Disse gaming-TV-tipsene gir deg den beste spillopplevelsen

TV-en du har i stua gjør kanskje jobben med Netflix og gullrekka, men gode gaming-opplevelser krever ofte et par andre forutsetninger. Om du ønsker å få mest mulig ut av spillopplevelsen bør du ta en titt på disse tipsene! 

Men aller først: Hva er egentlig forskjellen på en gaming-TV og en vanlig TV?

En TV av høy kvalitet laget for gode film- og serieopplevelser fungerer som regel helt greit for konsollspill. Faktorer som oppløsning (hvor mange pixler skjermen har), farger, LED/OLED/QLED-skjermer og størrelse er viktig, både for gameren og den gjengse TV-titter. Å investere i kvalitet er derfor den viktigste forutsetningen for å få mest mulig ut av en skjerm. Når det er sagt, finnes det et par spesifikke egenskaper for gaming du bør se etter.

Lav input lag 

Gamere vet at små forsinkelser kan utgjøre om en spillopplevelse blir god eller ikke. Input lag handler rett og slett om tiden fra du trykker på knappen på kontrollen til handlingen skjer på skjermen. Du kan jo tenke deg selv hvor viktig det er med lav input lag når du skal ta nådestøtet eller snikskyte fienden. En TV som har en jevn prosess uten hakking, i tillegg til lav input lag, er definitivt det beste valget. 

Et godt tips er å unngå å ha andre enheter koblet til mens du spiller (musikkanlegg, ladere, ol). Dette kan påvirke reaksjonstiden mellom enhet og mottaker.

 

Størrelse

Når det gjelder hvor stor TV du bør velge er det flere faktorer som spiller inn, som hvor god plass du har og budsjett.

Det finnes en pekepinn på hvor stor din TV bør være i forhold til størrelsen på rommet ditt, men det viktigste å tenke på her er hvor langt unna skjermen du sitter. Det vil si at om du kjøper en 32 tommer så sitter du ca 1 meter fra skjermen og kjøper du en 65 tommer bør du sitte ca 2 meter fra skjermen. 

– Det er en myte at større TV automatisk betyr lavere hastighet og respons.

Med dagens teknologi kan store skjermer levere like høy oppløsning og hastighet som mindre skjermer. Med større skjermer får du dessuten bedre grep om detaljer og en altoppslukende opplevelse.Tipset til gamere er derfor å se om du kan gå en størrelse opp fra ditt nåværende setup.  

Oppløsning og bildekvalitet

Oppløsning viser hvor mange pixler skjermpanelet har. Jo flere pixler, jo klarere bilde. Et klarere bilde gjør at du kan få med alle små og store detaljer – ja, virkelig leve deg inn i spilluniverset. De fleste spillkonsollene støtter full HD og noen til og med 4K. De mest populære oppløsningene i dag er: Full HD (1080p), Quad HD (1440p), Ultra (2160p) og 4K (4000p). 

For å ta det med en gang: Gamere trenger ikke å bry seg om 8K. Det finnes nemlig svært lite spillinnhold skreddersydd for 8K-oppløsning. TV-er med 4K oppløsning gir for tiden de sterkeste fargene, tydeligste bildene og den dypeste kvaliteten, men selv her finnes det ikke flust av gamingmateriale å velge i. PS4 og Xbox One X støtter 4K, men de fleste spillene stopper på 1080p

Utviklingen i gaming-verdenen skjer derimot raskt, så ikke bli overrasket om 4K er standardoppløsningen rundt neste korsvei. Det er tross alt fire ganger så bra som Full HD! Har du råd til en god 4K TV, som ikke går på bekostning av responstid og refresh rate, er det ikke så dumt å investere i dette. 

Ser du derimot på en 4K TV med høy responstid og dårlig refresh rate, bør du heller prioritere å gå ned i oppløsning. 

Refresh rate/Hz

Hz er en indiktator på hvor hurtig bildet oppdateres. For de aller fleste er 60 hz, altså 60 bilder i sekundet, en god refresh rate. Om du derimot ønsker de samme forutsetningene som en konkurranse-gamer, eller spiller first-person-shooter-spill, bør du se på mulighetene for det dobbelte, altså TV-er med en refresh rate på 120 hz. 

PS: Ikke alle TV-er spiller på lag med deg. Noen har bedre input-etterslep enn andre, med for eksempel FreeSync-teknologi og Hertz-optimalisering. Prøv deg frem!

 

Bør du velge Oled/Qled-skjerm?

En myte blant gamere er at OLED og QLED-TV-er setter deg i fare for såkalt “screen burn”. Slik både de fleste spill og TV-er er designet, med varierende standby-moduser og variasjoner i bildet, er dette en svært liten risiko. Med andre ord: Ikke vær redd for å titte på gaming-TV-er med den beste LED-teknologien!

Samsung sine TV-er bruker for eksempel noe som heter Quantum Dot-technology i sine QLED-TV-er, som genererer rene og fyldige farger. I tillegg har TV-ene høy lysstyrke og et «anti-glare»-filter for å minske refleksjon. Det gir deg gode forutsetninger for å game og se film med høy bildekvalitet, selv på lyse sommerdager.

 

Game mode løfter spillopplevelsen

Har du lagt merke til at TV-er kan justeres inn mot film- og kinomodus? Disse innstillingene er mer enn bare en gimmick. 

Nå leverer flere og flere TV-er med en såkalt gaming mode. I praksis er gaming mode laget for å gi deg en bedre spillopplevelse ved å luke ut de tingene som krever ressurser, slik som fargebehandling, hertz eller støyredusering. Når du kobler til og starter konsollen optimaliseres innstillingene på TV-en automatisk. Flere nye QLED TV-er, slik som denne fra Samsung, kommer også med teknologi som Real Game Enhancer+, som forbedrer spillopplevelsen uten egne justeringer. 

I videon vises Game mode på Samsung TV.

Se også opp for Dynamic Black Equalizer. Teknologien analyserer spillets mørke scener og fremhever bilder som tidligere kunne være utydelige. Konsentrerte soner med presisjonsstyrt bakgrunnsbelysning viser ultradyp svart og rene hvite nyanser.