YouTube Video - Gopro hero 5 test

Vi tipser: Slik bruker du det nyeste GoPro-kameraet

Verdens mest populære actionkamera har forandret seg mye siden det først ble lansert. Her er de nyeste funksjonene – og hvordan du bruker GoPro Hero 5.

 

Stine Haugom er leder for barne- og ungdomsgruppa i Sportsklubben Rye, og moren til utforsykkeltalentet Emil Haugom. Hun forteller at GoPro er svært populært i utforsykkelmiljøet.

– Syklistene våre er alt fra ti år gamle nybegynnere til eliteutøvere i 20-årene. Og nesten alle bruker GoPro.


– Vi bruker disse kameraene til å ta opp og dele filmer, både fordi det er moro og for å lære bort ferdigheter, sier hun.

Også Espen Silseth, produktansvarlig for actionkameraer i Komplett, er enig i at selve poenget med GoPro-kameraene er å dele opplevelser. 

– Da kameraet kom på markedet fikk plutselig aktive mennesker muligheten til å vise fram alt det spennende de gjør, i stedet for bare å fortelle om det, sier han.

Mye har skjedd siden den første utgaven av GoPro-kameraet ble lansert i 2004. Den nyeste versjonen, Hero 5, kom i september i fjor og har flere funksjoner enn noen sinne.

Sammen med SK Rye tok Smart med seg en Hero 5 til de bratte bakkene nedenfor Frognerseteren i Oslo. Sjekk hvordan det gikk i videoen i toppen av saken.

1. Still inn kameraet med berøringsskjermen

ENKEL I BRUK: Berøringsskjermen lar deg blant annet velge innspillingsmodus og oppløsning. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Eldre GoPro-utgaver bruker en kombinasjon av knapper og mobil-app for å kontrollere kameraet. Men Hero 5 har en to tommers berøringsskjerm som gir deg bedre kontroll enn før, opplyser Silseth. 

– Kameraet er blitt mye mer oversiktlig og brukervennlig. Nå kan du kjapt velge eller endre innspillingsmodus. Og du kan se filmen på kameraet med en gang du har gjort et opptak. 


– Før du lagrer et klipp, kan du til og med redigere det direkte på skjermen, fortsetter han.

Glad i friluftsliv? Vi tester speilreflekskamera vs. mobilkamera på turen

Silseth forteller at Hero 5 krever et raskt og kraftig minnekort for å fungere.

– Minnekortet må støtte 4k-filming, og bør være 64 gigabyte, men da får du også plass til mye film per tur. 

Han sier at en kombinasjon av minnekortstørrelse og batteritid avgjør hvor lenge du kan filme av gangen.

– Det er mye som påvirker hvor lenge batteriet varer. Men produsenten sier at filmopptak på laveste oppløsning gir en batteritid på 2 timer og 20 minutter. Bruker du mer avanserte funksjoner kan du nok fort halvere den tiden.

Les også: Slik kan du lade mobilen trådløst

2. Start filmingen med stemmestyring

UTEN HENDER: Stemmestyringen lar deg starte og stoppe opptak i farta. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– En helt ny funksjon for Hero 5 er stemmestyring. Dessverre fungerer den ikke på norsk, men snakker du tålelig engelsk er den likevel effektiv i bruk, sier Silseth.

– Det største plusset er nok at stemmestyring gir deg begge hendene fri til det du holder på med, spesielt siden berøringsskjermen ikke fungerer med våte hender eller hansker.

På nettsidene til GoPro finner du en liste med 12 kommandoer for stemmestyring. De lar deg blant annet skifte mellom video- og foto-modus, og starte og stoppe opptak.

I tillegg har Hero 5 en GPS-funksjon som lar deg spore akkurat hvor du har vært når du har filmet.

Stine Haugom mener GPS-en er en nyttig funksjon for utforsyklister.

– Ofte bruker vi film fra hjelmkameraet til å dele tips om hvordan man kan kjøre forskjellige løyper gjennom skogen. Da kan GPS være smart å ha, sier hun.

Les også: Teknologien som kan styre livet ditt i fremtiden

3. Lag tydeligere filmer med videostabilisering

HUMPETE: Videostabilisering er nyttig på ujevnt underlag. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Én av de viktigste nye funksjonene til Hero 5 er innebygget bildestabilisering, fortsetter Silseth.

– Stabilisering vil si at kameraet automatisk jevner ut risting og gir deg tydeligere videoklipp. Det er spesielt nyttig for intensive aktiviteter som utforsykling, sier han.


I videoen over kan du se samme utforsyklingsløype filmet med og uten stabilisering.

Les også: E-sport i vekst: Disse gamerne tjener millioner

– Stabiliseringen til Hero 5 fungerer imidlertid ikke hvis du filmer med høyeste oppløsning, som er 4k, forteller Silseth.

Han forklarer at du må bruke en oppløsning på 2,7k eller lavere for å kunne bruke stabiliseringsfunksjonen. Oppløsningen velger du ved hjelp av berøringsskjermen, og der kan du også slå av og på stabiliseringsfunksjonen.

4. Ta opp bedre lyd med smartere mikrofoner

På det nye kameraet har også lydopptaket blitt langt bedre enn tidligere.

– Hero 5 har tre mikrofoner og velger selv hvilken mikrofon som til enhver tid gir deg best lyd, forklarer Silseth.


Han mener lyden fortsatt ikke er hovedgrunnen til å kjøpe en GoPro, men at lydkvaliteten er blitt så mye bedre at det utgjør en betydelig forskjell fra tidligere.

– Et pluss for lyden er at Hero 5 er vanntett ned til ti meters dybde. På Hero 4 kom kamerahuset i veien for mikrofonene, noe som gjorde at lydopptaket ble mye dårligere. Det problemet slipper du nå.

5. Bruk forbedret programvare til å redigere videoer og dele med venner

FRA SKOGEN TIL SKYEN: Med GoPro Plus er det blitt lettere å dele videoer og bilder med venner. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

GoPro kommer også med et eget redigeringsprogram du kan bruke på laptop eller mobil. Det heter Quik og kan lastes ned gratis fra nettsiden til GoPro. 

– Med mindre du er profesjonell filmskaper bør Quik og de enkle redigeringsfunksjonene på kameraet holde lenge, sier Silseth.

– GoPro utvikler seg hele tiden, så redigeringsprogrammet får stadig nye funksjoner.

I tillegg lanserte GoPro nylig abonnementstjenesten GoPro Plus, som lar deg lagre alle videoene dine direkte i skyen. Da får du tilgang til dem fra alle enhetene dine. 

Les mer om skyteknologi: Slik lager du din egen sky hjemme

– Å kunne dele filmer på en enkel måte er viktig for mange syklister, sier Stine Haugom.

– I tillegg til moro og læringsutbytte handler det om å kunne promotere seg selv som idrettsutøvere, for eksempel overfor sponsorer.

Hun forteller at sønnen Emil sykler aktivt på fjerde året og at han i fjor ble norgesmester for 12-åringer. 

– Han har syklet nesten så lenge jeg kan huske, sier hun.

Pluss: Nytt ekstrautstyr

GoPro har også mer ekstrautstyr enn før. Tidligere i år lanserte selskapet for eksempel Karma Grip, en gripearm som lar deg holde kameraet stabilt på en armlengdes avstand.

– Karma Grip er et hendig verktøy for deg som ønsker å holde kameraet i hånden, eller montere det i forskjellige vinkler, for eksempel på en sekk, forklarer Silseth.

Les også: Snart kan du stjele mobilbatteri fra venner

I tillegg lanserte GoPro nylig sin første drone, GoPro Karma Drone. Den har et spesialbygget feste for Hero 5 og Hero 4.

– Det er en drone med meget gode spesifikasjoner. Hvis du ønsker å ha aktivitetsvideoer fra både drone og GoPro i samme redigeringssystem, er den absolutt å anbefale, sier han.

Les mer om droner: Slik velger du riktig drone

Ved siden av GoPro finnes det det en rekke andre actionkameraer, blant annet fra Sony og Garmin, forteller Silseth. 

– Men GoPro dominerer markedet fullstendig. Skal du kjøpe et actionkamera er det absolutt det jeg anbefaler, avslutter han.

Innhold produsert av VG Partnerstudio for Komplett.

Opprettet: 09.05.2017

Sist oppdatert: 09.05.2017