AVA høytrykkspyler står klar til å vaske bil ute

Testvinnende høytrykkspylere fra norske AVA

Publisert 08. feb. 2019 10:45, Oppdatert 07. mar. 2022 14:50

AVA er utfordreren blant høytrykkspylerne og har vunnet flere priser for både funksjon og design. Det er ikke rart, for her er ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
De norske gründerne i Bergen har utviklet en helt unik serie med et bredt spekter av høytrykkspylere. AVA er serien med helt ny teknologi og et nordisk design som ikke bare er praktisk i bruk, men også en fryd for øyet.

Vi har snakket med hodene bak utfordreren, nemlig designer Are-Dag W. Eriksen og Morten Torlei, CEO i Swantech. Her kan du lese om hvorfor AVA ble en soleklar test- og designvinner.

Se all høytrykk fra AVA her.

Navnet AVA – Advanced made Easy, sier jo en hel del, men hva er tanken bak AVA?

– Grunnideen bak AVA er å ta hele høytrykkspylings-opplevelsen videre, og å gjøre det lettere og gøyere. Med AVA er det enklere å vaske, samtidig som produktene ser bra ut, forteller Eriksen.

Hvordan skiller denne høytrykkspyleren seg fra øvrige produkter på markedet?

– Det er en del konkrete egenskaper som er verdt å nevne med AVA. For eksempel er toppmodellene utstyrt med en 4-stemplet pumpe mot 3 som er normalt. Det gir økt vaskeeffekt, lenger levetid og den er mer stillegående.

Morten Torlei utdyper hvorfor du bør investere i en høytrykkspyler med 4-stempler:

– Når vi øker til fire stempler, reduseres diameteren på hvert stempel betydelig. Ettersom det interne presset i en høytrykkspumpe på 160 bar vil være 160 kilo per cm2, vil en reduksjon i areal på 30% redusere belastningen så betydelig at det forlenger levetiden vesentlig.

Det følger med ulike dyser, som lar deg rengjøre selv de heftigste jobbene i en håndvending. Spesialdysene har ulike innstillinger som gir deg mer effektiv stråle enn en ordinær justerbar dyse. Men vær varsom med valg av dyse, turbodysen kan muligens vaske bort mer enn du ønsker dersom du bruker den feil.

Testvinner på Tek.no

AVA har blitt svært populær i Tek-redaksjonen. Både i 2019 og 2021 gikk AVA seirende ut av høytrykkspylertesten. I testen fra 2021 kom både AVA Evolution P60 og AVA Smart P60 meget godt ut, hvor førstnevnte ble den store testvinneren. P60 Evolution har den klart beste fleksibiliteten og smarte løsninger.

«Her har selskapet laget en av de aller mest komplette maskinene vi har testet noen gang», skriver tek.no i begrunnelsen. Også P60 Smart kommer godt ut av testen og hylles for sin lette vekt og gode fleksibilitet. 

Vinner av flere designpriser

I 2019 stakk AVA av med merkene for godt design fra DOGA. Og for deg som er opptatt av hvordan elektronikk ser ut, er denne faktisk i en helt egen liga når det gjelder eksteriør.

Juryen gav følgende begrunnelse:

«AVA har et utrolig grundig design. Alle delene er bygd opp fra bunnen, av en egen designstab som ble opprettet for formålet. Her stemmer det meste, fra hvordan de bruker teknologi til bedre ytelse og redusere miljøavtrykk, til hvordan selve spyleren og de ulike delene er designet.»

Gjennomgående i designet er bikubemønster, freshe farger og minimalistisk design, noe som er i stor kontrast til øvrige produkter på markedet. Designer Are-Dag W. Eriksen kan forklare at mønsteret i tillegg er et rasjonelt valg da det forbedrer styrken i plasten.

– Det er unikt at designet er gjort inhouse. Designerne, meg inkludert, er fast ansatt i Swantech og har jobbet gjennomgående med denne produkt-serien. Designressursene er med andre ord ikke hentet inn fra et eksternt byrå, noe som er vanlig i bransjen.

Les også: Slik høytrykkspyler du

Er nordmenn opptatt av design når de skal velge høytrykkspyler?

– Både ja og nei. Noen går utelukkende etter spesifikasjoner når de skal velge høytrykkspyler, mens andre er opptatt av at det de kjøper skal se bra ut. AVA-produktene har begge deler.

Vi tester AVA høytrykkspyler:

YouTube Video - AVA høytrykkspyler – Norsk teknikk på sitt beste!

Lansen vant pris i Red Dot Award

Red Dot Award, den tyske designprisen som fremmer design, funksjonalitet, kvalitet, ergonomi og varighet, har flere ganger trukket ut AVA som vinner. I 2018 for zoomlansen og i 2019 for både Go- og Master-seriene. Førstnevnte skal vi snakke litt mer om. Lansen er nemlig unik i bransjen, og lar deg fritt justere lengden etter vaskebehov, noe som reduserer vasketiden betydelig. Resultatet er mange vaskemuligheter og variert bruk. Lansen lar deg enkelt justere lengden fra 75 til 110 cm med en håndvending.

– Zoomlansen gir en overlegen rekkevidde, samtidig som det gir store ergonomiske fordeler med at den kan tilpasses din høyde.

Med din nye AVA i Master-versjon: P60, P70 eller P80, kan du velge kort pistol for vaskejobber der det er vanskelig å komme til. I tillegg kan lansen trekkes ut, noe som gjør vasking av husvegg, og andre jobber på avstand, mye enklere.

Unik trommel - Slange uten krøll

AVA sine høytrykkspylere er utstyrt med en annerledes slangetrommel enn konkurrentene. Trommelen er utstyrt med en aksling som gjør det enkelt å trekke ut slangen uten at spyleren velter.

– Trommelen er vanvittig enkel å bruke på en maskin du gjerne ikke vil flytte på under vaskingen. Aller viktigst er at den ikke velter. Det var vesentlig for designet at den skulle ha lavt tyngdepunkt og god støtte for å unngå velt, som kan skade mekanikken, spesielt mens den går.

Dere ble kåret til årets høytrykkspyler på tek.no, var det som forventet?

– At testresultatet skulle bli SÅ bra var uventet. Vi har merket at forbrukerne etterspør oss i større grad nå som vi er blitt mer kjente i markedet etter testen.

Også TEK.no gir AVA kred for godt design. De bemerker bivoksdetaljene som går igjen, og at den har et futuristisk utseende.