Hvilken kaffemaskin skal du velge?

Hvilken kaffemaskin bør du velge?

Publisert 07. nov 2018 11:15, Oppdatert 12. feb 2020 10:18

Noe du lurer på når det gjelder valg av kaffemaskin? Da er du ikke alene. Vi har tatt for oss de vanligste spørsmålene rundt kaffe og valg av rett kaffemaskin. Bjørn Grydeland er presseansvarlig i Norsk Kaffeinformasjon og hjelper oss med å besvare en rekke av disse.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, kun slått av finnene. Hele 7 av 10 nordmenn drikker kaffe og det utgjør intet mindre enn 12 millioner kopper daglig. Ikke rart Komplettkunder er opptatt av kaffe.

Hva er hemmeligheten bak god kaffe?

I følge Grydeland er det enkelt å tilberede god kaffe dersom man følger tre regler.
1. Fersk og god kaffe.
2. Rent vann og rent utstyr.
3. Riktig dosering. (Kaffe.no anbefaler min 60 gr per liter vann bortsett fra ved brygging av espresso.)

Velg rett malingsgrad

– Ved bruk av hele bønner må man passe på at malingsgraden er riktig. For eksempel vil grovmalt kaffe bli underekstrahert i en kaffetrakter og resultatet blir tynn kaffe. Ferdigmalt kaffe fra butikken skal følge standarden for norske malingsgrader, så da vil man være på den sikre siden, sier pressesjefen.

Ulike typer malingsgrader

Filtermalt
Kontakttid 4-6 minutter. Brukes på kolbetraktere, enkelte helautomatiske maskiner og husholdningstraktere.

Presskannemalt
Kontakttid 5-7 minutter. Brukes på presskanner i ulik størrelse.

Kokmalt
Kontakttid 6-8 minutter. Brukes på store kaffemaskiner på 5 liter og mer, samt til koking på kjele.

Espressomalt kaffe er ingen standard malingsgrad. Kaffen males på justerbare kverner slik at den tilpasses den enkelte maskin.

Kilde: kaffe.no

Les også: Hvordan rengjøre din kaffemaskin?

Hvilken kaffemaskin bør man velge?

Kaffe.no anbefaler å velge kaffemaskin etter ditt behov. Blir det som oftest en rask kopp om morgenen, og så kanskje en kopp etter middagen? Har du ofte mange gjester på kaffebesøk? Hvor mange er det i husholdningen som drikker kaffe? Er du opptatt av kaffe og ulike kvaliteter?

– De fleste i Norge holder fast ved kaffetrakteren, selv om både kapselmaskiner og ulike helautomatiske kaffemaskiner har etablert seg i markedet. Kaffetrakteren er enkel, og de godkjente trakterne kan levere veldig gode brygg.

For enkelthusholdninger blir kanskje en stor kolbe fra en kaffetrakter for mye. En rekke produsenter har oppdaget dette og tilbyr brygging av kun én kopp.

Moccamaster har en såkalt Cup One, som brygger en stor kopp, ellers velger mange «en-kopps- løsninger» hvor man trykker på en knapp og får kaffe rett i koppen. Både kapsel og pods opplevde stor popularitet da det ble introdusert, og salget av helautomatiske kaffemaskiner har tatt sin del av markedet, forteller Grydeland.

Stort utvalg av kaffemaskin og tilbehør.

 

    

Håndbrygging vender tilbake

Grydeland forteller at de manuelle bryggemetodene er tilbake, gjerne med filterløsninger.

– «Håndbrygg» kom som en bølge blant kaffeinteresserte for drøyt ti år siden, og nå tilbyr kaffebarer verden over dette. Mange nordmenn har dette i tillegg til kaffemaskin, og husk at presskannen ennå lever blant mange kaffeglade mennesker, forteller kaffeentusiasten.

Hva er den største forskjellen mellom kaffetrakter og automatisk maskin med kvern?

– Selve metoden er forskjellig. Den helautomatiske maskinen brygger kaffe under trykk, mens på trakteren renner vannet gjennom kaffen i filterholderen og ned i kolben. Smaksmessig gir det noen forskjeller, og den såkalte munnfølelsen er ulik. I den filtrerte kaffen er sedimenter og fettstoffer fjernet. Kaffen er klar. Kaffe under trykk danner et lag med crema på toppen, kaffen er ikke filtrert og munnfølelsen blir annerledes.

Med helautomatiske maskiner har man flere valgmuligheter, fra en liten konsentrert espressolignende kopp til en stor kopp sort kaffe, slik de fleste nordmenn foretrekker. Det er enkelt, raskt og lettvint.

– Flere av de automatiske maskinene har mulighet for å steame melk. Da kan man brygge seg en cappuccino på kjøkkenbenken, og det setter mange pris på, utdyper han.

    

Bør man kverne kaffebønnene selv uansett tilberedingsmetode?

– Kaffe er ferskvare. Husk at hele bønner også blir gamle selv om de bevarer smak og aroma noe lenger enn malt kaffe. Gammel kaffe smaker ikke godt uansett. Sjekk brennedato eller holdbarhetsdato på posen.

Dersom du har investert i en kvern, er det naturlig å kjøpe hele bønner og kverne rett før brygging. Husk at lys og luft forringer kvaliteten raskt, så sørg for å oppbevare kaffen i originalemballasjen i en tett boks, tipser kaffe.no.

  

Er det verdt å betale litt ekstra når man skal kjøpe kaffemaskin?

– Ja, men vær bevisst på hva du betaler for. Flott design gir ingen garanti for det beste resultatet i koppen.

Grydeland anbefaler å sjekke om kaffemaskinen er godkjent av European Coffee Brewing Centre (ECBC), en sertifisering som gir garanti for at kaffen blir brygget til riktig temperatur og rett tid. Disse kaffemaskinene er utstyrt med et ovalt merke.

GARANTERT GOD KAFFE: Se etter om din kaffemaskin er merket med ECDB-merke. FOTO: Kaffe.no

   

Hvordan lage den perfekte latte eller cappuccino hjemme?

Kaffe med melk er ikke lenger bare en skvett kald melk opp i kaffen. Nordmenn blir stadig mer avanserte i sin kaffesmak.

Hvordan steame melk hjemme?

Kjøp espressomaskiner som steamer melken for deg.

– I kaffebarene finner vi profesjonelle baristaer som ikke bare kan kunsten å brygge kaffe, men også det å steame melken helt perfekt. Det krever litt trening. Til hjemmebruk velger de fleste en helautomatisk maskin som gjør hele jobben, inkludert å steame melken, avslutter Grydeland.

Flere av espressomaskinene på Komplett steamer enkelt melken for deg og lager korrekt mengde kaffe og melk med kun ett tastetrykk. I tillegg vil den lage perfekt melkeskum.

Kjøp kaffemaskin med steamer.

Nyt kaffen eller bytt kaffemaskin for enda bedre og enklere kaffe, kopp etter kopp.