SSD 

SSD eller Solid State Drive er raske, flashbaserte lagringsenheter uten bevegelige deler. De bruker mindre strøm, støyer ikke, blir mindre varm og er som regel vesentlig raskere enn en vanlig harddisk. En 2,5" SSD leverer hastigheter inntil 550 MB/s lese / skrivehastighet i tillegg til å ha omtrent ingen søketid. De nyere M.2 NVMe SSDene, som ligner på minnebrikker, har enda høyere hastigheter på opptil 5000 MB/s lese / skrivehastighet og er ypperlige til å laste operativsystemet ditt fra for enda raskere lastetider ved f.eks. oppstart. En kombinasjon som benyttes ofte ettersom prisen på SSD nå er på et rimeligere nivå, er M.2 NVMe + 2,5» SATA. Man benytter da M.2 NVMe SSD til operativsystem + noen av dine mest brukte spill & programmer, 2,5» SATA SSD som lagringsdisk med større kapasitet.

Så lett bytter du harddisk selv

HARDDISKER 

Den gode, gamle harddisken vi alle kjenner! En traust sliter som lagrer dine data til en lav pris per gigabyte. Perfekt til lagring av filmer, bilder og andre større filer for deg på budsjett eller som behøver større lagringsplass uten at det koster skjorta. Den fungerer utmerket som eneste lagringsenhet i maskinen også, men er ikke på langt nær like rask som en SSD. Trenger du masse lagringsplass i din datamaskin, men ikke vil betale for mye? Dette er for deg!

NETTVERKSLAGRING 

Nettverkslagring definerer vi som lagringsenheter tilknyttet nettverket. Disse harddiskene er mer robuste enn vanlige de vi finner i PC-en og er laget for å tåle å stå på 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. En annen veldig viktig forskjell er at disse er spesielt laget til å stå i NAS-enheter, samt RAID-løsninger - en vanlig harddisk er nemlig ikke laget for dette. Det er selvsagt ingen problem å bruke disse harddiskene i en vanlig PC. Faktisk fungerer det helt ypperlig og du får en mer sikker og robust harddisk, men til en noe høyere pris. En NAS-enhet er en boks koblet til nettverket som du kan fylle med harddisker. De enklere variantene har vanligvis plass til 2 eller 4 harddisker og de større kan ha 8, 10, 12 osv. Dette er lagringsplass du får tilgang til via nett, enten intern nettet ditt eller via internett når du er ute på reise. Du kan også gi andre tilgang, f.eks familien på andre siden av landet.

EKSTERNE HARDDISKER 

Eksterne harddisker finnes i mange varianter og størrelser. De som er mindre i størrelsen klarer seg gjerne med strøm direkte fra USB-porten og er virkelig portable. De større må ha strøm fra strømnettet. Fordelen er at du enkelt kan ta en ekstern harddisk med deg og flytte data mellom datamaskiner. Eksterne SSD begynner samtidig å nå et prisnivå hvor flere og flere tar dem i bruk. Spesielt deg som har en jobb eller hobby innenfor kreative fagfelt som bilde, lyd, eller media vil du spare mange timer med dataflytting når du drar nytte av den høye overføringshastigheten som en SSD tilbyr til fordel for eksterne harddisker.