Prismatch*Prismatch*
AVA høytrykkspyler står klar til å vaske bil ute

AVA høytrykkspyler – norsk testvinner

Publisert 08. feb. 2019 10:45, Oppdatert 21. mar. 2024 12:15

Den norske produsenten AVA gjør det godt i tester år etter år, og har vunnet flere priser for både funksjon og design.

Gründerne fra Bergen har utviklet en helt unik serie høytrykkspylere med fokus på ny teknologi og et nordisk design, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Vi har tatt en prat med hodene bak merket, designer Are-Dag W. Eriksen og Morten Torlei, CEO i Swantech. De forteller hvordan de skapte og gjorde AVA til en soleklar test- og designvinner.

 

Historien

– AVA – Advanced made Easy, sier en hel del, men hva er tanken bak AVA?

– Grunnidéen bak AVA er å ta hele opplevelsen med høytrykkspyling videre, og å gjøre det lettere og gøyere. Med AVA er det enklere å vaske, samtidig om produktene ser bra ut, sier Eriksen.

– Hvordan skiller deres høytrykkspylere seg fra øvrige produkter på markedet?

– Det er en del konkrete egenskaper som er verdt å nevne med AVA. For eksempel er toppmodellene utstyrt med en 4-stemplet pumpe, mot 3 som er normalt. Dette gir økt vaskeeffekt og lenger levetid. Den blir også mer stillegående.

Torlei utdyper hvorfor du bør investere i en 4-stemplet høytrykkspyler:

– Når vi øker til fire stempler, reduseres diameteren på hvert stempel betydelig. Ettersom det interne presset i en høytrykkspumpe på 160 bar vil være 160 kilo per cm2, vil en reduksjon i areal på 30 prosent redusere belastningen så betydelig at det forlenger levetiden vesentlig.

Høytrykkspylerne fra AVA følger også med ulike dyser, som lar deg rengjøre selv de heftigste jobbene. Spesialdysene har ulike innstillinger som gir deg en mer effektiv stråle sammenlignet med en ordinær justerbar dyre. Men vær varsom med valg av dyse! Turbodysen kan muligens vaske bort mer enn du ønsker dersom du bruker den feil.

 

 

AVA høytrykkspyler – havner stadig på pallen i tester

AVA har blitt svært populær i Tek-redaksjonen. I flere år har AVA gått seirende ut av høytrykkspylertesten og deres test av AVA P80 Master i 2018 fikk hele 10 i score og lovord som blant annet "...den råeste høytrykkspyleren på markedet". I 2019, 2021 og 2023 gikk AVA seirende ut i høytrykkspylertesten. I Testgurus test fra 2024 blir AVA Master P60 kåret til det beste budsjettvalget.

 

Vinner av flere designpriser

I 2019 stakk AVA av med merket for godt design fra DOGA (Design og arkitektur Norge). For deg som er opptatt av hvordan elektronikk ser ut, er denne faktisk i en helt egen liga når det kommer til utseende.

Juryen ga følgende begrunnelse:

«AVA har et utrolig grundig design. Alle delene er bygd opp fra bunnen, av en egen designstab som ble opprettet for formålet. Her stemmer det meste, fra hvordan de bruker teknologi til bedre ytelse og redusere miljøavtrykk, til hvordan selve spyleren og de ulike delene er designet.»

Gjennomgående i designet er bikubemønster, freshe farger og minimalistisk design, noe som står i sterk kontrast til øvrige produkter på markedet. Designer Are-Dag W. Eriksen kan forklare at mønsteret i tillegg er et rasjonelt valg, da det forbedrer styrken i plasten

– Det er unikt at designet er gjort inhouse. Designerne, meg inkludert, er fast ansatte i Swantech og har jobbet gjennomgående med denne produktserien. Designressursene er med andre ord ikke hentet inn fra et eksternt byrå, noe som er vanlig i bransjen.

– Er nordmenn opptatte av design når de skal velge høytrykkspyler?

– Både ja og nei. Noen går utelukkende etter spesifikasjoner når de skal velge høytrykkspyler, mens andre er opptatt av at det de kjøper skal se bra ut. AVA-produktene har begge deler, sier Eriksen.

 

Fått med deg denne? Vi tester AVA P60 og P80:

 

YouTube Video - AVA høytrykkspyler – Norsk teknikk på sitt beste!

 

AVA og Red Dot Award

Den tyske designprisen Red Dot Award fremmer design, funksjonalitet, kvalitet, ergonomi og varighet. I 2018 gikk AVA av med prisen for Zoomlansen , og i 2019 ble det priser igjen, da fro både Go- og Masterserien.

Førstnevnte skal vi gå litt nærmere inn på. Lansen er nemlig unik i bransjen, og lar deg fritt justere lengden etter vaskebehov, noe som reduserer vasketiden betydelig. Resultatet er enda flere vaskemuligheter!

– Zoomlansen gir en overlegen rekkevidde samtidig som den gir store ergonomiske fordeler, siden den kan tilpasses din høyde, forteller Eriksen.

Med din nye AVA i masterversjon: P60, P70 eller P80, kan du velge kort pistol for vaskejobber der det er vanskelig å komme til. I tillegg kan lansen trekkes ut, noe som gjør for eksempel vasking av husvegg mye enklere.

 

     

AVA høytrykkspyler med slange uten krøll

AVA sine høytrykkspylere er utstyrt med en helt unik slangetrommel sammenlignet med andre produkter på markedet. Trommelen er utstyrt med en aksling som gjør det enkelt å trekke ut slangen uten at spyleren velter:

–Trommelen er vanvittig enkel å bruke på en maskin du gjerne ikke vil flytte på under vaskingen. Aller viktigst er at den ikke velter. Det var vesentlig for designet at den skulle ha et lavt tyngdepunkt og god støtte for å unngå velt, som kan skade mekanikken, spesielt mens den går, sier Eriksen.

– AVA ble kåret til årets beste høytrykkspyler, var det som forventet?

– At testresultatet skulle bli SÅ bra var uventet. Vi har merket at vi har blitt bedre kjente i markedet etter testen, og forbrukerne etterspør oss i større grad nå, avslutter Torlei.