Prismatch*Prismatch*

Ta bedre vare på mobilen i kulda

Det er ikke bare mobiltommelen som blir kald når du bruker telefonen i vinterværet. Her får du tipsene du trenger for at batteriet skal vare lenger.

Mange opplever problemer når de bruker mobilen i kulda. Telefonene er ikke beregnet for det norske vinterklimaet, forteller Tuan Bui, tekniker hos Mobilring AS.

Sett denne?: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

0-35 grader 

Det er ikke uvanlig at mobilen går fra 50 prosent batteri til sort skjerm bare minutter etter at du går ut i vinterværet. Men dette betyr heldigvis ikke at det er noe galt med telefonen din.

Ifølge Apple er alle iOS-enheter designet for å brukes i omgivelser med mellom 0 og 35 grader temperatur. Når gradestokken går mot kuldegrader i den norske vinteren, vil ofte batteriets kapasitet reduseres betydelig, og resultatet kan bli at skjermen går i svart. Ifølge Bui får de flest slike henvendelser fra kunder med iPhone. 

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse enkle tipsene

Kort fortalt kobler batteriene seg ut når det blir for kaldt. Årsaken er at mange av dagens mobiler, og da spesielt iPhone, har mye aluminium, et materiale som raskt blir kaldt og samtidig leder kulde inn til batteriet. Kulda gir batteriet en form for kortslutning, forteller mobilreparatøren. Som regel blir dette bra når mobilen kommer inn i varmen.

Gamle telefoner har dårlig kapasitet

Piotr Siwek, som driver Doktor Mobil AS i Bogstadveien i Oslo, forteller at det er vanskelig å konkludere med hvilken eller hvilke telefoner som sliter mest i kulda.

Uavhengig av produsent er de fleste telefonbatteriene omgitt av metall som aluminium, noe som gjør at de blir veldig kalde. Noen eldre Samsung-batterier er omgitt av plast, og disse vil tåle kulde noe bedre.

Han utdyper at eldre telefoner har naturlig nok dårligere batterikapasitet.

Dagens mobiltelefoner har litiumbatterier, som har en livssyklus på et visst antall oppladninger. Etter dette vil batterikapasiteten bli dårligere, og du må enten anskaffe deg ny telefon eller bytte batteri. Men dersom du lader mobilen slik at kapasiteten hele tiden er på mellom 20 og 80 prosent, så kan du forlenge levetiden betydelig, forklarer Siwek.

En nødlader eller såkalt powerbank er smart å ha tilgjengelig i tilfelle batteriet går brått tomt. En litt kraftig powerbank, som denne fra iiglo, kan lade opp mobilen flere ganger, og er super for deg som er på farta.

    

La mobilen ligge i lomma

Begge mobilreparatørene råder deg til å sørge for å ha fulladet mobil før du drar hjemmefra, og at du holder den varm på best mulig måte når du er ute i kulda.

Du burde for eksempel unngå å gå med telefonen i hånden når du oppholder deg ute i kuldegrader. Det beste for batteriet er om den blir i lomma når du oppholder deg ute om vinteren. Bruk gjerne hodetelefoner hvis du skal svare på samtaler, da blir mobilen liggende i lomma så lenge som mulig, foreslår ekspertene.

Det er selvsagt fryktelig irriterende når telefonen går i sort, men det er ingen grunn til panikk, påpeker Bui. – Telefonen får ingen permanente skader.

Dersom det er veldig viktig for deg å være logget på og ha batteri hele tiden, så kan det være lurt å investere i en powerbank som du kan ta med deg overalt. Denne vil sørge for at du alltid har batterikapasitet på telefonen tross kulde.

Se vårt utvalg av powerbanks her.

Visste du dette om hodetelefonene?

Hvis du har en iPhone og bruker øreproppene som fulgte med, kan du bruke knappene på headsettet. Da unngår du å ta opp mobilen fra lomma hele tiden:

Ta imot samtale/legge på samtale: Trykk på den midterste knappen

Avvis samtale: Hold inne den midterste knappen i to sekunder

Skru av/på musikk: Trykk på den midterste knappen

Sett på neste låt: Dobbeltklikk på den midterste knappen

Sett på forrige låt: Trippelklikk på den midterste knappen

Spol fremover: Dobbeltklikk og hold den midterste knappen inne

Spol bakover: Trippelklikk og hold den midterste knappen inne

Aktiver Siri: Klikk på den midterste knappen én gang og hold knappen inneVELG RETT KNAPP: Apples hodetelefoner har knappene: pluss, minus samt en knapp på midten. Pluss og minus brukes til å justerer lyden, mens knappen i midten kan brukes til det meste. FOTO: PRODUSENTEN

Klikk her for Apple EarPods hodetelefoner, eller klikk her for andre handsfree-headset hos Komplett.

 

 

Opprettet: 12.01.2017

Sist oppdatert: 10.01.2019