Half-Life: Alyx kan revolusjonere VR-spill

Det er ikke Half-Life 3, spillet alle ventet på. Det er heller ikke en ny episode i spillserien. Faktisk er det noe helt uventet, en forgjenger til det første Half-Life-spillet. En opplevelse i 100 % virtual reality.

Spillet er spennende på mange måter. Først og fremst fordi VR hittil har manglet en unik spillopplevelse som blåser folk av banen. Dernest skal man ikke stikke under en stol at det er Valve som utvikler det. Spillutvikleren er kjent for å holde kortene tett til brystet, men overrasker stadig med revolusjonerende spillopplevelser, slik som Half-Life 2 og Portal.

Valve er en blytung bautastein i spillmiljøet, og er det noen som kan klare VR, så er det de.

Dette er spesifikasjonene til Half-Life: Alyx

På Steam har Valve publisert spesifikasjonene som trengs for å kjøre spillet. Dette er da snakk om minimumsspesifikasjonene, og du må nok forvente å legge til litt ekstra for å få den beste spillopplevelsen.

• Operativsystem: Windows 10
• Prosessor: Intel Core i5-7500 (nyeste generasjon: i5-9500) / AMD Ryzen 5 1600 (nyeste generasjon: Ryzen 5 3600)
• Minne: 12 GB RAM (her kan 16 GB anbefales)
• Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1060 (nyeste generasjon: RTX 2060) / AMD Radeon RX 580 6 GB

Disse spesifikasjonene samsvarer omtrentlig med en gaming-PC i det litt lavere sjiktet, men det er viktig å huske på at VR, og spesielt Half-Life: Alyx, er ekstra krevende. Ønsker du en full opplevelse, er derfor et godt grafikkort viktig. Med de overnevnte komponentene får du likevel en solid PC som kan kjøre de fleste moderne spill fint.

 

YouTube Video - Half-Life: Alyx Announcement Trailer

Hva trenger du til Half Life Alyx?

Det er to ting du må ha klart:

1 - En datamaskin som takler både spillet og VR

2 - VR-briller og kontrollere til å spille med

Hvilket VR-headset skal du gå for?

Det spiller ingen rolle om du har HTC Vive eller Oculus Rift. Alle moderne VR-headset for PC støtter Steam. Det du imidlertid trenger er VR-headset med kontrollere, slik at du kan styre i spillet. Det finnes et utvalg pakker i ulike prisnivåer – fra enkle headset til avanserte løsninger som sporer hvor du befinner deg i rommet.  For å hjelpe deg i valget har vi laget en sammenligningsvideo av de nyeste modellene til HTC og Oculus, samt listet noen av våre alternativer for VR-headset:

HTC VIVE Cosmos Elite VR hedaset – for den kresne entusiasten

VIVE Cosmos Elite er det ultimate VR-opplegget. Her får du VR-briller av øverste klasse, avanserte kontrollere, innebygd headset og basestasjoner du kan sette opp i rommet. Basestasjonene gir deg nøyaktig og presis bevegelsessporing når du spiller. 

Oculus Rift S VR – for de som ser etter en inngangsbillett

Dette er budsjettalternativet. Headsettet kobles til med kabel til PC-en, og kjører en oppløsning på 2560x1440 i 80 Hz. Det har fått god kritikk og har mange fornøyde brukere.

Oculus Quest 64GB – rimelig alternativ med muligheter for trådløs spilling

Oculus Quest 64GB er hovedsakelig et trådløst VR-headset som kan lagre Oculus sine egne spill på den innebygde harddisken. Med noen ekstra steg kan man likevel koble VR-headsettet til Steam (med kabel og litt programvare), og i teorien spille som med Oculus Rift S.

HTC VIVE Cosmos – for den som er sulten på det lille ekstra

VIVE Cosmos kommer, som Oculus Quest, med sporingskameraer som analyserer hvor du er i rommet. I tillegg til innebygde hodetelefoner, kan det skilte med en oppløsning på 2880x1700 i 90 Hz. Det er viktig å tenke på at høyere oppløsning og frekvens krever kraftigere grafikkort.

Valve har lagt ut gameplay fra Half Life: Alyx

Se video under for en liten sniktitt. 

YouTube Video - Half-Life: Alyx Gameplay Video 1