Prismatch*Prismatch*

    

Fullt minne? Slik får du mer plass på telefonen

Skylagring frigir minne, men hva bør du gjøre om du trenger mer plass umiddelbart? Smart har fått en Apple-ekspert til å dele sine beste råd til å frigi minne på telefonen – både på kort og lang sikt.

Det er to ting de fleste smarttelefonbrukere skulle ønske det fantes mer av: Batteritid og lagringsplass. Anvender du disse batteritriksene eller skaffer deg en nødlader, så er det første problemet løst (i det minste for en stund). Å utvide lagringsplassen på telefonen er imidlertid ikke like enkelt.

Mats Staugaard, som står bak Norges største Apple-nettsted, Mac1.no, tipser om hvordan du kan løse problemet når du trenger mer minne på din iPhone ganske brennkvikt – og hvordan du kan unngå problemet i fremtiden. De samme prinsippene gjelder selvsagt også for andre smarttelefonmerker.

For å frigi minne på Android-telefoner kan du følge fremgangsmåten som står i parentes. 

Slik får du mer plass med en gang

Ifølge Staugaard er det mulig å raskt løse problemet om du får beskjed om at telefonen er full. Du gjettet det helt sikkert: Ønsker du mer lagringsplass med en gang, så er du nødt til å slette noe fra telefonen.

– Det første vi må gjøre er å finne ut nøyaktig hva det er som tar opp plass på telefonen, forklarer Staugaard.

For å gjøre det går du til Innstillinger > Administrer > lagring.

(Innstillinger > Brukt plass)


Fikk du med deg denne? Reiseappene du faktisk har bruk for

FÅ OVERSIKT: Finn ut hva som tar opp mest plass på telefonen din før du begynner å slette bilder, apper og musikk. SKJERMDUMP IPHONE 

 

Her vil du finne en oversikt over hvor mye plass du har brukt og hvor mye som er tilgjengelig på telefonen, og du vil bli presentert med en oversikt som viser nøyaktig hvor all din lagringskapasitet har forsvunnet. 

Ifølge Mashable er ubrukelige bilder og nylig slettede bilder det aller første du bør slette for å frigi minne, men da må du også slette en god del av dem, påpeker Apple-eksperten.

– Å slette ett og ett dårlig bilde har liten effekt på lagringskapasiteten på din telefon - fokuser på apper, spill, filmer, musikk og lignende. Bruk oversikten under «Administrer lagring» til å finne ut hva du må slette, tipser Staugaard.

Hvis du i denne oversikten får øye på gamle spill og apper som du ikke bruker lenger, kan du enkelt og greit trykke på disse og slette dem. Plassen frigis da umiddelbart. Husk at alle apper du har kjøpt eller lastet ned kan lastes ned på nytt fra App Store, uten at du må betale på nytt. Lagrede spillelister og musikk fra streamingtjenester er også en gjenganger i «minnesluket» og lagrede «offline» spillelister kan du fint slette fra telefonen ettersom de kan lastes ned på nytt ved en senere anledning.

Slik får du mer plass på sikt

Etter en rask opprydding på telefonen har du frigitt litt minne, men det betyr ikke at problemet er løst for godt. 

– For 9 av 10 iPhone-brukere er det bilder som tar opp det meste av telefonens minne. For å unngå problemet med fullt minne og sikre trygg og sikker lagring av bildene du tar på telefonen, anbefaler jeg de fleste å aktivere Apples iCloud-bildebibliotek, forklarer Staugaard.

Ettersom denne løsningen er bygget rett inn i telefonen, fungerer den helt smertefritt for deg som bruker og du trenger egentlig ikke å foreta deg noe som helst – utover å aktivere tjenesten

BRUK SKYLAGRING: Slett ting som du ikke bruker på telefonen og sett opp skylagring slik at bildene dine blir lagret i skyen. SKJERMDUMP IPHONE 

 

Etterhvert som du tar bilder på telefonen, lagres disse både i iCloud og på telefonen. Når minnet på telefonen nærmer seg fullt, sletter Apple automatisk bildene som er på telefonen, men lar originalen ligge i iCloud.

Du kan likevel se alle bildene - både de som er lagret på telefonen og i iCloud - på vanlig måte i bilde-appen på telefonen, men de fyller ikke lengre opp hele telefonen din, skriver Time. Det er imidlertid greit å notere seg at du vil bruke datatrafikk om du henter frem gamle bilder og ikke er tilkoblet et wi-fi-nettverk.

Les også: Ta mobilbilder som en proff

For å slå på iCloud-bildebibliotek går du til Innstillinger > Bilder og kamera. Der slår du på iCloud-bildebibliotek og slår på innstillingen Optimaliser iPhone-lagring.

Telefonen vil da laste opp alle bildene dine til iCloud og innstillingene «Optimaliser iPhone-lagring» vil sørge for at de ikke tar opp for mye plass på din iPhone. Har du også en iPad, gjør du samme innstilling der og da vil du ha tilgang til alle bildene dine på begge enheter.

iCloud er gratis opp til 5GB, men for de fleste er ikke dette tilstrekkelig, og man er da nødt til å kjøpe ekstra lagringsplass. For noen få kroner i måneden kan du oppgradere til 50 GB.

– Det er en billig penge å betale for ikke å ha en konstant full iPhone og samtidig sørge for trygg og sikker lagring i tilfelle du mister telefonen, sier Staugaard.

Det finnes en rekke andre løsninger for skylagring, som både iPhone-, Android- og Windows phone-brukere kan anvende. Google Photos, Dropbox, Flickr, OneDrive, MinSky er noen av tjenestene som er kompatible med ulike devicer – men for iOS-enheter er iCloud den beste løsningen, ifølge Apple-eksperten.

  

Opprettet: 27.07.16

Sist oppdatert: 11.01.19