Gadgets for et enklere hytteliv
Drømmer du om å komme til en ferdig oppvarmet hytte? Vi gir deg dingsene du ikke visste du trengte, men som du ikke vil klare deg uten.
Tiden da hyttetur var synonymt med spartansk ferie er over. Utedo, vaskefat og henting av brønnvann er for mange byttet ut med smarte løsninger på hytta – nettopp for å gjøre hyttelivet enklere.
Anbefales: De beste løsningene for internett på hytta
Vi gir deg tipsene til hvordan du kan gjøre hytta smart ved hjelp av gadgets.
En værstasjon gjør det enklere å planlegge
Selv om teknologien har kommet langt, har været mye å si for utfallet av hytteturen. Det kan være godt å forberede seg for ruskevær, og da også belage seg på endel brettspill og en god bok.
Espen Silseth, nordisk produktsjef i kategorien hjem og fritid, mener det er praktisk å ha en værstasjon på hytta.
VÆRSTASJONER GJØR DET LETTERE Å PLANLEGGE: En værstasjon forbereder deg før helgens tur. FOTO: PRODUSENTEN
Produktene som er koblet til internett vil sende deg informasjon om været rett til smarttelefonen din.
Værstasjonen vil enkelt vise deg hvordan været er på hytta, nedbørsmengde, temperatur ute og inne, antall meter per sekund og så videre, forklarer Silseth.
Værstasjonen fra Netatmo gir deg info om været også før du reiser, noe som kan gjøre det enklere å pakke klær og utstyr til turen. Inneklima er også viktig, derfor måler Netatmo CO2-nivået innendørs og sender deg et varsel dersom det er på tide å lufte huset.
Produktsjefen forteller at det finnes en rekke andre typer værstasjoner å velge blant, som for eksempel Netatmo Wind Gauge, som måler vindretningen og meter per sekund med ultralyd, og Netatmo Weather Station Rain Gauge, som gir deg nedbørsmengden.
Varm hytte når du kommer frem
Alle som har vært på hyttetur vinterstid vet at det er lurt å kle seg godt, og at det i enkle hytter er noen kalde timer før du har fått skikkelig fart på peisen. Det finnes i dag flere løsninger som gjør at du slipper å starte hyttehelgen med å fryse.
Produktsjefen trekker frem Mill varmeovner. Dette er panelovner som ikke krever egen "bridge" før tilkobling til det trådløse nettverket. Millheat-appen gjør det enkelt å styre ovnene fra mobilen før du reiser, forklarer Silseth.
STYR PANELOVNENE MED MOBILEN: Mill ovner kan settes på og varme opp hytta via en app på telefonen. FOTO: PRODUSENTEN
Mill-varmeovnene er lydløse, har en veldig nøyaktig termostat og kommer i ulike størrelser og wattstyrker, fra 600W til 1200W.
Ved å sette på panelovnene dagen før du skal på fjellet, kommer du til ferdig oppvarmet hytte. Tilbakemeldinger vi har fått fra kunder er at appen er veldig god, og enkel å programmere, utdyper han.
Sett denne? Slik sikrer du boligen din før ferien
I tillegg trenger du ikke bekymre deg over om du husket å skru av varmeovnene før du dro. Bonusen er at du sparer strøm ved å unngå å fyre for kråkene når du er borte.
Mill anbefaler ikke å ha stikkontakten stående i støpselet dersom ovnen ikke skal brukes på lang tid. Om du bare er på hytta en sjelden gang, er trolig ikke dette den beste løsningen for deg.
Smarte stikkontakter
For deg som allerede har gode varmeovner installert og ikke ønsker å bruke penger på å kjøpe nye finnes det en enda enklere og rimeligere løsning.
Elgato Eve Energy er en fjernstrømbryter med innebygd energimåler som lar deg slå av og på apparater fra hvor som helst.
Smartpluggen settes enkelt inn i en vanlig stikkontakt i veggen. Deretter setter du i støpselet til varmeovnen inn i smartpluggen. Vips så kan du enkelt skru varmeovnen av og på med mobilen, uansett hvor du er.
Anbefales: Robotstøvsugeren alle elsker
Smartplugger kan brukes på alt av husholdningsapparater som strykejern, kaffetrakter, og du kan benytte automatiske tidsinnstillinger på når strømmen skal kobles ut. Vips så er hytta mer brannsikker.
TRYGG HYTTE: Med smarte produkter kan du gjøre din hytte enda tryggere. FOTO: PRODUSENTENE
Sikre deg mot brann og innbrudd
Røykvarslere er et «must» i hytte og hus. Røykvarslere kan redde liv, men hvis det begynner å brenne når ingen er på hytta, er man uvitende, og eiendeler vil gå tapt.
Stadig flere har satt opp boligalarm med brannvarsling der vaktfirmaet tar kontakt om røykvarsleren går, men det finnes en annen løsning.
Fibaro er en smart røykvarsler som gjør varslingjobben. Når røykvarsleren går på, får du beskjed gjennom smarttelefonen slik at du kan agere selv om du er langt unna hytta.
Overvåkningskameraer er også et sikkerhetstiltak. Da er det mulig å sjekke hytta i sanntid, også dette igjennom en app på smarttelefonen.
Det er mange gode trådløse overvåkningskameraer på markedet som man kan sette opp på hytta – både inne og ute. Slike kameraer kan virke forebyggende mot innbrudd og skade på hytta.
Opprettet: 24.02.2017
Sist oppdatert: 22.01.2019