Skap dine drømmeprodukter med 3D-printer

Hva om du kunne printe ut skreddersydde joggesko hjemme? Siste generasjons 3D-printere gir uante muligheter for produkter du kan designe selv.

Prisen på 3D-printere har blitt lavere og utvalget av modeller har blitt større og av høyere kvalitet. Nå er det lønnsomt å tegne modeller, og printerne har blitt nyttige for folk flest. Dette forteller Aman Wolde Mende, IT-utvikler og gründeren bak Digible.net. Digible er en markedsplass for menneskene bak modellene og eiere av 3D-printere.

Med ulike materialer og teknikker skriver man ut fysiske produkter med høy presisjon, lag for lag. De vanligste materialene i bruk er bioplasten PLA og oljebasert plast, ABS, dette er samme materialet som brukes i Lego. 3D-printere ble opprinnelig utviklet for bransjer som driver med design og produktutvikling, men det dukker stadig opp flere bruksområder.

Les også: Mesh-nettverk gir deg god dekning overalt i huset

Skap ditt eget

I dag finnes det en rekke 3D-printere på markedet, der flere er myntet på mannen i gata. Blant ivrige 3D-skapere, eller «makers», går det først og fremst i forsøk og produksjon av produkter som man ikke får kjøpt i butikken.

Når man leker seg med 3D-printere trenger man ikke å forholde seg til risikoen forbundet med å lage tusenvis av enheter. Med dette står produktutvikler mye friere kreativt, og resultatet er unike 3D-modeller av produkter du ikke kan produsere ved masseproduksjon.

Som designer for 3D-printere må du tenke nytt, forteller Mende.

Noen former er vanskelige å produsere med andre teknikker. For eksempel ser vi modeller av store produkter som settes sammen av mindre deler. Da blir mulighetene mange, sier Wolde Mender. 

LEKENDE LETT: Giganten Matell ønsker å lansere egne 3D-printere.  FOTO: FOTOLIA

For alle

Analyseselskapet Wholers Associates kan oppgi at ble det solgt mer enn 278.000 3D-printere til forbrukermarkedet globalt  i 2015. Ryktene skal ha det til at både leketøygiganten Matell og Polaroid (foto) vil starte produksjon av egne 3D-printere, dette vil trolig påvirke både pris og tilbud slik at disse printerne blir tilgjengelig for hvermannsen.

Det er fullt mulig å 3D-printe ut nye joggesko i fleksibel plast i dag. For å lage personifiserte printer slik som skostørrelse, mangler vi i dag verktøy for å lage slike modeller. Når verktøyene blir gode nok for 3D-skanning vil også bruksområdene øke, sier 3D-entusiasten.

   

Praktisk med 3D

Å printe nye joggesko hjemme er nok år frem i tid, men det finnes i dag flere tusen andre ferdige 3D-modeller for slike printere.

Idag finnes det allerede 3D-modeller til det meste som alt fra Ikea-møbler til avanserte GoPro-kamera. Ettersom printerne blir bedre og modellene blir flere, vil det om får år være mulig å lage sine personifiserte produkter som sneakers, sier Wolde Mender.

Anbefales: Google Home, din nye hjelper i hjemmet

Print med metall og legemidler

De industrielle 3D-printere har også utviklet seg mye de siste årene, men her er prislappen på flere millioner, og et produkt ekstremt få har råd til å bruke på hobbybasis.

Det finnes allerede 3D-printere som lager produkter i rustfritt stål og titan av svært høy kvalitet. Tross stor utvikling og uante muligheter er slike metall-printere i dag kun brukt til lavt volum og spesialtilpasset og komplekst design, sier Christer Elverum, førsteamanuensis ved institutt for maskinteknikk og produksjon ved NTNU.

Industrielle 3D-printere er på vei til å gi oss betydelige og nye muligheter innen produktutvikling. 

Fremtiden vil bringe mange spennende muligheter innen 3D-teknologien. For eksempel vil det være mulig å integrere sensorer og produksjon av sammensatte materialer. Elverum tror vi tidlig vil se 3D-printing av legemidler, proteser, biologiske produkter og andre avanserte materialer.

 

Opprettet 17.03.2017

Sist oppdatert: 17.03.2018