Salt i oppvaskmaskin
SALT: Hvorfor er det så viktig å ha salt i oppvaskmaskin? Er det igrunn nødvendig? FOTO: MIELE

Salt i oppvaskmaskinen – hvorfor?

Publisert 11. sep. 2018 11:25, Oppdatert 17. jan. 2023 12:48

Oppvaskmaskinen er ny og etter en stund lyser et symbol i panelet. I følge bruksanvisningen skal du fylle på salt. Men må du egentlig det i Norge? I denne artikkelen skal vi ta for oss salt til oppvaskmaskin, hvorfor, hva og hvordan.

Det er en del usikkerhet rundt salt i oppvaskmaskinen på vårt kundesenter. Vi har derfor tatt en prat med Anett Engen Bjerkan, som er produktsjef i Miele. Hun bevarer noen av de vanligste spørsmålene rundt salt i oppvaskmaskinen.

– Salt i oppvaskmaskinen er kun nødvendig i områder der det er mye kalk i vannet, såkalt hardt vann. I disse områdene kan maskinen gå tett når kalken avleires, noe som sjeldent er et problem i Norge, forteller Bjerkan.

 

Hvem bør bruke salt i oppvaskmaskinen?

– Når vi snakker om hardhet og vann, så måles dette i dH (deutscher Härte) eller mg Cal/L, som er miligram kalsium per liter. Enkelte steder i Norge brukes det grunnvann, som kan gi noe hardere vann enn kommunalt vann, sier hun.

 

Hvordan vite om du har hardt vann?

Kommunene oppgir som regel informasjon om dette på dine egne hjemmesider. Dersom du er koblet til kommunalt vann bør du normalt ikke ha hardt vann i springen. Grensen mellom bløtt og hardt vann ligger på 21 dH. Dersom vannet ditt ligger under denne grensen, er det derfor ikke nødvendig å bruke maskinsalt.

 

Hvorfor har oppvaskmaskinen saltbeholder når den er kjøpt i Norge?

–  Alle våre maskiner produseres for hele verden, og alle har derfor et eget kammer for maskinsalt. Årsaken er at det er vanligere med hardt vann i andre land i Europa, forteller produktsjefen.

Det anbefales fortsatt å stille inn kalkfilteret også i Norge. Da etterlater du nemlig jobben til maskinen, og dette står beskrevet i bruksanvisningen hvordan du gjør.

 

Hva gjør jeg når indikatorlampen for salt lyser?

Dette varierer noe mellom modellene, men indikatoren for påfyll av salt har som regel et symbol som ser ut som en S. Noen maskiner har også et display der tekst om etterfylling kommer opp. Er oppvaskmaskinen helt ny kan symbolet lyse dersom du ikke har angitt rett hardhet på vannet, sier Bjerkan.

 

 

saltsymbol til oppvaskmaskin

Dette S-symbolet er indikatoren for påfyll av salt. FOTO: MIELE

 

 

Hva er forskjellen mellom bordsalt og salt til oppvaskmaskin?

Salt ment for oppvaskmaskin inneholder natriumklorid, slik som matsalt. Dette stoffet sørger for at kalken løser seg opp, og du unngår avleiringer i maskin og avløp. Du kan ikke bruke vanlig bordsalt, siden det er mer finkornet. Salt til oppvaskmaskin er grovere, løses opp saktere og fordeles jevnt med et eget kammer.

– Finkornet salt kan faktisk tette maskinen, selv om dette høres motsigende ut. Det er fir øvrig også salt som forhindrer tydelige vannmerker på rene glass i tilfeller med hardt vann, forteller Bjerkan.

 

Kan salt hemme bakterievekst og lukt?

– I utgangspunktet ikke. Dersom du ikke har hardt vann, så får du heller ingen avleiringer som hoper seg opp og gir vond lukt i oppvaskmaskinen, sier Bjerkan.

 

Tips til lukt i oppvaskmaskinen

Bruker du oppvaskmaskinen riktig, vil du normalt ikke oppleve lukt. Men hvordan blir du kvitt vond lukt hvis det først oppstår? Produktsjefen gir sine beste tips mot lukt i oppvaskmaskinen:

– Kjør gjennom et program med varmt vann minst én gang i måneden. Det vil si med temperaturer på 75 grader eller mer. I tillegg bør filteret tas ut med jevne mellomrom og rengjøres for eventuelle matrester. Mange bruker lave temperaturer over lang tid, noe som kan skape bakterievekst og lukt. I tillegg må man selvsagt fjerne synlige matrester før de i verste gall skaper trøbbel i pumpa. Gode vedlikeholdsrutiner gjør også at oppvaskmaskinen varer lenger, utdyper hun.

  

UNNGÅ LUKT: Det er viktig å rengjøre filteret på oppvaskmaskinen regelmessig og fjerne matrester. FOTO: MIELE

 

Hvordan unngå flekkete glass?

Har du opplevd at glassene dine kommer tåkete eller grå ut av oppvaskmaskinen? Ifølge produktsjefen kan dette ha en enkel løsning:

– Trolig skyldes dette bruk av feil program. Hvis glassene blir grå, har du brukt for høy temperatur og dersom de blir hvite, trenger maskinen en rens. Det kan være verdt å merke seg at enkelte glasstyper ikke skal ha mer enn 520 graders vask, men dette avhenger av kvaliteten på glasset, sier Bjerkan.

 

Nye programmer for raskere tørking

Teknologien har kommet langt, men dersom du er lei av våre kuverter etter endt oppvask, kan det være verdt å oppgradere oppvaskmaskinen. Er du en av de som bruker mye plastbeholdere til oppbevaring av mat, tørker disse for eksempel enklere og raskere med et tilegnet tørkeprogram. Se etter maskiner med AutoOpen, Zeolite eller PerfectDry.

 

Se vårt store utvalg av oppvaskmaskiner her!