Prismatch*Prismatch*

     

Ny mobil? Her er alt du trenger å tenke på

Det er stadig nye mobiltelefoner som frister mobil-entusiastene der ute. Bytter du mobil nå, bør du huske på disse tre tingene.

Nyheter fra mobilprodusenter som Apple, Samsung, Sony og Huawei kommer på løpende bånd og det er ikke til å unngå og ønske seg en ny modell med enda bedre kamera, enda større minne og enda kulere design osv. Er du blant dem som planlegger å kjøpe ny mobil i nær fremtid, er det noen enkle ting du må huske på før du tar i bruk ditt nye leketøy. 

Sikkerhetskopiering

Før du sletter noe som helst fra din gamle telefon må du forsikre deg om at du har overført alt av data til den nye enheten gjennom en sikkerhetskopi. De fleste Android og Apple-telefoner har daglig sikkerhetskopiering aktivert automatisk. Likevel bør du gjøre en siste manuell kopi før du flytter innholdet, tipser Truls Aleksander Hammer, produktansvarlig for mobil og tablet i Komplett.

– Vi sitter med mye viktig data på telefonene våre. Innhold i apper kan som regel hentes frem ved innlogging på brukeren din, men bilder og filer lagret på telefonen må overføres via sky eller ekstern harddisk. Ved å ta en siste kopi rett før du bytter til den nye enheten er du sikker på at du får med deg alt, forteller Hammer.

For iPhone og andre iOS-enheter lagrer du en sikkerhetskopi i iCloud, for Android-enheter kan du bruke Android Backup Service, og på Windows Phone velger du Innstillinger > Sikkerhetskopiering, skriver de ulike aktørene på sine supportsider.

    

BRUK SKYEN: Husk å ta en sikkerhetskopi, så får du med deg alt innholdet ditt til din nye telefon. SKJERMDUMP IPHONE

Selv om de aller fleste apper – med tilhørende data – overføres smertefritt, finnes det enkelte unntak. Er du bruker av billett-apper for kollektivtransport skal du være obs på at den elektroniske billetten ikke alltid følger appen videre til din neste telefon. Både NSB og Ruter har løsninger for å gjenopprette billetten din, men sjekk dette før du legger bort den gamle telefonen, er Hammers råd.

Fra Android til iOS

Har din nye telefon et annet operativsystem enn det du bruker i dag, kan prosessen virke litt mer komplisert. Heldigvis finnes det apper som gjør det lekende lett.

Har du en Android-telefon og skal over på iPhone, kan du laste ned applikasjonen «Flytt til iOS» fra Google Play på din gamle enhet. I appen kan du velge hvilket innhold du vil overføre til din nye telefon: kontakter, bilder og videoer, bokmerker, e-postkontoer og kalendere.

Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler.

iOS: Med appen «Flytt til iOS» flytter du enkelt fra Android-telefon til iPhone. FOTO: PRODUSENTEN

Obs! Applikasjoner du har kjøpt i Google Play vil ikke overføres til iOS-enheten. Disse må du eventuelt kjøpe på nytt i App Store.

Les mer om «Flytt til iOS» på Apples nettsider

Slett personlig informasjon

Mange tenker først og fremst på bilder, apper og tekstmeldinger når man skal renske telefonen for innhold, men i dag lagres utrolig mye personlig informasjon på mobilen, slik som lokasjonshistorikk, passord – til og med betalingskort.

– Skal mobilen videre til nye hender, er det viktig at du sletter all personlig data på en sikker måte, forteller Hammer og fortsetter:

– Dette gjelder også om telefonen skal arves av venner eller familie. Det er ikke alt man ønsker å dele, selv ikke med de nærmeste. Slett derfor all data så fort du har tatt en sikkerhetskopi av innholdet.

Dersom du kun trykker «slett» på de ulike appene, vil neste eier enkelt kunne gjenopprette de slettede dataene. Heldigvis er det raskt og enkelt å slette personlig data på en trygg måte.

Slik går du frem på iPhone og andre iOS-enheter: Innstillinger > iCloud > Logg av (i iOS 7 eller eldre trykker du på Slett konto). 

Gå tilbake til Innstillinger > Generelt > Nullstill > Slett alt innhold og alle innstillinger. Oppgi kode om du blir bedt om det og trykk på Slett. 

Når innholdet er slettet, slås «Finn iPhone» og aktiveringslåsen automatisk av, og enheten blir tatt ut av din enhetsliste (enheter koblet mot din apple-ID). 

På Android-enheter: Trykk deg inn på Innstillinger > Sikkerhetskopier og nullstill > Nullstill til fabrikkdata.

På Windows Phone: Trykk deg inn på Innstillinger > Om > Tilbakestill mobilen. Her får du to advarsler. Er du sikker på at du vil slette alle data trykker du på ja og deretter ja igjen. 

NB! Fremgangsmåtene kan avvike noe mellom ulike enheter.  

Nytt mobilt liv

Når innholdet på den gamle mobilen din er sikkerhetskopiert og slettet, er alt klart for å ta i bruk din nye enhet. Alt du trenger å gjøre er å laste ned kopien fra skyen eller harddisken der du lagret den og vipps så har du alle dine gamle apper, bilder og kontakter på plass på ny telefon! 

Sjekk ut: Nyheter og gode tilbud på mobiltelefon

 

Opprettet: 18.09.17

Sist oppdatert: 09.01.19