Slik rengjør du din kaffemaskin

Hvordan rengjøre din kaffemaskin?

Publisert 06. nov. 2018 12:21, Oppdatert 27. jan. 2021 12:21

En god kaffemaskin kan lage vond kaffe dersom den ikke er ren, og det hjelper ikke å ha en eksklusiv kaffemaskin dersom den ikke er rengjort. Og hvis du ikke renser kaffemaskinen jevnlig vil du oppleve å få bitter og besk kaffe.

– Vann inneholder blant annet humus som avleirer seg i de tynne rørene i trakteren. Fettstoffer legger seg som et belegg på innsiden av filterholderen og kolben, og ikke minst i serveringskannen. Jevnlig renhold er godt for utstyret og for smaken, sier Bjørn Grydeland - presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon.

Les også: Hvilken kaffemaskin bør du velge?

Vask av kaffemaskin med rett midler

Alle former for rengjøring som kan sette smak på kaffen er ikke å anbefale. Klor og vanlig oppvasksåpe er derfor uegnet. Det finnes i dag en rekke dedikerte rengjøringsmidler til nettopp denne bruken, slik som Clean Drops. På Komplett selger vi også rengjøringstabletter for alle typer kaffemaskiner. Dersom du brygger kaffe daglig bør trakterne renses minst hver 14. dag.

Det er ikke veldig mange norske husstander som har mye kalk i vannet. Men dersom du har kaffetrakter på hytta, er det ikke uvanlig med betydelig mer kalk i for eksempel brønnvann, da er avkalkingsmidler også vesentlig.

Rengjøringsmidler og tilbehør til din kaffemaskin.

Rengjøring av ulike typer kaffemaskin

Tradisjonell kaffetrakter med kolbe

Daglig rengjøring
Der vannet kommer ut under kaffebryggingen kalles sprayhodet på fagspråket, og denne bør vaskes godt hver dag. På mange traktere kan sprayhodet skrus av og da også enkelt rengjøres i springen. Dersom hullene er tette kan disse stikkes opp med for eksempel en tannpirker. Filterholderen bør vaskes med samme vaskemiddel som kolben og resten av maskinen bør tørkes av med fuktig klut.

Ukentlig rengjøring
Fyll kolben med kaldt vann og tilfør 1 dose med spesialvaskemidler som Clean Drop rensemiddel. Sett på trakteren og la vannet gå gjennom maskinen på vanlig måte. Tøm kolben og skyll godt, skyll 2 runder med kun vann etter renseprosessen.

 

Rengjøring av automatiske kaffemaskiner

De helautomatiske kaffemaskinene forteller deg når de bør rengjøres og har egne rengjøringsprogram. De ulike maskinene har forskjellige behov for rengjøring og det er vesentlig å følge bruksanvisningen.

Ved bruk av melk er det avgjørende å skylle gjennom maskinen godt med vann og det er ofte egne programmer for dette. I tillegg bør du tørke av munnstykket daglig med en klut med varmt vann. Også beholderen for kaffe bør rengjøres med en tørr klut.

Lest denne? Robotstøvsugeren alle elsker

Avkalking og rens
De fleste av kaffemaskinene i denne kategorien vil selv informere når det er på tide med en rens. Den vil dog be deg avkalke ved jevne mellomrom selv om det ikke er hardt vann der du bor. Men selv om kalkavleiring ikke er et problem er det avgjørende for kaffesmaken at du renser den cirka hver 14. dag med rensemidler som er tilpasset din maskin slik som Philips rengjøringstabletter.