Prismatch*Prismatch*

                                    Slik velger du riktig minnekort                        

Ikke la minnekortet begrense brukeropplevelsen til ditt nye produkt!

Det kan ofte være fristende å velge det rimeligste minnekortet med ønsket kapasitet, men hva risikerer du egentlig ved å gå den veien? I verste fall kan du ende opp med et minnekort som ikke fungerer med ditt produkt. Ved andre tilfeller kan du senke kvaliteten på videoopptak eller øke lastetiden på enheten din. Komplett hjelper deg å finne et minnekort som gir deg en sømløs opplevelse.

Minnekort til ditt kamera

 

Når du kjøper et digitalt kamera, må du også ha et minnekort. De fleste kameraene har enten SD-kort eller micro-SD og vi har et bredt utvalg i begge deler. Noen foretrekker å lagre data på flere forskjellige minnekort og dermed bygge et bibliotek, andre foretrekker å simplifisere det med ett kort. Som en tommel-finger-regel har et 32GB SDHC minnekort kapasitet til å lagre rundt 2000 16MP bilder, eller cirka en halvtime med 4K video.

Skal du ta opp film i 4K-kvalitet, hvor hvert enkelt bilde tar stor plass har du behov for et minnekort som kan skrive mye informasjon per sekund. Alle forslagene under vil fungere bra for 4K-opptak.

SD vs microSD

SD kort kommer tradisjonelt i to forskjellige formater, SD og microSD. De fleste speilreflekskameraer og kompakte kameraer bruker SD kort, mens action-kamera, drone-kamera og telefoner bruker microSD. 

De fleste microSD kort selges også med en adapter som gjør at det kan brukes i en enhet som trenger SD kort. Vi anbefaler ikke våre kunder å bruke denne løsningen da det kan redusere hastigheten på minnekortet. Hvilket kort som passer din enhet kan du finne under våre tekniske spesifikasjoner, eller via en logo på ditt produkt.

SDHC og SDXC

SD og microSD kan også komme i HC og XC versjoner, noe som selvfølgelig kan bli litt forvirrende. Den eneste funksjonen disse to bokstavene har er for å indikere kapasiteten på kortene. SDHC står for High Capacity og har kapasiteter fra 4GB til 32GB. SDXC står for Extended Capacity og har kapasiteter fra 64GB til 2TB.

Her er det viktig å passe på at enheten din har støtte for disse utgavene. Tommelfingerreglene er at de fleste produkter som er utgitt etter 2008 som regel er kompatible med SDHC. De fleste produkter utgitt etter 2010 er kompatible med SDXC. Vanlig SD er kompatible med alle SD enheter.

Kapasitet

Lagringskapasitet er et svært viktig punkt, men kan også være påvirket av individuelle preferanser. Noen foretrekker å lagre data på flere forskjellige minnekort og dermed bygge et bibliotek med bilder/foto/spill. Andre foretrekker å simplifisere det med ett kort.  

Et 32GB SDHC minnekort kan lagre rundt 2000 16MP bilder, eller cirka en halvtime med 4K video. For en Nintendo Switch og smarttelefoner er det viktig å følge den teknologiske utviklingen. Spillet Breath of the Wild krever 13.4GB, mens dagens Nintendo Switch blir levert med 32GB plass. Samtidig er ikke AAA utviklere i spillverdenen kjent for å senke lagringsplassen på fremtidige utgivelser. Dermed er det alltid en god investering å kjøpe med ekstra lagringsplass når du kjøper en Switch. Det samme kan sies om apper til telefoner, det er en trend at lagringsbehovet øker med tiden, særlig hvis du liker å ta bilder eller videoopptak.

Hastighet

Hvis du kjøper et kort med feil hastighet for ditt produkt så risikerer du at kortet ikke er kompatibelt med ditt produkt, men i de fleste tilfeller er dette kun relevant for foto med raske bildesekvenser eller svært høy oppløsning - og da tenker vi spesielt på skrivehastighetene. Skal du ta opp film i 4K-kvalitet, hvor hvert enkelt bilde tar stor plass, har du behov for et minnekort som kan skrive mye informasjon per sekund, se derfor etter et kort med høy skrivehastighet.