Pulsklokken hjelper deg med treningsmotivasjonen
Enten du er mosjonist, helt fersk eller en aktiv treningsentusiast finnes det flere hjelpemidler som kan øke motivasjonen.
80 prosent av oss trente eller mosjonerte minst én gang i uka i 2019, og andelen som trener ukentlig har økt med nær 20 prosentpoeng de siste femten årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Raske turer er den mest utbredte formen for mosjon blant nordmenn, og 77 prosent oppgir å ha gått slike turer i løpet av de siste tolv månedene, viser Levekårsundersøkelsen for 2019.
ANBEFALER PULSKLOKKE: Ida i Komplett forklarer at flere ønsker pulsklokker som ikke krever et eget pulsbelte. FOTO: PRIVAT
Ifølge Ida Hanto Haraldsen, som er ansvarlig for klokker hos Komplett, er pulsklokker en perfekt måte å holde motivasjonen oppe på i ferien.
– Det er viktig at du tenker på hvilken type trening du skal bedrive og på hvilke funksjoner du ønsker i en slik klokke. Flere og flere ønsker pulsmålingen på selve klokken, slik at de slipper pulsbelte, noe som kan virke ubehagelig under trening, sier hun.
Mange som investerer i en pulsklokke ønsker mulighet til å følge med på antall skritt, avstand, makspuls og høydemeter, forteller Haraldsen.
Trodde pulsen var høyere
Anniken Haagensen (32) har alltid vært glad i å trene, og får som regel tid til tre-fire økter i uken. Hun har god erfaring med pulsmåler, og eier både pulsbelte og pulsklokke.
– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg først tok pulsmåler i bruk. Jeg trodde nemlig jeg ga mye mer på trening enn jeg tydeligvis gjorde. Med pulsmåler ser jeg svart på hvitt hvor pulsen min faktisk ligger, noe som for meg er en stor motivasjon.
På flere treningssentre har de tabeller som viser anbefalt puls gjennom økten. Her kan du også koble pulsbeltet ditt opp mot en skjerm og få full oversikt over egen innsats underveis.
UTBYTTE MED PULSMÅLER: Anniken Haagensen synes treningen er ekstra morsom når hun benytter pulsmåler. FOTO: PRIVAT
Før du tar pulsmåleren i bruk, må du finne ut hva makspulsen din er. Denne regner du ut ved å bruke følgende formel: 220 – (alder x 0.7). Ifølge Olympiatoppen stemmer denne formelen for 80 prosent av oss.
Øker motivasjonen
Anette-Marie Antonsen (34) er utdannet personlig trener og teamleder av fitness-teamet Teamjegliker. Også hun mener pulsmåleren er et godt og motiverende verktøy.
– Hvis du tåler en slik motivasjon, uten å bli totalt oppslukt, er dette en super måte å sprenge egne grenser og rekorder på. En pulsmåler passer ypperlig for folk som har et sunt og godt forhold til trening, sier hun.
Ifølge Antonsen trenger ikke en god økt å vare mer enn i 45 minutter. Ønsker du en enda mer intensiv og effektiv treningsøkt, kan også en halvtime være nok.
ELSKER Å TRENE: Anette-Marie Antonsen (31) finner mer enn gjerne alternative måter å trene på. FOTO: PRIVAT
På hjemmebane pleier Antonsen å gjøre treningsøktene så ukompliserte som mulig. Gjerne utendørs, med egen kropp som vekt.
– Noen ganger finner jeg også trapper jeg kan løpe eller hoppe i. I tillegg bruker jeg datteren min som vekt. Min favorittøvelse er å ha henne på ryggen mens jeg tar knebøy og utfall. Dette er moro for både meg og henne, og et hett tips til foreldre som sliter med å finne tid til trening i ferien.
Gode råd for å gjennomføre treningen
Opprettet: 02.01.2018
Sist oppdatert: 21.01.2019