iphone da og nå

Derfor elsker vi iPhone

Publisert 06. feb. 2020 15:37, Oppdatert 13. mai 2020 10:43

I 2007 ble iPhone ble lansert med brask om bram. Siden den gang har den ikoniske telefonen blitt både smartere og mer brukervennlig. Ikke så rart vi alltid gleder oss til nylanseringene.

Selv om Steve Jobs hardnakket hevdet at Apple skulle revolusjonere mobiltelefonen, var den opprinnelige modellen ikke spesielt velutstyrt - og slett ikke billig. Mange rynket i tillegg på nesen av det som på den tiden var essensielle mangler: blitz, plass til minnekort og fysisk tastatur.

Hvordan skulle man kunne navigere uten knapper, kulere og brytere?

I dag kan vi knapt huske noe annet. Apple introduserte oss for en helt ny måte å interagere med mobiltelefonen på. Alt skulle foregå via en touch-skjerm, som alle andre smarttelefonprodusenter etter hvert også skulle ta til seg.

Se alle våre mobiltelefoner: https://www.komplett.no/category/21064/mobiler-klokker/mobiltelefoner

Hos oss kan du velge blant en rekke iphone-modeller.  Her tar vi deg gjennom de ulike versjonene som er blitt lansert siden 2007:

2007

Første iPhone lanseres, og revolusjonerer smarttelefonen med touch-skjerm og et innovativt grensesnitt. Telefonen fikk en blandet mottagelse. Hvordan skulle man kunne navigere uten knapper, kulere og brytere?

2008

iPhone 3G lanseres - med raskt, mobilt internett (3G) og et forbedret utseende. Ios 2.0 lanseres også, og bringer med seg en annen genistrek fra Apple: App Store. Telefonen har flere har flere nye maskinvareegenskaper, som GPS og UMTS/HSDPA.

2010

iPhone 4 lanseres, med et helt nytt design og bedre kamera. Den har også Micro-SIM som første telefon på det norske markedet, langt mer høyoppløst skjerm og radikalt bedre ytelse. Kameraet har også mulighet til å filme video i HD med 30 bilder i sekundet.

2011

iPhone 4S lanseres, og viderefører gammel design. Programvaren blir derimot helt ny, med iOS 5.0. Her introduseres vi for aller første gang for Siri og skytjenesten Icloud.

2012

Apple øker skjermstørrelsen med iPhone 5. Designet er nytt, ytelsen bedre og 16:9-formatet tas i bruk. I enkelte markeder får telefonen 4G. I tillegg lanseres ios 6.0.

 

2013

iPhone 5S lanseres – med bedre kamera og en helt ny blitzløsning. Men det råeste av alt: fingeravtrykksleser. Samtidig kommer ios 7.0. Dette var dessuten det første året Apple lanserte to telefoner -  billigversjonen Iphone 5C så nemlig også verdens lys i 2013.

2014

Apple øker for andre gang i historien skjermstørrelsen, og slipper iPhone 6 og 6 Plus. Både design, kamera og menysystem får en real oppgradering, og på Plus-modellen får kameraet optisk stabilisering.

2015

iPhone 6S og 6S Plus lanseres, og bringer med seg et nytt kamera og 3D Touch på skjermen. Med 3D Touch åpnes det opp for en helt ny måte å bevege seg rundt i operativsystemet og appene på telefonen. Ved å trykke lett på for eksempel en lenke i en epost, får du en sniktitt på innholdet – uten at du må forlate eposten.

2016

Lansering av iPhone SE, iPhone 7 og iPhone 7 Plus. De to sistnevnte kom med ny inngang hodetelefoner og hjemknappen i ny drakt. I tillegg ble de vanntette. Designet endret seg litt, og kameraet ble nytt.

2017

iPhone 8 ble lansert - med splitter nytt design og muligheter for trådløs lading. Ifølge Apple var denne starten på en helt ny generasjon iphone, og den var utstyrt med den smarteste og kraftigste chipen i en smarttelefon så langt. I tillegg var iphone 8s kamera ytterligere forbedret – med nytt fargefilter, raskere sensor, dypere piksler og optisk bildestabilisering.

2018

Da iPhone X – eller iPhone 10 – ble avduket, var den ikonsike «hjem»-knappen forsvunnet. Telefonen hadde fått Apples største designoverhaling noensinne. Skjermen på 5,8 tommer brer seg over hele fronten, og den etter hvert så velkjente fingeravtrykkleseren er erstattet med Face ID – ansiktsgjenkjenning. 

iPhone X er også rå på stillbilder. I tillegg kan du ta opp video i 4K med 60 bilder per sekund.

2019

iPhone 11 lanseres med et helt nytt kamerasystem, og den lengste batteritiden i iPhone til nå. Mulighet til å ta bilder i nesten stummende mørke har vært noe Apple ikke har hatt tidligere, men nå kan du altså ta spektakulære bilder – med iPhone 11s automatiske nattmodus. 

I tillegg er iPhone 11 utstyrt med ny vidvinkel-linse, som virkelig lar deg fange det store bildet – du får faktisk plass til fire ganger som du er vant til.

2020

Årets iPhone SE er en vesentlig større mobil enn forgjengeren, og skjermen har økt fra 4 til 4,7 tommer. Telefonen er fullstappet med gobiter, og gir god valuta for pengene. Tek.no omtaler nylanseringen som en juvel i sin prisklasse