Prismatch*Prismatch*

    

Slik sikrer du at feriebildene ikke går tapt

Med noen enkle grep kan du redde herlige ferieminner fra å gå tapt hvis du mister telefonen. Vi gir deg guiden til hvordan du går frem, enten du er Android- eller iPhone-bruker.  

– Sikkerhetskopiering av telefonen er en helt nødvendig back-up om du vil ta vare på ting du ikke vil miste. Det er mange år siden sist jeg tok feriebilder med noe annet enn telefonen, og det ville vært veldig trist for meg om alt det forsvant fordi jeg mistet telefonen eller den ble stjålet, forteller Apple-ekspert og blogger Daniel Rosenquist. 

Tar du sikkerhetskopier med jevne mellomrom, er du sikret mot slike hendelser, forteller Rosenquist som driver bloggen «Det Store Eplet», hvor han skriver om Apple-produkter.

 

– I dag følger det med sikkerhetskopiering av ulike slag til de fleste enheter, og det meste kan lastes automatisk opp i skyen, sier Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud.

Vi har bedt ekspertene komme med deres beste tips til hvordan du enklest kan sikkerhetskopiere din iPhone- eller Android-telefon.

MOBIL-EKSPERTER: Apple-blogger Daniel Rosenquist og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud gir sine råd.  FOTO: PRIVAT/DROIDNYTT

For Apple

Hvis du er iPhone-bruker, mener Rosenquist at prosessen er enkel: 

– Innebygd i iOS ligger en funksjon som automatisk tar backup av alt innholdet på telefonen din hver eneste gang du lader og samtidig er koblet til et trådløst nettverk.

  

Likevel er det to ting du må tenke på: 

– Du må for det første slå det på. Du får opp valget når du starter en helt ny telefon for første gang, men du kan også slå det på via: Innstillinger > iCloud > Sikkerhetskopi. Det andre du må gjøre er å sørge for å ha nok plass i iCloud. Du får fem gigabyte gratis av Apple, men det holder stort sett ikke. Selv betaler jeg noen tiere i måneden for å ha nok lagringsplass i skyen.

SKYSJEKK: Under Innstillinger på iPhone kan du sjekke om iCloud er skrudd på og hvor mye lagringsplass du har tilgjengelig. (Fremgangsmåten kan variere litt fra hvilken Iphone du har. Her vist for iPhone 7) FOTO: SKJERMDUMP IPHONE

Rosenquist forteller at du kan selvsagt også koble telefonen til en datamaskin med iTunes og ta en sikkerhetskopi som lagres på maskinen din. 

– Fordelen med iCloud er at den alltid er oppdatert, og det er lett å få tilbake alle bilder, kontakter og innstillinger på en ny enhet med et par tastetrykk.

Det finnes andre app-er og nett-tjenester som lar deg sikkerhetskopiere enten hele telefonen eller bare noe av innholdet. Disse kan være billigere, men er ifølge Rosenquist ikke enklere. Det skyldes at de krever en viss egeninnsats.

  

ALTERNATIV: Ønsker du å benytte noe annet enn iCloud, kan Googles bildeløsning være et godt alternativ. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– «Google Photos»-appen for iPhone kan automatisk laste opp hele bildebiblioteket ditt gratis. Her må du passe på å åpne app-en med jevne mellomrom for å laste opp nye bilder. Du kan også synkronisere for eksempel kontakter med en Gmail-konto og på den måten lagre de et annet sted enn på telefonen.

Rosenquist anbefaler derfor Apple-brukere å betale de få kronene det koster for lagringsplass i iCloud og aktivere automatisk backup. 

– Det virker, og er ekstremt enkelt og effektivt.

Ønsker du å bruke Google Photos på din iPhone, kan du laste ned appen i App Store her.

For Android

Paulsrud, som er redaktør av Android-nettstedet Droidnytt, forteller at han som telefonanmelder ofte bytter telefon. Likevel er sikkerhetskopiering noe han veldig sjelden tenker over, siden han har automatisert alt. 

I motsetning til iPhones enkle sikkerhetskopiering, må du med Android benytte deg av flere tjenester for å sikkerhetskopiere innholdet på telefonen din. 

– Til sms og anropslogg bruker jeg en app som heter «SMS Backup & Restore», som lar deg ta backup til ulike skylagringstjenester, eller bare overføre fra telefon til telefon via WiFi-Direct.

Klikk her for å laste ned SMS Backup & Restore i Google Play.

SMART: Bytter du telefon ofte eller ønsker å få med alle meldinger og anrop, er app-en «SMS Backup & Restore» en god løsning. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Paulsrud forteller at han kun bruker denne app-en når han skal overføre informasjon til en ny telefon. Hvis du ønsker å ta regelmessige sikkerhetskopier, er det mulig å sette opp den opp med ulike tidsintervaller. Android-eksperten anbefaler å gjøre det annenhver eller hver tredje måned.

– Jeg lagrer alle kontaktene mine på Google-kontoen. Noen Android-telefoner gjør dette automatisk, mens andre må du velge lagringsdestinasjon. 

Dette gjør du enkelt ved å gå inn på en kontakt, og velge at den skal lagres på Google-kontoen din, i stedet for telefonen din. 

 

Når det kommer til automatisk lagring og sikkerhetskopiering av bilder, forteller Paulsrud at det finnes flere muligheter.

– «Dropbox» og «Microsoft Onedrive» gir deg muligheten til automatisk å laste opp alle bildene dine til skyen, men dette krever lagringsplass på kontoen. Hvis ikke du vil betale for ekstra plass, kan den fort fylles opp.

Klikk her for å laste ned Dropbox, eller klikk her for å laste ned Microsoft Onedrive i Google Play,

FLERE MULIGHETER: Det finnes mange app-er tilgjengelig i Play-butikken for deg som ønsker å sikkerhetskopiere telefonen din. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Han forteller at Google derfor kanskje er det beste alternativet for deg som ikke ønsker å punge ut de ekstra kronene. «Google Photos» er en app som erstatter galleri-appen din, og lar deg også laste opp alle bilder automatisk. 

– Google gjør en liten komprimering, men ikke så stor at det gjør noe. Med denne komprimeringen lar de deg laste opp ubegrenset med bilder i app-en. Dette skjer helt automatisk, og du kan bestemme selv om den skal laste opp med mobildata eller bare Wi-Fi.

Klikk her for å laste ned Google Photos i Google Play.

Han forteller vider at du kan laste ned programvare for sikkerhetskopiering fra Google Play-butikken, eller fra de ulike mobilprodusentene, for å overføre innholdet til datamaskinen din, men at dette ofte kan være litt tungvint. 

– Skylagring er løsningen for sikkerhetskopiering av mobiltelefoner. Det er ikke mye å lagre, og du bruker derfor sjeldent mer plass enn det du får gratis fra de ulike tjenestene, avslutter Paulsrud.

Opprettet: 14.07.17

Sist oppdatert: 07.03.19