Hvitevareskolen - Vaskemaskin

 

Hvor stor vaskekapasitet trenger du?

Normalt er det mange som tar utgangspunkt i hvor stor husholdninger er, når de kommer med råd om hvor stor vaskekapasitet du behøver. En familie på fire blir gjerne anbefalt å velge en høy vaskekapasitet fra 8 kg og oppover, mens det for mindre husholdninger skal være tilstrekkelig med 5-7 kg kapasitet.

 

Vurder vaskevanene dine

Det kan imidlertid være like viktig å vurdere vaskevanene dine når du velger hvilken kapasitet som vil være riktig for deg og din husholdning. Vasker du ofte men lite, trenger du ikke den største kapasiteten. Vasker du imidlertid sjeldent og mye på en gang, vil det være en fordel med større vaskekapasitet. Hvis du ofte ender opp med å overfylle vaskemaskinen, vil dette slite på motoren og levetiden kan reduseres.

Men hvor mye er tøy er det egentlig på 6 eller 8 kg? /for eksempel 6 kg?
ILLUSTRASJON?

 

Jeans

Ett par jeans veier rundt 700 gram. I teorien skal da følgende vaskekapsiteter kunne håndtere følgende antall jeans:

6 kg   = ca 8 jeans
8 kg   = ca 11 jeans
12 kg = ca 17 jeans

Håndklær

Ett frottéhåndkle veier rundt 500 gram. I teorien skal da følgende vaskekapsiteter kunne håndtere følgende antall frottéhåndklær:

6 kg   = ca 12 håndklær
8 kg   = ca 16 håndklær
12 kg = ca 24 håndklær

Unngå proppfull maskin

En ting er hvor mange kilo tøyet veier, men det viktigste er at det er plass til at tøyet får beveget seg i trommelen. 

Noen plagg og tekstiler fyller opp mye volum med har lav vekt, som frottéhåndkler, mens andre har mye høyere vekt i forhold til volumet det tar opp, som jeans.

Regelen er at du skal ha plass til en knyttet neve over klærne i toppen av trommelen. Derfor er det sannsynligvis en dårlig idé å presse 24 store håndklær inn i vaskemaskinen, selv om den er bygget for å håndtere vekten.