Prismatch*Prismatch*

 

Ord og begreper

Leie, lease, dele: Alternativer til tradisjonelle eieformer brer om seg. Ikke så rart – akkurat som Komplett FLEX kan mange av dem gi deg som forbruker flere fordeler. Det kan imidlertid bli mange ord og begreper å holde styr på. Denne lille guiden kan forhåpentlig hjelpe.

 

Eie. Eier du noe, er det ditt – du bestemmer over det og har ansvar for det. Uansett om du har kjøpt og betalt produktet, fått det, byttet det til deg, arvet det eller laget det selv.

Låne. Når du låner noe, får du lov av eieren å bruke gjenstanden. Du får altså bruksrett, eventuelt for en gitt periode, men utlåneren beholder eiendomsretten.

Leie. Når du leier noe, betaler du en fast avgift for å få bruksrett til objektet, enten det er en drill en times tid eller en leilighet over flere år. Den som leier ut har hele tiden eiendomsretten.

Avbetaling. Ved en avbetaling kjøper du produktet og får det vanligvis til odel og eie med en gang, mens kjøpesummen er delt opp i mindre deler som må betales over en avtalt periode. Siden dette blir litt som å låne penger for å kjøpe noe, betaler du som regel en del ekstra når du kjøper noe på avbetaling enn når du betaler alt med en gang. Det kan komme til uttrykk som renter, gebyrer eller en høyere totalsum for produktet.

Leasing. Nå er vi inne i låneord-land, og vips blir det mer komplisert. En leasingavtale kan kortfattet beskrives som en leieavtale der du som leier forplikter deg til å gjøre det i en viss periode. Du får bruksretten så lenge du leaser, mens den som leaser ut beholder eiendomsretten.

Komplett FLEX: Når du FLEXer et produkt hos Komplett får du både bruks- og eiendomsretten, og betaler en fast månedssum for det. Det blir som å kjøpe produktene på avbetaling, men med en viktig rettighet i tillegg: å sende produktet tilbake til Komplett og bytte det i et hvilket som helst annet FLEX-produkt. Den rettigheten inntrer etter et visst antall måneder, og den faste månedskostnaden justeres etter hvilket produkt du velger. Siden Komplett via våre samarbeidspartnere tar ansvar for gjenbruk og gjenvinning av produkter som FLEXes, er det et godt alternativ til å la tingene stå ubrukt eller kaste noe andre kan få glede av.