Prismatch*Prismatch*

Det finnes flere forskjellige typer lagring til en datamaskin. De forskjellige typene har både for- og bakdeler som kan gjøre det vanskelig å velge den riktige. Første skritt på veien mot å finne den rette typen til deg er og få klarlagt ditt behov for bruk, samtidig ditt krav til hastigheten.

Det finnes tre typer hovedtyper lagring; Mekanisk harddisk (HDD), Hybriddisk (SSHD) og Solid State Disk (SSD). SSD er i tillegg delt opp i undergrupper med forskjellige grensesnitt. I dag er de mest vanlige SSD med SATA (vanlig kablet) tilkobling og M.2 som enten kobles i en dedikert kortplass direkte på hovedkortet eller via en adapter i en PCI Express plass. M.2 PCI-E baserte SSDer er per i dag de raskeste variantene da den gamle SATA tilkoblingen ikke klarer mer enn 600 MB/s. De fleste M.2 PCI-E baserte SSDer i dag går på hastigheter helt opp mot 3940 MB/s.

Her ser vi nærmere på hva de vesentlige forskjellene er, og hva de forskjellige vil ha en innflytelse på din daglige opplevelse med datamaskinen. Vi har skrevet ned de forskjellige for- og bakdelene som kan hjelpe med å velge den rette. Trykk på knappene i toppen for å se mer om den enkelte typen.

Dette er den lagringstypen som gir deg mest plass for pengene. Det er verdt å nevne at denne typen disk er mekaniske, og består av bevegelige deler, som igjen medfører et høyere strømforbruk, varmeutvikling og lydnivå. Å bruke en alminnelig harddisk betyr ikke nødvendigvis at du opplever datamaskinen som treg, men det er en vesentlig forskjell mellom disse og de nyere typer lagring, hvis man først har prøvd en av de nye.

 

Ser du feil eller har forbedringsforslag til denne guiden? Gi oss en tilbakemelding her.