Prismatch*Prismatch*

SMART Å HA I HUS: Circle with Disney og nye rutere hjelper deg med foreldrekontroll og gir oversikt over barnas nettid. FOTO: SKJERMDUMP CIRCLE/PRODUSENTENE

Få oversikt og kontroll over barnas nettbruk

Hans-Petter Nygård-Hansen er rådgiver i sosiale-medier og ikke minst pappa.  Ved hjelp av en liten boks fra Disney har han både redusert kranglingen rundt tidsbruk, og eliminert bekymringen for eksponering av upassende innhold.

I dag vokser barn opp med både smarttelefon og nettbrett i hånda. Enhetene brukes til det meste; fra sosiale medier og spill, til lekser og skolearbeid. Det siste gjør det ekstra vanskelig for foreldre å bestemme hvor mye tid barna bør få foran de ulike skjermene

Se også: Slik velger du riktig trådløs ruter

Foreldre må være bevisst på hva barna gjør og følge med på barnas bruk av internett. Det er ikke lenger nok  å spørre hvordan de har hatt det på skolen. Her må foreldre gjøre en innsats, forklarer Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og bloggeren bak hanspetter.info. I tillegg er han tvillingpappa til Hedvig og Gustav på ti år.

POSITIVE TIL CIRCLE WITH DISNEY: Tvillingene Gustav (t.v.) og Hedvig har begge hver sine PC-er, nettbrett og smarttelefoner. Familien har forsøkt ulike løsninger for å minske kranglene om tidsbruk, med ulikt utfall. FOTO: PRIVAT

 

Circle, er boksen med alt

Familien Nygård-Hansen har testet «Circle with Disney». Kort fortalt er Circle en boks som lar deg tidsstyre barnas nettilgang og administrere innholdet barna skal få tilgang til.

- Tidligere har vi forsøkt å bli enige om husets nettregler, resultatet var bare sure miner. Sammen med barna ble vi enige om å teste Circle-boksen for å redusere kranglingen. Resultatet er at vi faktisk har eliminert alle kranglene om tidsbruk, forklarer Nygård-Hansen.

HELE FAMILIEN PÅ ETT BRETT: Alle familien medlemmer får sin profil hvor enhetene legges til. Med dette kan de voksne justere og kontrollere tidsintervallene til hver enkelt profil. FOTO: SKJERMDUMP CIRCLE/PRODUSENTEN

Ved oppsett av boksen legger man inn profiler for hele familien, og deretter velger man tidsbegrensinger for barnas tilgang til apper og nettsider.

Man kan for eksempel predefinere tiden som kan benyttes på Musical.ly eller YouTube. Når tiden er omme sperres appen, og Circle-boksen sender en melding til foreldrene om at grensen er nådd. 

Det er også mulig å legge inn ulike filter, med dette får ikke barna tilgang til upassende innhold. Det er i tillegg mulig å styre gjestenettet gjennom Circle. Da får også barnas venner de samme begrensingene når de logger seg på husets nettverk.

ULIKE FUNKSJONER: Applikasjonen som hører med Circle kan bestemme når nettforbindelsen skal skrus av, og hvilke filter som skal aktiveres på enhetene som kobler seg til gjestenettet. FOTO: SKJERMDUMP CIRCLE

Muligheter for overvåking

Nygård-Hansen forteller at barna var skeptiske til å begynne med, og spesielt datteren, Hedvig, var bekymret for å bli overvåket når hun var på nett av foreldrene. Trolig er det flere som er kritiske til denne løsningen, da boksen potensielt kan brukes til å overvåke barna, sier han, men utdyper:

- Intensjonen er ikke å overvåke barna, men å engasjere oss i hva som opptar dem på internett. Selvsagt følger vi ikke med på alt de gjør, derimot har vi kontroll over tidsbruken. Ved månedslutt har vi en liten konkurranse rundt middagsbordet. Da gjetter de hvor mye nettid de hadde måneden som gikk. Og da er det om å bruke mindre tid enn den andre.

Circle-boksen er også velegnet for å styre strømmetjenester, nettsider og applikasjoner. PS! Den kan ikke tidsstyre apper og spill som ikke bruker nett, som for eksempel Angry Birds.

Bruk ruteren til å styre barnas WiFi-tilgang

Hvis du ikke har Circle fra Disney, er det flere tips på hvordan du kan styre barnas tilgang eller sette opp filter.

Fire rutere med foreldrekontroll:

Med trådløs ruter av nyere type, vil du kunne bruke en app til å styre de ulike enhetene som er tilkoblet. Med kun få tastetrykk kan du skru av nettet på enheten til junior. De fleste ruter-leverandørene har gode løsninger for foreldrekontroll, filter og blokkering av sider og innhold og lar deg enkelt slå av og på Wi-Fi-signalene.

TP-Link har en app med navn Tether, med en egen foreldrekontroll-funksjon. Tether lar deg legge inn tidspunkter for når det er mulig å koble seg til nettet. I tillegg kan du lage en liste med forhåndsbestemte nettsteder som barna kan gå inn på – og samtidig  blokkerer alle andre nettsider.

Opprettet: 01.06.2017

Sist oppdatert: 28.11.2018