,

Hvilken kaffemaskin bør du velge?

Publisert 07. nov. 2018 11:15, Oppdatert 19. jan. 2022 20:17

Noe du lurer på når det gjelder valg av kaffemaskin? Da er du ikke alene. Vi har tatt for oss de vanligste spørsmålene rundt kaffe og valg av rett kaffemaskin. Bjørn Grydeland er presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon og hjelper oss med å besvare en rekke av disse.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, kun slått av finnene. Hele 7 av 10 nordmenn drikker kaffe og det utgjør intet mindre enn 12 millioner kopper daglig. Ikke rart Komplett-kunder er opptatt av kaffe.

Hva er hemmeligheten bak god kaffe?

I følge Grydeland er det enkelt å tilberede god kaffe dersom man følger tre regler.
1. Fersk og god kaffe.
2. Rent vann og rent utstyr.
3. Riktig dosering. (Kaffe.no anbefaler min 60 gr per liter vann bortsett fra ved brygging av espresso.)

Velg rett malingsgrad

– Ved bruk av hele bønner må man passe på at malingsgraden er riktig. For eksempel vil grovmalt kaffe bli underekstrahert i en kaffetrakter og resultatet blir tynn kaffe. Ferdigmalt kaffe fra butikken skal følge standarden for norske malingsgrader, så da vil man være på den sikre siden, sier pressesjefen.

Ulike typer malingsgrader

Filtermalt
Kontakttid 4-6 minutter. Brukes på kolbetraktere, enkelte helautomatiske maskiner og husholdningstraktere.

Presskannemalt
Kontakttid 5-7 minutter. Brukes på presskanner i ulik størrelse.

Kokmalt
Kontakttid 6-8 minutter. Brukes på store kaffemaskiner på 5 liter og mer, samt til koking på kjele.

Espressomalt kaffe er ingen standard malingsgrad. Kaffen males på justerbare kverner slik at den tilpasses den enkelte maskin.

Kilde: kaffe.no

Les også: Hvordan rengjøre din kaffemaskin?

Hvilken kaffemaskin bør man velge?

Kaffe.no anbefaler å velge kaffemaskin etter ditt behov. Blir det som oftest en rask kopp om morgenen, og så kanskje en kopp etter middagen? Har du ofte mange gjester på kaffebesøk? Hvor mange er det i husholdningen som drikker kaffe? Er du opptatt av kaffe og ulike kvaliteter?

– De fleste i Norge holder fast ved kaffetrakteren, selv om både kapselmaskiner og ulike helautomatiske kaffemaskiner har etablert seg i markedet. Kaffetrakteren er enkel, og de godkjente trakterne kan levere veldig gode brygg.

De fleste kapselmaskiner tilbyr ulike koppstørrelser. Nespresso Vertuo Next Delux by Krups lager kaffe opp til 410 ml, altså en hel karaffel.

For enkelthusholdninger blir kanskje en stor kolbe fra en kaffetrakter for mye. En rekke produsenter har oppdaget dette og tilbyr brygging av kun én kopp.

– Mange velger «en-kopps- løsninger» hvor man trykker på en knapp og får kaffe rett i koppen. Både kapsel og pods opplevde stor popularitet da det ble introdusert, og salget av helautomatiske kaffemaskiner har tatt sin del av markedet, forteller Grydeland.

Stort utvalg av kaffemaskin og tilbehør.

 

    

Håndbrygging vender tilbake

Grydeland forteller at de manuelle bryggemetodene er tilbake, gjerne med filterløsninger.

– «Håndbrygg» kom som en bølge blant kaffeinteresserte for drøyt ti år siden, og nå tilbyr kaffebarer verden over dette. Mange nordmenn har dette i tillegg til kaffemaskin, og husk at presskannen ennå lever blant mange kaffeglade mennesker, forteller kaffeentusiasten.

Hva er den største forskjellen mellom kaffetrakter og automatisk maskin med kvern?

– Selve metoden er forskjellig. Den helautomatiske maskinen brygger kaffe under trykk, mens på trakteren renner vannet gjennom kaffen i filterholderen og ned i kolben. Smaksmessig gir det noen forskjeller, og den såkalte munnfølelsen er ulik. I den filtrerte kaffen er sedimenter og fettstoffer fjernet. Kaffen er klar. Kaffe under trykk danner et lag med crema på toppen, kaffen er ikke filtrert og munnfølelsen blir annerledes.

Med helautomatiske maskiner har man flere valgmuligheter, fra en liten konsentrert espressolignende kopp til en stor kopp sort kaffe, slik de fleste nordmenn foretrekker. Det er enkelt, raskt og lettvint.

– Flere av de automatiske maskinene har mulighet for å steame melk. Da kan man brygge seg en cappuccino på kjøkkenbenken, og det setter mange pris på, utdyper han.

    

Bør man kverne kaffebønnene selv uansett tilberedingsmetode?

– Kaffe er ferskvare. Husk at hele bønner også blir gamle selv om de bevarer smak og aroma noe lenger enn malt kaffe. Gammel kaffe smaker ikke godt uansett. Sjekk brennedato eller holdbarhetsdato på posen.

Dersom du har investert i en kvern, er det naturlig å kjøpe hele bønner og kverne rett før brygging. Husk at lys og luft forringer kvaliteten raskt, så sørg for å oppbevare kaffen i originalemballasjen i en tett boks, tipser kaffe.no.

  

Er det verdt å betale litt ekstra når man skal kjøpe kaffemaskin?

– Ja, men vær bevisst på hva du betaler for. Flott design gir ingen garanti for det beste resultatet i koppen.

Grydeland anbefaler å sjekke om kaffemaskinen er godkjent av European Coffee Brewing Centre (ECBC), en sertifisering som gir garanti for at kaffen blir brygget til riktig temperatur og rett tid. Disse kaffemaskinene er utstyrt med et ovalt merke.

GARANTERT GOD KAFFE: Se etter om din kaffemaskin er merket med ECDB-merke. FOTO: Kaffe.no

   

Hvordan lage den perfekte latte eller cappuccino hjemme?

Kaffe med melk er ikke lenger bare en skvett kald melk opp i kaffen. Nordmenn blir stadig mer avanserte i sin kaffesmak.

Hvordan steame melk hjemme?

Kjøp espressomaskiner som steamer melken for deg.

– I kaffebarene finner vi profesjonelle baristaer som ikke bare kan kunsten å brygge kaffe, men også det å steame melken helt perfekt. Det krever litt trening. Til hjemmebruk velger de fleste en helautomatisk maskin som gjør hele jobben, inkludert å steame melken, avslutter Grydeland.

Flere av espressomaskinene på Komplett steamer enkelt melken for deg og lager korrekt mengde kaffe og melk med kun ett tastetrykk. I tillegg vil den lage perfekt melkeskum og enkelte modeller kan tilberede to kopper samtidig.

Kjøp kaffemaskin med steamer.

 

Husk å rengjøre kaffemaskinen jevnlig

Noe som er vel så viktig for å sikre god kaffe, er jevnlig rengjøring av maskinen. Selv den beste kaffemaskinen kan gi vond kaffe dersom den ikke er ren.

– Vann inneholder blant annet humus som avleirer seg i de tynne rørene i trakteren. Fettstoffer legger seg som et belegg på innsiden av filterholderen og kolben, og ikke minst i serveringskannen. Jevnlig renhold er godt for utstyret og for smaken, sier Grydeland

Alle former for rengjøring som kan sette smak på kaffen er ikke å anbefale. Klor og vanlig oppvasksåpe er derfor uegnet. Det finnes i dag en rekke dedikerte rengjøringsmidler til nettopp denne bruken. På Komplett selger vi også rengjøringstabletter for alle typer kaffemaskiner. Dersom du brygger kaffe daglig bør trakterne renses minst hver 14. dag.

Det er ikke veldig mange norske husstander som har mye kalk i vannet. Men dersom du har kaffetrakter på hytta, er det ikke uvanlig med betydelig mer kalk i for eksempel brønnvann, da er avkalkingsmidler også vesentlig.

Rengjøring av tradisjonell kaffetrakter med kolbe

Daglig rengjøring
Der vannet kommer ut under kaffebryggingen kalles sprayhodet på fagspråket, og denne bør vaskes godt hver dag. På mange traktere kan sprayhodet skrus av og da også enkelt rengjøres i springen. Dersom hullene er tette kan disse stikkes opp med for eksempel en tannpirker. Filterholderen bør vaskes med samme vaskemiddel som kolben og resten av maskinen bør tørkes av med fuktig klut.

Ukentlig rengjøring

Fyll kolben med kaldt vann og tilfør 1 dose med spesialvaskemidler som Clean Drop rensemiddel. Sett på trakteren og la vannet gå gjennom maskinen på vanlig måte. Tøm kolben og skyll godt, skyll 2 runder med kun vann etter renseprosessen.

Rengjøring av automatiske kaffemaskiner

De helautomatiske kaffemaskinene forteller deg når de bør rengjøres og har egne rengjøringsprogram. De ulike maskinene har forskjellige behov for rengjøring og det er vesentlig å følge bruksanvisningen.

Ved bruk av melk er det avgjørende å skylle gjennom maskinen godt med vann og det er ofte egne programmer for dette. I tillegg bør du tørke av munnstykket daglig med en klut med varmt vann. Også beholderen for kaffe bør rengjøres med en tørr klut.

Avkalking og rens

De fleste av kaffemaskinene i denne kategorien vil selv informere når det er på tide med en rens. Den vil dog be deg avkalke ved jevne mellomrom selv om det ikke er hardt vann der du bor. Men selv om kalkavleiring ikke er et problem er det avgjørende for kaffesmaken at du renser den cirka hver 14. dag med rensemidler som er tilpasset din maskin slik som Philips rengjøringstabletter.

Nyt kaffen eller bytt kaffemaskin for enda bedre og enklere kaffe, kopp etter kopp.