Velg riktig minnekort

Det er faktisk ikke bare lagringsplass som er viktig når du kjøper et nytt minnekort. Dette er spesifikasjonene du bør se etter – og ekspertenes anbefalinger.

 

Mange mobiltelefoner har plass til et ekstra minnekort, hvor minnekorttypen MicroSD er standarden de fleste støtter. Til kameraer er det derimot SD-kort som stort sett benyttes.

Den mest åpenbare forskjellen mellom de to er den fysiske størrelsen på minnekortene. Men blant de ulike MicroSD- og SD-kortene er det flere ulikheter – gjerne formulert som kryptiske forkortelser, som er lite forklarende for mange av oss.

Sjekk også: Seks enkle Photoshop-triks for nybegynnere

Skrivehastighet er viktig for mange

Det er kanskje ikke så overraskende at du bør ha et annet minnekort om du skal filme i høy kvalitet, enn om du bare skal ta noen bilder på ferieturen.

Da er det viktig at kortet er raskt. De fleste minnekort har en lesehastighet som er høyere enn kortets skrivehastighet, men sistnevnte er oftest viktigst, forklarer Espen Silseth, nordisk produktsjef for hjem og fritid i Komplett.

Mange kort har beskrivelser som 80MB/20MB/s, hvor 80MB refererer til lesehastigheten, med andre ord hvor mange MB med informasjon kortet kan lese av i sekundet. Denne er ofte tilstrekkelig på de fleste minnekort.

20MB refererer derimot til skrivehastigheten, som i realiteten er det viktigste for en som tar bilder eller filmer mye.

– Skal du ta opp film i 4K-kvalitet, hvor hvert enkelt bilde tar stor plass, har du behov for et minnekort som kan skrive mye informasjon per sekund. Hvis du da velger et minnekort med en lav skrivehastighet, risikerer du å ikke kunne filme i god kvalitet, fordi minnekortet ikke klarer å bearbeide informasjonen raskt nok, forklarer Silseth.

På minnekort fra Kingston står ofte både skrive- og lesehastighet utenpå selve minnekortet, gjerne markert med bokstavene R for «read» og W for «write».

– Lesehastigheten påvirker hvor raskt du kan flytte filene over til datamaskinen din. Om du tar mange bilder eller filmer mye, kan det være greit å ha en hurtig lesehastighet slik at du sparer deg for unødvendig venting når filene skal overføres mellom kort og datamaskin.

Få med deg denneTa mobilbilder som en proff med disse tipsene

Velg riktig minnekort til ditt bruk

Ifølge Erik Nordby, fotograf, fotolærer og kursholder i firmaet Scoolo, øker størrelsen på minnekortene fra år til år. Nå regnes 32 GB som stort nok for de fleste. Det gir plass til omtrent 4000 bilder.

Han peker på at et hurtig minnekort også er viktig om en ønsker å fotografere og håndtere bilder i RAW-format, og ikke bare om en skal filme med høy kvalitet.

Her har ekspertene plukket frem tre minnekort til kamera og to ulike minnekort til mobiltelefon:

Folkekortet: Rimelig og nok plass

 

  

– Her får du plass til omtrent 2000 bilder i beste jpg-kvalitet fra et speilreflekskamera, forklarer Nordby.

Kortet er rimelig og har 16 GB, som er nok minne til de fleste. Kortet har rask lesehastighet på 80 MB/s, og minimum skrivehastighet på 10 MB/s.

– Det betyr at kortet kan brukes til videofilming og RAW-fotografering. Selvfølgelig helt topp til ferieturen.

Entusiastkortet: Rikelig med minne og høy hastighet

 

   

– Her har du rikelig med minne slik at du kan filme mye. Du har også rask overføringshastighet slik at kamera vil fungere optimalt selv med rask seriefotografering i RAW-format, sier fotografen.

Minnekortet har plass til omtrent 16.000 bilder i beste jpg-kvalitet, og har svært rask lese- og skrivehastighet (100 MB/s og 80 MB/s) og kan derfor brukes til filming i 4K-kvalitet.

Til entusiaster anbefaler fotografen å ha to minnekort på omtrent 32 GB hver.

– Jeg synes det er bedre å ha et back-up-kort enn ett kort som kan romme alt.

Ekstremkortet: For proffe videoprodusenter

 

   

– Her får du hele 256 GB lagringskapasitet. Kort på denne størrelsen er beregnet på folk som gjør mye videofilming.

I likhet med «entusiastkortet» har dette litt større kortet fra Kingston høy lese- og skrivehastighet (100 MB/s og 80 MB/s), men dette kortet kan romme så mange som 36.000 bilder.

MicroSD: For deg med mange bilder på mobilen

 

   

Mens lagringsplass ikke alltid er det viktigste når du kjøper et SD-minnekort, er det viktig når en skal velge et microSD-minnekort til mobilen, forklarer Silseth i Komplett.

Samsung MicroSD er et godt valg til dem som trenger ekstra plass på mobilen. Med 32 GB har du plass til mange flere bilder.

MicroSD: For deg som filmer mye med mobilen

 

   

Hvis du ikke bare tar mange bilder, men også filmer en god del, mener Silseth at et minnekort på 64 GB vil passe.

 

Opprettet: 06.03.2017

Sist oppdatert: 16.01.2019