Ønsker du mer støysvak kjøling?

Få en mer støysvak PC

Det finnes forskjellige typer stillegående kjølesystemer for PCer, enten du skal plassere de på selve prosessoren eller om du skal installere det i et kabinett. Prosessorer har to forskjellige typer kjølesystemer som brukes. Det er enten luftkjøling, som har en vifte rett over prosessoren, eller vannkjøling, der en vifte kjøler ned vann som så brukes for å kjøle ned selve prosessoren. Noe som er viktig når du velger en kjølemetode er at viftene ikke skal være for store eller små i forhold til kabinettet. Med prosessor er det også viktig at du kjøper en med riktig socket for ditt hovedkort, samt at du kjøper med kjølepasta hvis du ikke har dette fra før.

Det er også andre faktorer som teller inn for å få en stillegående PC. Velger du et lyddempende kabinett så vil kabinettet også bidra med å dempe støyen fra CPU-kjøler og kabinettvifter, i tillegg til eventuell støy som kan produseres fra strømforsyning, Harddisk, og skjermkort.

En annen faktor som kan skape mer støy er hvis det har samlet seg opp støv i viftene, eller at noe blokkerer for at viftene skal gå rundt skikkelig. Da er det veldig viktig at du husker å rense viftene og blåse dem rene for støv med for eksempel trykkluft på boks.

Desibelskalaen
Desibelskalaen er en skala som angir lydstyrken. Ofte blir et desibelnivå på mellom 0 og 30 dBA sett på som relativt lydstille, hvor 0 dBA er helt lydstille og mellom 20-30 dBA regnes som svak hvisking.


Les mer om de forskjellige kjølesystemene i menyen under

CPU - Luftkjøling

Hvis du er ute etter å få en helt lydløs datamaskin er en god luftkjølere et bedre alternativ. Dette skyldes at vannkjøleren trenger en pumpe for å drive vannet rundt. Pumpene vil vanligvis lage en lyd, og fordi luftkjølere ikke har pumpe, reduserer det meste av støy. Det er vanligvis billigere med en luftkjøler, men det er viktig å huske på at varmen ikke forsvinner fra kabinettet på samme måte som med en vannkjøler.

Opprettet: 29.04.16

Sist oppdatert: 28.01.19