Prismatch*Prismatch*

Slik velger du riktig objektiv til speilreflekskameraet ditt

Hvis du kjøper et speilreflekskamera har du mulighet til å skifte ut objektivet og få et helt nytt fotoresultat. Her er guiden til hvordan du velger riktig objektiv.

 

Fotograf Alexander Thorsen anbefaler deg imidlertid å tenke nøye over hva du skal bruke objektivet til, før du går til innkjøp av et. Skal du for eksempel ta ferie-, portrett- eller naturbilder - kan det ha betydning hvilket objektiv du burde velge.

– Selv om det er lurt å legge penger i både et godt kamerahus og objektiver, er objektivene et godt sted å starte. Disse kan du som regel fortsatt benytte hvis du senere ønsker å oppgradere kamerahuset ditt, forteller fotografen.  ANBEFALER: Fotograf Alexander Thorsen forteller at motivet i stor grad avgjør hvilket objektiv du trenger. FOTO: PRIVAT

 

Canon og Nikon er i dag de største produsentene, men Thorsen forteller at også tredjepartsobjektiver som Sigma og Tamron også er gode alternativer.

– Noen ganger kan de faktisk være bedre enn orginalobjektivene. 

Han forteller at objektiver gjerne deles inn i to hovedkategorier. Første kategori er objektiver med fast brennvidde (for eksempel 50mm) og den andre er objektiver som gir deg muligheten til å zoome (for eksempel 18-105mm).

– Med fast brennvidde tvinges du til å tenke mer over bildene du tar, siden du må flytte på deg fysisk for å forandre vinkel. Det kan derfor være en fordel å ha zoom, siden du ikke alltid har fritt spillerom når du skal fotografere. 

Thorsen anbefaler deg å sjekke tre ting før du velger objektiv:

1. Blender har mye å si på dybdeskarpheten og hvor mye lys som slipper inn. Jo lavere tall, jo større dybdeskarphet, og mer lys kommer inn. 

2. Finn ut om det er mulighet for å skifte mellom manuell og autofokus, siden noen av de billige linsene bare har manuell fokus.

3. Sjekk hvilket materiale objektivet er laget av. Noen objektiver er laget av plast, noe som gjør at de fort kan bli ødelagt. 

Slik velger du riktig objektiv til riktig motiv

Når du kjøper et kamera følger det gjerne et 18-55mm zoom-objektiv. For mange holder dette objektivet, men ønsker du høyere kvalitet og flere funksjoner kan du gjøre lurt i å investere i et nytt objektiv.STANDARD: Når du kjøper kamera følger gjerne normalobjektivet 18-55mm med i pakken. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Hva skal du ta bilde av?

Grunnen til at 18-55mm gjerne følger med i «grunnpakken» når du kjøper et digitalt speilreflekskamera, er at dette innhar noen av de mest populære funksjonene, som for eksempel muligheten til å zoome.

Få med deg denne: Seks enkle Photoshop-triks for nybegynnere

– Men hvis du skal ha et objektiv som dekker det meste, er det fint å starte med en 18-105mm linse som standard. Den fungerer til det meste og dekker de fleste behovene du skulle ha, forteller Thorsen.


For feriebilder kan det være lurt å ha et objektiv som både gir deg mulighet til å fotografere motiver både på kort og lang avstand. Her anbefales for eksempel: 18-105mm, 18-135mm, 18-200mm, 55-200mm, 70-300mm eller 55-300mm. 

Ønsker du for eksempel å få med deg mer av motivet, er et vidvinkelobjektiv veien å gå. 

Vidvinkelobjektiv brukes gjerne til bolig- og interiørfotografering. En kraftig vidvinkel kalles ofte for «Fish Eye» og kan gi et morsomt og forvrengt bilde. En svakhet med dette objektivet er at spesielt rette linjer fort kan bli litt vrengt i utkanten av bildet. Det er derfor ikke ideelt å ha altfor lav brennvidde når du skal ta portrettbilder.


Ønsker du muligheten til å ta bilder på lang og nær avstand, er et teleobjektiv noe for deg. En telelinse gir deg mulighet til å zoome slik at du kommer tett på motivet. Man deler gjerne inn teleobjektiver inn i korte (25-80mm), vanlig (100-200mm) og lang (300mm-). 

– Et godt tips er å tenke at jo høyere antall mm du ønsker, jo mer penger burde du legge i objektivet. Dette for å sikre at det er god nok stabilisator og at det blir god kvalitet på bildet. 


Bruker du også en kraftig telelinse er det også lurt å bruke et stativ, slik at bildet ikke blir uskarpt. TELE: Med et teleobjektiv kan du stå på samme sted og få vidt forskjellige motiver. FOTO: ALEXANDER THORSEN

Dette passer de ulike objektivene til:

Faste normalobjektiver (35mm, 50mm, 70mm og 85mm)

Portrettbilder og der du ønsker at motivet skal være i fokus og bakgrunnen skal være mer uskarp. Hvor uskarp bakgrunnen blir, avhenger av hvor lav blender disse objektivene har. 

Normalobjektiver med zoom (18-55mm)

Passer til det meste og fungerer godt som ditt første objektiv. 

Teleobjektiv (55-70mm og oppover)

Konserter, sport, natur eller motiver der man ikke ønsker å forstyrre under fotografering. 

Vidvinkelobjektiv (under 50mm)

Konsert, landskaps-, reportasje-, arkitektur-, interiør- og boligfotografering.

I tillegg har du objektiver som Makro og Fish-eye. Macro passer perfekt hvis du vil ta nærbilder av for eksempel insekter eller regndroper, mens Fish-eye har en ekstrem vidvinkel som gir bildet en buet effekt. 

 

Opprettet: 31.03.2017

Sist oppdatert: 16.01.2019