Prismatch*Prismatch*

Unngå bomkjøp: Velg rett PC til Adobe

Føler du deg kreativ, og vil pynte litt på bildene dine i Photoshop eller klippe film i Premiere? Da trenger du en PC som er kraftig nok til å takle redigering. 

Gamere har lenge foretrukket PC, mens kreative yrker gjerne har valgt Apple og Mac. PC-ens gode rykte blant gamere, skyldes at  PC-produsentene er tidlig ute med ny teknologi der de skreddersyr unike PC-er for gaming. Dette er PCer som inneholder nøye utvalgte komponenter. Mac har lenge hatt de beste skjermene, og er med dette populære til bilde- og videoredigering. 

Se også: De viktigste forskjellene mellom PC og Mac

Mac versus PC: Før endte du opp med en gaming-PC dersom du skulle du ha samme spesifikasjoner på en Windows-PC som en Mac. Sånn er det ikke lenger, nå er også Windows-PC-ene tynnere og lettere, sier Robin Jørgensen, markedsansvarlig for konsument-PC-er.


Microsoft har tatt opp kampen med Apple og det er nå flere kraftige PC-er med lekkert design på markedet som kan matche Mac. Spesielt Microsoft Surface er en populær maskin og i tillegg et trygt valg.

– Nå leveres det kraftige Windows-PC-er med lekkert design og bra skjermer som tåler tunge programmer slik som Photoshop, sier Jørgensen.

Anbefales: Syv tegn på at du bør bytte PC

LEKKER OG KRAFTIG: En ny bærbar Surface fra Microsoft gir deg både en kraftig prosessor og et stilrent design. FOTO: MICROSOFT

Kreativ sky

Adobe leverer markedets mest populære programmer for redigering som; Photoshop, InDesign, Illustrator og Premiere. Disse har i lang tid vært førstevalget og et must å kunne for både profesjonelle og amatører innen redigering i mange år. 

I 2011 kom Adobe med «Creative Cloud», som gjorde det enklere og billigere, og man unngår å måtte ut med høye engangssummer for å kjøpe kun ett av programmene som for eksempel Photoshop.  

Tips for redigering: Seks enkle Photoshop-triks for nybegynnere

EN SKY AV MULIGHETER: Creative Cloud gir deg tilgang til redigeringsprogrammene fra Adobe på ett brett.

  

Creative Cloud er så godt som identisk for Mac og PC, noe Adobe har gjort en god jobb med. De som konverterer fra Mac til PC, eller omvendt, vil oppdage at verktøy, valg og paneler er plassert likt i begge operativsystemene. Med dette er også valgt operativsystem mindre relevant for redigering. 

– Sammenlikner du arbeidsopplevelsen mellom en Mac og PC, med de samme spesifikasjonene, er det stort sett bare operativsystemet som skiller, sier Jørgensen.

TIPSER: Robin Jørgensen, markedsansvarlig for konsument-PC, sier det er mange gode PC-er på markedet som passer til deg som jobber med Adobe-pakken. FOTO: KOMPLETT

Verdt å merke seg

Adobe-programmene er tunge programmer som krever endel kraft av maskinen din. Det er endel komponenter som er et minimum for å kjøre tunge programmer, ifølge PC-eksperten. 

For å jobbe med Adobe på PC uten problemer, er det viktig at PC-en inneholder et bra skjermkort, gjerne en SSD-disk, kraftig CPU og nok RAM, sier Jørgensen.  


Sjekk også:
 Så lett bytter du harddisken selv

Markedsansvarlig anbefaler en SSD-disk, det betyr at din PC har en harddisk basert på flashminne, som bruker mindre strøm, og som jobber raskere enn en HDD-disk. 

Dagens PC-er blir ofte levert med både SSD- og HDD-disk. Da kan du både ha en HDD-disk med stor plass, samtidig som du opplever en rask oppstart på programmene med SSD-disk.

Treg PC: Så lett får du mer minne som gjør PC-en raskere

Prosessoren eller CPU (Central Processing Unit) er det komponentet i PC-en som utfører instruksjonene til operativsystemet og de ulike programmene.

Redigering av bilder og video er gjennom tunge programmer, derfor vil jeg anbefale en i5- eller i7-prosessor, sier Jørgensen.

 
Ved valg av RAM forteller Jørgensen at alt fra 8GB og oppover er anbefalt. RAM står for Random Access Memory og er en midlertidig lagringsplass for prosessoren på maskinen din.

 

Opprettet: 01.08.2017

Sist oppdatert: 09.01.2019