De viktigste forskjellene mellom Mac og PC

Hva er best PC eller Mac? De to leirene strides år etter år, men fremdeles er det PC-leverandørene som leder samlet når det gjelder markedsandel i forhold til Apple. Her kan du lese mer om valget mellom de ulike typene som trolig vil gjøre valget ditt enklere.

De fleste har gjort seg opp en klar menig: enten foretrekker man PC, eller så velger man konsekvent Mac. Apple opplever en enorm popularitet rundt sine Mac-er, men PC-en ligger fortsatt et hestehode foran når det gjelder antall solgte.

Lurer du på hva som skiller Mac og PC, og hva du bør velge? Her har du en oversikt:

Ulike operativsystem på Mac og PC

 

Per Andreas Ramberg
Per Andreas Ramberg

OS-et, eller operativsystemet som er installert, er den største forskjellen mellom PC og Mac, ifølge Lars Christen Førisdal, produktspesialist for bærbare PC-er i Komplett.


APPLE:
Hvis vi spør Apple-fløyen, og innkjøper Per Andreas Ramberg, trekker de frem at  Apple utvikler og designer eget operativsystem og i mange av programmene blir hardwaren utnyttet på en best mulig måte.


PC:
Microsoft Windows er et operativsystem som er vanlig og fungerer godt på tvers av ulike PC-produsenter. Det betyr at programvaren og maskinen kommer fra ulike leverandører. Windows er derfor mer tilpasningsdyktig. 

 

Finn din nye laptop fra: Lenovo, HP, Acer, Apple, Asus, MSI og Microsoft.

 

Mac-er og PC-er er best på hvert sitt område

Gamere foretrekker PC for spilling, og de som jobber i et kreativt yrke foretrekker ofte Mac. Dette er ikke tilfeldig, da de to hovedinndelingene av maskiner har spesifikasjoner som gjør at de egner seg bedre til visse oppgaver.


PC favoritt blant gamere

PC har høy standing blant gamere da PC-produsentene er tidlig ute med ny teknologi. PC-produsentene skreddersyr unike PC-er for gaming satt sammen med nøye utvalgte komponenter, og mulighetene for skreddersøm er mange.


Mac populært for design og redigering

Apple derimot er kjent for gode skjermer, og er med dette populære til bruk for bilde- og videoredigering.I tillegg er de mer kraftige Apple-maskinene rigget for tunge programmer, som bilde- og videoredigering samt tunge tegneprogram for kreative fag.

 

PRO APPLE

PRO PC

  • Bedre oppløsning på skjerm (som hovedregel)
  • Bedre styreflate
  • Fint design
  • Sømløs kommunikasjon med andre Apple-produkter
• Mer for pengene
• Stort utvalg 
• Høy ytelse

 

PC kommer i alle prisklasser, Mac er i øvre sjikt

Maskiner fra Apple er kjent for å ikke være de billigste på markedet, men også PC-er kan ha en stiv pris. At Apple er dyrere blir derfor ikke helt riktig, sier Ramberg.

Utvalget PC-er er bredt, og du finner maskiner i alle prisklasser. Her har du alt fra «low end»- til «high end»-maskiner, alt til sitt bruk. Apple derimot har bevisst valgt å kun operere i «high end»-markedet, og leverer kun det vi kaller premium-maskiner, utdyper han.


Se vårt utvalg av MacBook og MacBook Pro.

Design er ikke kun forbeholdt Mac

Mange velger Mac på grunn av design, og det er ingen hemmelighet at Apples maskiner er lekre, spesielt sammenlignet med en billig PC. Men utvalget av PC-er er stort, og det finnes etter hvert veldig mange PC-er med lekkert design.


Apple har lenge levert på pent design, det skal de ha skryt for. Apple har bevisst valgt bort rimelige maskiner og enkle skall eller "chassis". Men dersom du sammenligner en Apple-maskin mot en PC i samme prisklasse, vil du se at PC-produsentene også leverer fint design. Når man beveger seg opp i sammenlignbar prisklasse får man det man betaler for med premium design og førsteklasses materialvalg, utdyper Førisdal.

Programmer tilgjengelig for både Mac og PC

De fleste programmer er tilgjengelig for både Windows- og Mac-maskiner. Bruker du Mac er du for eksempel ikke nødt til å bruke «Pages» eller «Keynote», men kan fint velge Microsoft sin Office-pakke, hvis du foretrekker disse. Noen unntak er det selvsagt. Dette kommer veldig an på programmet, men i dag finner man som regel de samme programmene til både PC og Mac.

Opprettet: 16.11.16

Sist oppdatert: 14.06.19