Prismatch*Prismatch*

   

Pulsklokken hjelper deg med treningsmotivasjonen

Enten du er mosjonist, helt fersk eller en aktiv treningsentusiast finnes det flere hjelpemidler som kan øke motivasjonen. 

80 prosent av oss trente eller mosjonerte minst én gang i uka i 2019, og andelen som trener ukentlig har økt med nær 20 prosentpoeng de siste femten årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 

Raske turer er den mest utbredte formen for mosjon blant nordmenn, og 77  prosent oppgir å ha gått slike turer i løpet av de siste tolv månedene, viser Levekårsundersøkelsen for 2019. 

ANBEFALER PULSKLOKKE: Ida i Komplett forklarer at flere ønsker pulsklokker som ikke krever et eget pulsbelte. FOTO: PRIVAT

Ifølge Ida Hanto Haraldsen, som er ansvarlig for klokker hos Komplett, er pulsklokker en perfekt måte å holde motivasjonen oppe på i ferien. 

– Det er viktig at du tenker på hvilken type trening du skal bedrive og på hvilke funksjoner du ønsker i en slik klokke. Flere og flere ønsker pulsmålingen på selve klokken, slik at de slipper pulsbelte, noe som kan virke ubehagelig under trening, sier hun.

Mange som investerer i en pulsklokke ønsker mulighet til å følge med på antall skritt, avstand, makspuls og høydemeter, forteller Haraldsen. 

Trodde pulsen var høyere

Anniken Haagensen (32) har alltid vært glad i å trene, og får som regel tid til tre-fire økter i uken. Hun har god erfaring med pulsmåler, og eier både pulsbelte og pulsklokke.

– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg først tok pulsmåler i bruk. Jeg trodde nemlig jeg ga mye mer på trening enn jeg tydeligvis gjorde. Med pulsmåler ser jeg svart på hvitt hvor pulsen min faktisk ligger, noe som for meg er en stor motivasjon.

På flere treningssentre har de tabeller som viser anbefalt puls gjennom økten. Her kan du også koble pulsbeltet ditt opp mot en skjerm og få full oversikt over egen innsats underveis. 

UTBYTTE MED PULSMÅLER: Anniken Haagensen synes treningen er ekstra morsom når hun benytter pulsmåler. FOTO: PRIVAT

Før du tar pulsmåleren i bruk, må du finne ut hva makspulsen din er. Denne regner du ut ved å bruke følgende formel: 220 – (alder x 0.7).  Ifølge Olympiatoppen stemmer denne formelen for 80 prosent av oss. 

Se vårt utvalg av best i test og anbefalte pulsklokker

Øker motivasjonen

Anette-Marie Antonsen (34) er utdannet personlig trener og teamleder av fitness-teamet Teamjegliker. Også hun mener pulsmåleren er et godt og motiverende verktøy.

– Hvis du tåler en slik motivasjon, uten å bli totalt oppslukt, er dette en super måte å sprenge egne grenser og rekorder på. En pulsmåler passer ypperlig for folk som har et sunt og godt forhold til trening, sier hun.

Ifølge Antonsen trenger ikke en god økt å vare mer enn i 45 minutter. Ønsker du en enda mer intensiv og effektiv treningsøkt, kan også en halvtime være nok.

ELSKER Å TRENE: Anette-Marie Antonsen (31) finner mer enn gjerne alternative måter å trene på. FOTO: PRIVAT

På hjemmebane pleier Antonsen å gjøre treningsøktene så ukompliserte som mulig. Gjerne utendørs, med egen kropp som vekt.

–  Noen ganger finner jeg også trapper jeg kan løpe eller hoppe i. I tillegg bruker jeg datteren min som vekt. Min favorittøvelse er å ha henne på ryggen mens jeg tar knebøy og utfall. Dette er moro for både meg og henne, og et hett tips til foreldre som sliter med å finne tid til trening i ferien.

Gode råd for å gjennomføre treningen

1. Sett deg mål, men senk kravene. Litt mosjon er bedre enn ingenting. Det er lettere å gjennomføre om du har avtalt med deg selv hvilke dager/tider du skal gjennomføre en treningsøkt .
2. Gjør øvelser som involverer egen kroppsvekt. Google treningsøkter eller Wod med egen kroppsvekt, og finn masse varierte økter. Du kan for eksempel trene et bestemt antall øvelser på tid, eller fem runder av tre øvelser. Eller hva med intervalltrening? Bruk møblene hjemme som benk/stativ.
3. Har du en pulsklokke som varsler når du har sittet stille lenge? Ta deg fem minutter, strekk på kroppen, hent deg en kopp kaffe eller en frukt. Skritteller kan vær en fin motivasjon og ikke minst bevisstgjøring på hvor høyt/lavt hverdagsaktiviteten din er på hjemmekontor.
4.Bruk lunsjen til å få litt frisk luft og ikke minst samle D-vitaminer. Om du er litt mer ivrig selger flere kjeder manualer eller kettlebells. Men en eller 2 av disse, kan du gjennomføre nesten alle øvelsene som du gjør med stang på senter. Kanskje avtale med en venn, slik at dørstokkmila ikke blir så lang.
5. De fleste klokker kommer med en app hvor det ligger inne forslag til økter. Hvorfor ikke ta en titt på det. Bruk klokken aktivt når du trener eller er i bevegelse. Det er en gøy måte å se hvordan kroppen har jobbet og tracke puls, uansett om det er crossfit, spaserturer eller yoga.

 

    

Opprettet: 02.01.2018

Sist oppdatert: 21.01.2019