NYHETER LIKE RUNDT HJØRNET: Microsoft, Sony og Nintendo kommer med nye konsoller innen årsskiftet. FOTO:PRODUSENTENE

Her er høstens spillkonsoll-nyheter

Både dedikerte gamere og nostalgiske barn av 80-tallet vil kunne glede seg over spillkonsollene som slippes denne høsten.

Mens Sony slipper to ulike PlayStation-konsoller, har Nintendo dykket i arkivene og lansert en ny variant av 8-bits-klassikeren NES - mens Microsoft kommer med en oppgradert versjon av Xbox-konsollen de lanserte i 2014.

Les også: Slik gikk det da vi testet PlayStation VR

Hva er egentlig nytt og er det bedre konsoller i vente? For å finne ut av det spurte Smart Joachim «Noobwork» Haraldsen, som gjør YouTube-suksess med sine spillvideoer, og Espen Harring, som er markedsansvarlig for spill i Komplett.

Noobwork og Espen fra Komplett

SPILLEKSPERTER: YouTube-gamer Joachim «Noobwork» Haraldsen (t.v.) og Espen Harring fra Komplett har full oversikt over nyhetene som kommer denne høsten. FOTO: PRIVAT

Oppgradert konsoll fra Xbox

Om man allerede har en Xbox One er det ikke sikkert man trenger å bytte den ut riktig ennå, særlig siden det kommer en ny kraftig konsoll fra Microsoft i løpet av 2017. Men når det er sagt er den oppgraderte Xbox-konsollen slett ingen lettvekter.

Så du denne? Slik velger du riktig PC-skjerm

– Xbox One S er kraftigere enn den opprinnelige konsollen, med støtte for 4K og HDR. Konsollen kommer med 500 GB eller 1 TB harddisk og den har en mer kompakt størrelse enn den opprinnelige, forklarer Harring i Komplett.

For «Noobwork» er det Xbox som gjelder i stua, og han er ikke i tvil om at han kommer til å skaffe seg en Xbox One S, selv om det ikke er lenge til Microsoft lanserer en ny kraftig konsoll. Årsaken er støtten for 4K og HDR og at det nå lanseres en rekke nye Xbox-spill.

– De aller første spillene med HDR kommer nå til Xbox One S. Utviklerne bak Forza Horizon har filmet en ekte himmel i Australia med HDR-kamera, og det er denne himmelen man ser i spillet, sier den erfarne gameren og legger til:

– Flere av konsollene som kommer nå kan oppskalere spill til 4K, og da er det er viktig å ikke glemme at skjermen man bruker også må støtte formatet.

I tillegg til Xbox One S har Microsoft nettopp lansert såkalte «Play anywhere»-spill, som er en løsning på tvers av plattformer. Kjøper man et spill til Xbox kan man laste ned og spille det samme på PC – og motsatt.

– At Microsoft er snille med kundene sine tror jeg er gull verdt. Akkurat nå er det nok Xbox som har overtaket, selv om PlayStation lanserer VR. Det er nok ikke VR som kommer til å avgjøre dette kappløpet.

Storprosjektet fra Microsoft, Project Scorpio, lanseres i løpet av neste år. Det ventes at den nye konsollen vil likne på One S, bare med langt kraftigere hardware.

– Scorpio vil være vesentlig kraftigere enn PS4 Pro, skal vi tro Microsofts egne rapporter. De har snakket om 4K-native, altså at spillene lages og rendres i denne oppløsningen og at de heller nedskaleres om man spiller disse spillene på One eller One S, sier Harring.

Xbox One S finnes allerede i butikk og Project Scorpio er ventet å komme i løpet av 2017.

To konsoller og VR-utstyr fra Sony

For noen uker tilbake avduket Sony to nye spillkonsoller som kommer i butikk denne høsten: PS4 Slim som er lik den opprinnelige PS4-konsollen, bare med oppdatert programvare og et nettere utseende, og PS4 Pro som er en kraftigere versjon av konsollen Sony lanserte i 2013.

PS4 slim

FLERE GODBITER FRA SONY: PS4 Slim er en av nyhetene som kommer denne høsten. FOTO: PRODUSENTENE

– PS4 Pro er kraftigere enn den opprinnelige, med støtte for 4K, HDR og den er optimalisert for PlayStation VR, forklarer Harring.

I tillegg kommer PS4 Pro med 1 TB harddisk og oppdatert programvare, og Sony har valgt å droppe 4K Blu-Ray, men beholder Blu-Ray- og DVD-avspilleren.

«Noobwork» er positiv til at Sony gir brukerne flere muligheter med de to konsollene. Han tror at PS4 Slim hovedsakelig er ment for dem som ikke har PS4 fra før, eventuelt dem som ønsker en mindre dominerende konsoll i stua.

– Men de superdedikterte, sånne som Espen og meg, vil nok gå for en PS4 Pro (også).

Sony har allerede pumpet ut flere eksklusive PlayStation-titler i år, slik som spillet Uncharted 4, men det kommer enda flere nærmere vinteren. Nøyaktig hvilke spill som blir tilgjengelig til PlayStation VR-lanseringen er fremdeles uklart.

PS4 Slim er allerede i butikk, PS4 Pro er ventet å komme i butikk 8. november og PlayStation VR kommer mest sannsynlig i slutten av september eller starten av oktober.

Retrokonsoll fra Nintendo

Det er ingen hemmelighet at Nintendos storhetstid nok er forbi, men det betyr ikke at Nintendo bør legge inn årene av den grunn.

I høst kommer en ny mini-versjon av Nintendo Entertainment System (NES), hvor 30 av de klassiske spillene følger med: Et drømmescenario for de som brukte flerfoldige timer i barndommen med Mario og Luigi.

– Som en voksen gamer gleder meg aller mest til NES Classic i år. Jeg vokste opp med den originale og en haug av de 30 spilla som følger med. Jeg har allerede en PS4, en kraftig gaming-PC og HTC Vive. Men mangler en god og enkel måte å spille klassisk NES på min store stue-TV, sier Harring i Komplett.

Gledelig gjensyn med de klassiske Nintendo-spillene

GLEDELIG GJENSYN: Mange vil nok glede seg over å kunne spille de klassiske Nintendo-spillene igjen. Mini-konsollen vil koste 899 kroner i norske butikker. FOTO: PRODUSENTEN

– Det har vært klin umulig å få tak i retrospill fra Nintendo, og jeg synes det er veldig kult at de endelig snur seg rundt og lanserer denne retrokonsollen. Jeg tror etterspørselen vil være helt enorm, sier «Noobwork».

Les også: Slik blir du den beste Pokémon Go-treneren

Nintendo Classic Mini vil blant annet ha Super Mario Bros, PAC-MAN, Donkey Kong, The Legend of Zelda og Final Fantasy – og med konsollen følger én kontroll og HDMI-kabel.

Nintendo Classic Mini er ventet å komme i butikk i november.

Innhold produsert av VG Partnerstudio for Komplett.

Opprettet: 11.10.2016

Sist oppdatert: 17.10.2016