kaffemaskin eller kaffetrakter
Kaffemaskin eller kaffetrakter, hva velger du?

Slik velger du riktig kaffemaskin

Publisert 07. nov. 2018 11:15, Oppdatert 02. feb. 2023 10:45

Hva bør man velge av manuell kaffetrakter eller helautomatisk kaffemaskin? Vi har snakket med eksperten.

Nordmenn er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, kun slått av finnene. Syv av ti nordmenn drikker kaffe, og det utgjør intet mindre enn 12 millioner kopper daglig.

Det er derfor ikke så rart at kundene våre er så opptatt av kaffe.

Når du skal velge kaffemaskin er det mange spørsmål som kan dukke opp. Vi har derfor tatt en prat med Bjørn Grydeland, presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon. Han gir deg svarene.

Hva er hemmeligheten?

Ifølge Grydeland er det tre steg som gjelder for å tilberede den perfekte kaffen:

1. Fersk og god kaffe

2. Rent vann og rent utstyr

3. Riktig dosering (her anbefaler kaffe.no 60 gr. per liter vann, bortsett fra ved brygging av espresso)

– Husk å velge riktig malingsgrad! Bruker du hele bønner er dette spesielt viktig. For grovmalt kaffe vil for eksempel bli underekstrahert i en kaffetrakter, og da blir resultatet en veldig tynn kaffe. For å være på den sikre siden fungerer det fint å gå for den ferdigmalte kaffen i butikken. Den skal følge standarden for norske malingsgrader, sier pressesjefen.

 

   

Hvilken kaffemaskin bør jeg velge?

Ifølge Norsk Kaffeinformasjon (kaffe.no), bør man velge kaffemaskin helt etter eget behov. Hvor mange er det for eksempel i husholdningen som drikker kaffe? Og blir det oftest kun en rask kopp på morgenen eller mange gjennom hele dagen? Tenk på hvor mye den normalt skal bli brukt, og finn den beste for deg. Er du en av de mange som er spesielt opptatt av kaffe og bryggingsprosessen? Da vil du mest sannsynlig ha en maskin med flere muligheter.

– De fleste i Norge holder fast ved kaffetrakteren, selv om både kapselmaskiner og ulike helautomatiske kaffemaskiner har etablert seg i markedet. Kaffetrakteren er enkel, og de godkjente trakterne kan levere veldig gode brygg, forteller Grydeland.

De fleste kapselmaskiner tilbyr ulike koppstørrelser. Det finnes imidlertid modeller som går et skritt lenger. Som for eksempel denne fra Nespresso, som i tillegg til å tilby seks koppstørrelser, også brygger en hel karaffel:

 

 

– Mange velger en «en-kopps-løsning» der man trykker på en knapp og får kaffe rett i koppen. Disse maskinene har vært svært populære siden de kom på markedet, og salget av helautomatiske kaffemaskiner har siden da tatt din del av markedet, sier Grydeland.

 

Hva skiller kaffetrakter og automatisk kaffemaskin?

Med helautomatiske kaffemaskiner har man flere valgmuligheter, men det er flere faktorer som skiller de ulike maskinene, ifølge kaffeentusiasten:

– Selve metoden er forskjellig. Den helautomatiske maskinen brygger kaffen under trykk, mens på trakteren renner vannet gjennom kaffen i filteret og ned i kolben. Smaksmessig gir det noen forskjeller, og den såkalte munnfølelsen er ulik. I den filtrerte kaffen er sedimenter og fettstoffer fjernet. Kaffe under trykk danner et lag med crema på toppen, og kaffen er ikke filtrert og munnfølelsen blir annerledes, sier han.

 

Hva med å kverne bønner selv?

Har du først investert i en kaffekvern, er det naturlig å kjøpe hele bønner og kverne rett før brygging. Husk at lys og luft påvirker kvaliteten raskt, så sørg for å oppbevare kaffen i originalemballasjen i en tett boks.

– Kaffe er ferskvare. Husk at hele bønner også blir gamle selv om de bevarer smak og aroma noe lenger enn malt kaffe. Gammel kaffe smaker ikke godt uansett. Husk brennedato eller holdbarhetsdato på posen, forteller Grydeland.

 

Er det verdt å betale litt ekstra for kaffemaskinen?

– Ja, men vær bevisst på hva du betaler for. Flott design gir ingen garanti for det beste resultatet. Det viktigste er å sjekke om kaffemaskinen er godkjent av European Coffee Brewing Centre (ECBC). Denne sertifiseringen gir en garanti for at kaffen blir brygget til riktig temperatur og rett tid. Disse maskinene er utstyrt med et ovalt merke.

  

ecbcFor garantert god kaffe, sjekk om din kaffemaskin er merket med dette ECDB-merket. Foto: Norsk Kaffeinformasjon.

Husk jevnlig rengjøring av kaffemaskinen!

Selv den beste kaffemaskinen gir vond kaffe dersom den ikke er ren. Å rengjøre maskinen med jevne mellomrom er godt for utstyr og smak.

Alle former for rengjøring som kan sette smak er ikke å anbefale. Unngå derfor klor og vanlig oppvasksåpe. Bruk et egnet og dedikert rengjøringsmiddel til kaffemaskiner og følg anvisningen for akkurat din maskin.

For mye kalk i vannet er som regel ikke noe problem i norske husholdninger. Men dersom du har kaffetrakter på hytta, er det ikke uvanlig med betydelig mer kalk i for eksempel brønnvann. Da er et avkalkningsmiddel også nødvendig.

 

Rengjøring av kaffetrakter med kolbe

Delen på kaffetrakteren der vannet kommer ut, kalles sprayhodet. Denne bør vasket godt hver dag. Dersom hullene er tette, kan disse for eksempel stikkes opp med en tannpirker. Filterbeholderen bør vaskes med samme vaskemiddel som kolben, og resten av maskinen bør tørkes av med en fuktig klut.

Ukentlig bør selve kaffemaskinen renses grundig med et dedikert rensemiddel.

 

Rengjøring av automatiske kaffemaskiner

De fleste helautomatiske kaffemaskiner forteller deg når de må rengjøres, og har egne rengjøringsprogrammer. De ulike maskinene har ulike behov, så følg bruksanvisningen.

Munnstykket bør tørkes av daglig med en klut med varmt vann. Ved bruk av melk er det avgjørende å skylle gjennom maskinen godt med vann, og det finnes ofte egne programmer for dette.

 

Nyt kaffen!

Hos Komplett kan du velge mellom en mengde kaffetraktere, espressomaskiner, kapselmaskiner og kaffebryggere.

Se hele utvalget av kaffemaskiner og tilbehør her!