Hvor mye vann tåler dingsene dine?

Mye elektronikk påstås å være «vanntett» eller «sprutsikkert», men hvor mye de ulike produktene skal tåle varierer – og avhenger i mange tilfeller av en liten tallkode gjemt blant produktets spesifikasjoner.

Du vil eksempelvis finne koden «IP68» i spesifikasjonene til Samsung Galaxy S8. Denne koden, eller sertifiseringen, viser til kapslingsgraden, en internasjonal standard som forteller hvor godt enheten er beskyttet mot inntrengning av faste partikler (for eksempel støv) og vann. 

Der hvor det ikke oppgis noen kode i spesifikasjonene forteller produsentene at produktet er vanntett, eller vanntett ned til et visst antall meter. GoPro er et eksempel på dette, hvor graden av vanntetthet oppgis til antall meter under vannet. 

Slik leser du tallkoden

IP – De to første bokstavene står for «International Protection».

6 – Det første tallet (IP68 for Galaxy S8) viser til hvor godt enheten er beskyttet mot faste partikler og hvor godt brukeren er beskyttet mot farlige deler.

8 – Det andre tallet (IP68 for Galaxy S8) forteller hvor mye vann produktet er ment å tåle.

For faste partikler går skalaen fra 0 til 6, og for vann går skalaen fra 0 til 8. I begge tilfeller er beskyttelsen bedre jo høyere tallet er – noe som betyr at Galaxy S8 har høyeste score på sertifiseringen. 

Det anbefales ikke under noen omstendighet at man bader med en IP68-sertifisert telefon eller tilsvarende, til slik bruk bør produkter som er laget for vannaktiviteter foretrekkes.