Prismatch*Prismatch*

Tips hvis du mister mobilen

Mobilen er som sunket i jorden, i tillegg har du kanskje satt den på lydløs. Det er likevel mulig å finne telefonen med en egen innstilling, du må bare huske å aktivere den.

Les også: Slik redder du mobilen fra vannskader

De fleste av oss kjenner følelsen av panikken som sprer seg når du ikke finner mobilen. Etter å ha lett gjennom lommer, veske, i sofa og på badet begynner du å gi opp, du er uten telefon!

Som oftest er den bare forlagt, du ber selvsagt noen ringe deg for å høre og hjelpe til med å lokalisere den, men det hjelper sånn cirka null hvis du har skrudd av både lyd og vibrering.

Det nytter å ringe selv med lydløs

Det er enkelt å finne igjen en Apple-, Android- eller Windows-telefon – du må bare aktivere tjenesten som gjør at mobilen viser deg hvor den er posisjonert.

Apple-blogger Daniel Rosenquist og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud er enige om at sporing av mobil funker.

MOBIL-EKSPERTER: Daniel Rosenquist (t.v.) blogger om Apple-produkter, og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud drifter nettsiden; Droidnytt. FOTO: PRIVAT/DROIDNYTT

Rosenquist har selv prøvd tjenesten når han skulle sjekke om telefonen lå igjen i bilen. Han fikk opp et veldig nøyaktig svar, sier Apple-bloggen «Det store eplet».

Tjenesten han prøvde er selvsagt «Finn iPhone», som de fleste Apple-brukere nok kjenner til. For Android-telefoner er det  applikasjonen «Android enhetsbehandling» som gjelder, eventuelt «Finn enheten min» for Samsung eller «My Xperia» for Sony.

SKRU PÅ SPORING FØR DU MISTER MOBILEN: Dagens smarttelefoner har innebygde applikasjoner som gir deg beskjed hvor de befinner seg. Her er eksempler på hvordan man sporer telefonen i «Android Enhetsbehandling» (t.v.) og «Finn iPhone». FOTO: SKJERMDUMP LG NEXUS/IPHONE

  

Paulsrud kan opplyse om at GPS-en er nøyaktig med margin på 20 meter. Med dette kan du finne telefonen etter at barna ikke husker hvor de la den etter at du lånte den bort. Ring telefonen via applikasjonen, og den ringer det med full lyd, tross lydløs, ikke forstyrr eller vibrasjon-innstilling.

Slik går du frem når du skal spore mobilen – steg for steg:

iPhone: Logg inn med din Apple-ID i iCloud i nettleser på telefon eller PC, og velg «Finn iPhone». Da får du opp et kart og en prikk som viser hvor telefonen er. Grønn prikk betyr at telefonen er online, mens grå betyr avslått. Trykk på (i) og velg «Spill av lyd», hvis ikke telefonen er i umiddelbar nærhet.

Android: For Android logger du inn med Google på denne nettsiden, og finner telefonen omtrent samme måte som i iCloud.

Samsung: Også for Samsung-telefoner logger du deg inn med Google- eller Samsung-kontoen din.Se her.

Windows Phone:  Windows-telefoner finner du ved å logge inn med Microsoft-kontoen, det gjør du her.

RING TIL DEG SELV: Om du ikke finner mobilen kan du logge deg inn på tjenestene i nettleseren. Da kan du ringe til mobilen – selv med lydlløs. FOTO: SKJERMDUMP GOOGLE

Funksjonene ovenfor kom kanskje frem til at mobilen er på feil sted, men ikke mist motet. Telefonen kan være "long gone", men det betyr ikke at ditt innhold er borte for alltid.

Hvis du har sikkerhetskopiert telefonen din, som gjennom iCloud, kan alle filene dine legges inn på en ny enhet.

Sett denne: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Men om telefonen er søkk borte bør det første du gjør være å sperre den.

Hvis telefonen er stjålet kan du logge på og velge at all data fra mobilen skal slettes neste gang den slås på, forklarer Apple-eksperten.

SLETT MOBILEN: Om telefonen er stjålet, kan du velge å slette alle data gjennom en nettleser. Dersom mobilen din er skrudd av vil dataene bli slettet med en gang den skrus på. FOTO: SKJERMDUMP ICLOUD

Det samme gjelder Andriod, opplyser Paulsrud. Når du velger å låse din Andrioid kan du velge å legge opp en melding på skjermen, slik at den som finner telefonen enkelt kan kontakte deg.

Ekspertene våre er enige om er det viktig å ha fokus på sikkerhet hvis mobilen er på avveie.

Paulsrud tar ingen sjanser, og har på best mulig måte sikret seg mot ID-tyveri. Han har tatt følgende sikringsregler: «Device manager», kryptert telefonen, samt  to-stegs-verifikasjon på Google-innloggen.

Rosenquist roser «Finn iPhone». Men som med alle sikkerhetsløsninger krever den at du er proaktiv. Det er i tillegg for sent å ta back-up av bildene dine ETTER at telefonen er borte. I det du slår på din nye iPhone blir du spurtom du vil slå på «Finn iPhone» eller ei, Apple-bloggeren kan ikke finne mange gode grunner til å la være.

Sjekk om du har aktivert tjenesten:

iPhone: Innstillinger > aktiver «Finn iPhone»

Android: Innstillinger > aktiver «Finn denne enheten fra en ekstern posisjon» og «tillat ekstern låsing og tømming»

Windows Phone: Innstillinger >  Finn mobilen og merk av for «lagre telefonposisjonen av og til og før batteriet er tomt, slik at det blir enklere å finne den.»

 

 

Opprettet: 21.11.2016

Sist oppdatert: 09.01.2019