikk er blant annet mikrofonen. Den finner du ikke på klassiske lyd-headset.

Spillfunksjoner for gaming

Det største skillet mellom hodetelefoner ment for gaming og klassiske modeller, er de ekstra funksjonene. Gjennom makroknapper kan du tilpasse headsetet til akkurat deg. Flere av våre modeller lar deg tilpasse RGB-lyset for din unike lysstyrke og sammensetting mellom de ulike fargene. Programvaren lar deg i tillegg endre og tilpasse lydprofilen for å gi deg din optimale spillopplevelse. 

 

Razer Nari med haptisk feedback for mer realistisk spillopplevelse  

 

YouTube Video - Razer Nari Ultimate Gaming Headset - Føl hver eneste kamp!