De viktigste forskjellene mellom Mac og PC

Hva er best PC eller Mac? De to leirene strides år etter år, men fremdeles er det helt klart  PC-leverandørene som leder samlet når det gjelder markedsandel i forhold til Apple.

De fleste er klare: enten foretrekker man PC, eller så velger man konsekvent Mac. Apple opplever en enorm popularitet rundt sine Mac-er, men PC-en ligger fortsatt et hestehode foran når det gjelder antall solgte.

Lurer du på hva som skiller PC og Mac? Her har du en oversikt:

Operativsystemet er forskjellen

OS-et eller operativsystemet som maskinen kommer med fra butikken er den største forskjellen mellom PC og Mac, ifølge Robin Jørgensen, nordisk produktsjef marketing for konsument-PC-er i Komplett.

Microsoft Windows er et operativsystem som er vanlig og fungerer godt på tvers av ulike PC-produsenter. Det betyr at programvaren og maskinen kommer fra ulike leverandører. Windows er derfor mer tilpasningsdyktig. Det negative er derimot at du trolig ikke får den beste ytelsen.

 

Bærbare PC-er fra kjente merkevarer som Lenovo, HP, Acer, Apple, Asus, MSI og Microsoft.

Operativsystemet til Apples Mac-er er på sin side utviklet spesielt for Apple-maskinene, og kan i utgangspunktet ikke kjøres på andre maskiner (men det er mulig).

EKSPERTER: Robin Jørgensen fra Komplett og Daniel Rosenquist, blogger om Apple-produkter, forklarer de største forskjellene mellom PC og Mac. FOTO: PRIVAT

 

Teknologiekspert og Eple-blogger («Det store eplet»), Daniel Rosenquist, sier seg enig i at operativsystemet utgjør den største forskjellen.

- Apple står bak sin egen hard- og software, slik at det fungerer optimalt sammen. Et eksempel er iPhone. Mobilen har ikke markedets beste spesifikasjoner, men er allikevel raskere enn konkurrentene, nettopp av den grunn, sier Rosenquist.

PC kommer i alle prisklasser, Mac er i øvre sjikt

Maskiner fra Apple er kjent for å ikke være de billigste på markedet, men også PC-er kan ha en stiv pris. At Apple er dyrere blir derfor ikke helt riktig, utdyper Jørgensen. 

Utvalget PC-er er bredt, og du finner maskiner i alle prisklasser. Her har du alt fra «low end»- til «high end»-maskiner, alt til sitt bruk. Apple derimot har bevisst valgt å kun operere i «high end»-markedet, og leverer kun det vi kaller premium-maskiner, utdyper produktsjefen.

Se vårt store utvalg av Apple MacBook og MacBook Pro.

 

Lekkert design er ikke bare Apple

Mange velger Mac på grunn av design, og det er ingen hemmelighet at Apples maskiner er lekre, spesielt sammenlignet med en billig PC – men utvalget PC-er er stort, og det finner også lekre PC-er.

Apple har lenge levert på pent design, det skal de ha skryt for. Apple har bevisst valgt bort rimelige maskiner og enkle skall eller "chassis".  Men dersom du  sammenligner en Apple-maskin mot en PC i samme prisklasse, vil du se at  PC-produsentene også leverer fint design. Når man beveger seg opp i sammenlignbar prisklasse får man det man betaler for med premium design og førsteklasses materialvalg, utdyper Jørgensen.

Samme software

De fleste programmer er tilgjengelig for både Windows- og Mac-maskiner. Bruker du Mac er du for eksempel ikke nødt til å bruke «Pages» eller «Keynote», men kan fint velge Microsoft sin Office-pakke, hvis du foretrekker disse. Noen unntak er det selvsagt, påpeker Jørgensen. Dette kommer veldig an på programmet, men i dag finner man som regel de samme programmene til både PC og Mac, utdyper han.

Rosenquist påpeker at forskjellene mellom PC og Mac ble visket mer ut etter at Apple byttet til Intel-prosessorer for noen år siden. Det gjorde blant annet at omtrent alle programmer nå kjører godt på Mac. Bloggeren har aldri hatt problemer med kompatibilitet de siste årene, forteller han.

 

Best på hvert sitt område

Gamere foretrekker PC for spilling, og de som jobber i et kreativt yrke fortrekker ofte Mac. Og dette er ikke tilfeldig, de to hovedinndelingene av maskiner har spesifikasjoner som gjør at de egner seg bedre til visse oppgaver.

PC har høy standing blant gamere da PC-produsentene er tidlig ute med ny teknologi. PC-produsentene skreddersyr unike PC-er for gaming satt sammen med nøye utvalgte komponenter. Mac derimot er kjent for gode skjermer, og er med dette populære til bilde- og videoredigering.

I tillegg er de kraftigere Apple-maskinene rigget for tunge programmer, som bilde- og videoredigering samt tunge tegneprogram for kreative fag.

    

Unike funksjoner

Under lansering av MacBook Pro kom Apple med revolusjonerende «touch bar». Kort fortalt var det en smart og interaktiv skjerm som erstattet den øverste raden av tastaturet. Og stadig utvikler produsenten nye og unike funksjoner i den tøffe kampen om kundene.

I dag er flere bærbare PC-er i øverste prissjiktet såkalte «2in1»-PC-er. Det unike med disse PC-ene er at laptopen er 2 produkter i ett, både PC og tablet. Felles for disse er touchskjerm, og man kan i tillegg koble fra tastaturet på flere av disse, slik at du kun sitter igjen med skjermen.

2-i-1 PC-er fra Microsoft, Lenovo, HP, Acer og Asus.

 

   

Umulig med virus på Mac?

Virus mot PC har vært en frykt helt siden nettets spede begynnelse. (milevis fra sannheten er det i alle fall ikke). Og når Apples Mac-er begynte å bli populære, har det vært rykter om at det er «umulig» å få virus på Mac. - Men stemmer egentlig det?

Tom for strøm på mobilen? Slik lader du telefonen raskere

Vår Apple-spesialist kan bekrefte at også Mac-er kan få virus, men det er langt mindre utbredt. Rosenquist har personlig aldri opplevd å få virus på sine maskiner, selv i en årrekke uten anti-virus-programmer. Anti-virus for Mac har blitt både billig og bra de siste årene, avslutter Apple-bloggeren.