Din mobil kan kanskje reddes selv om den har falt i vannet

Slik redder du mobilen fra vannskader

Publisert 08. aug. 2018 11:02, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Ikke kast mobilen hvis den har falt i vannet. Er du heldig, kan den kanskje reddes.

Les også: Tips hvis du mister mobilen

Det er fort gjort å glemme at mobilen ligger i badeshortsen når du stuper i vannet. Eller kanskje den ligger på et «trygt» sted i båten, som ikke er så trygt likevel.

– Mange av dem som henvender seg til oss har fått vannskader fordi de har vært uheldige og mistet mobilen i vannet. Andre har mistet den i toalettet, og flere opplever også at mobilen får vannskader når de har hatt den tett inntil kroppen på en treningstur, sier eier og daglig leder Raymond Wassengen hos Mobilverkstedet.

Les også: 4G-ruter: Få internett (nesten) uansett hvor du er

Mobilen kan reddes – noen ganger

I enkelte tilfeller klarer de å redde mobilen, forklarer han.

– Vi har et middel som vi sprayer mobilen med og lar den ligge med sprayen over tid – for eksempel over natten. Deretter tørker vi over mobilen og tester den med nye deler – som for eksempel ny skjerm, nytt batteri og ny ladekontakt. Noen er heldige, og får en mobil som fungerer som før. Andre opplever dessverre at den ikke fungerer lenger, sier Wassengen.

MOBILFIKSER: Raymond Wasseggen hos Mobilverkstedet forklarer at druknede mobiler kan reddes – men ikke alltid. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Flere vanntette deksler

Komplett har et rikelig utvalg av vanntette deksler til ulike typer telefoner. Til iPhone X er LifeProof Fre trolig det råeste alternativet – et lukket deksel laget for å tåle ekstreme påkjenninger, som vann, forklarer Anne Grethe Holst i Komplett.

 

 

Har du med deg iPad til sjøs, er Active Pro Nautilus for iPad 9.7 et godt valg. Dekselet beskytter mot vann, støv, søle og smuss, og touch-skjermen fungerer selv når brettet ligger i mappen.

  

HOLD DINGSENE UNNA VANN: Anne Grethe Holst hos Komplett anbefaler ikke å bade med mobil og nettbrett, selv om produktet skal kunne tåle litt vann. FOTO: KOMPLETT

Selv om du beskytter mobilen eller nettbrettet ditt med et deksel, bør du likevel være påpasselig, understreker Anne Grethe Holst.

– Vi har en rekke produkter som beskytter både telefoner og nettbrett mot vannskader. Flere av dem er vanntette, men jeg anbefaler likevel at du holder mobilen og nettbrettet unna vannet. Beskyttelsen er ingen garanti mot vannskader, sier hun.

Se utvalget av mobildeksel til din mobil.

Dropp bading med mobilen

Også Raymond Wassengen anbefaler at du tar forholdsregler når du er i nærheten av vann – som blant annet å legge mobilen på trygge steder.

I tillegg til skjermbeskyttelse, finnes det også såkalte vanntette deksler og ziplock-poser du kan beskytte mobilen med.

– Jeg vil uansett ikke anbefale å bade med mobilen. Deksler og poser betrakter jeg mer som vannavisende enn vanntette, sier Wassengen.

Sjekk også: Slik lader du mobilen raskere

PASSER PÅ: – Vi tar godt vare på mobilene våre, spesielt når vi er ved sjøen, sier Severin Korgerud (f.v.), Stian Opperud, Jesper Henriksen og Torstein Mårdalen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Slik beskytter du mobilen mot vannskader

💦 Ta forholdsregler – legg mobilen på et trygt sted

💦 Kjøp vanntette deksler. De hjelper utvilsomt hvis mobilen eller nettbrettet havner i vannet

💦 Hvis du trener med mobilen inntil kroppen, sørg for å beskytte den med et deksel

💦 Ta mobilen ut av lommen før du stuper i vannet