Salt i oppvaskmaskin
SALT: Hvorfor er det så viktig å ha salt i oppvaskmaskin? Er det igrunn nødvendig? FOTO: MIELE

Salt i oppvaskmaskin

Publisert 11. sep. 2018 11:25, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Oppvaskmaskinen er ny og etter en stund lyser et symbol i panelet. I følge bruksanvisningen skal du fylle på salt. Men må du egentlig det i Norge? I denne artikkelen skal vi ta for oss salt til oppvaskmaskin, hvorfor, hva og hvordan.

Det er en del usikkerhet rundt salt i oppvaskmaskin på vårt kundesenter, og på nettet forøvrig. Vi har bedt produktsjef i Miele, Anett Engen Bjerkan, om hjelp til å besvare noen av de vanligste spørsmålene rundt salt i oppvaskmaskin.

Salt i oppvaskmaskinen er kun nødvendig i områder der det er mye kalk i vannet, såkalt hardt vann. I områder med hardt vann kan maskinen gå tett når kalken avleires, noe som sjeldent er et problem i Norge, kan Bjerkan fortelle.

Hvem bør bruke salt i oppvaskmaskinen?

– Enkelte steder i Norge bruker man grunnvann, som kan gi noe hardere vann enn kommunalt vann. Når vi snakker om hardhet og vann måles dette i dH som står for deutscher Härte eller mg Cal/L, som er milligram kalsium per liter.

Hvorfor har oppvaskmaskinen saltbeholder når den er kjøpt i Norge?

– Alle våre maskiner produseres for hele verden og har derfor et eget kammer for maskinsalt, årsaken er at det er vanligere med hardt vann i andre land i Europa.

Usikker på om du har hardt vann?

De ulike kommunene oppgir informasjon om dette på sine hjemmesider, men dersom du er koblet til kommunalt vann skal dette ikke være et problem. Grensen mellom hardt og bløtt vann ligger på 21 dH. Dersom vannet ditt ligger under denne grensen er det IKKE nødvendig å bruke maskinsalt.

Les også: Robotstøvsugeren alle elsker

Hvor ofte bør jeg avkalke dersom jeg har hardt vann?

Oppvaskmaskinene fra Miele har innebygget kalkfilter som gjør jobben for deg. Den vil da bruke rett saltmengde samt gi beskjed dersom du trenger å etterfylle salt. I bruksanvisning ser du hvordan du stiller inn rett vannhardhet på din maskin, kan Bjerkan fortelle.

 

 

Saltindikator
SYMBOL: Dette S-symbolet er indikatoren for påfyll av salt. FOTO: MIELE

Hva gjør jeg når indikatorlampen for salt lyser?

Det varierer noe mellom modellene, men indikatoren for påfyll av salt har et eget symbol som ser ut som en S, og noen maskiner har et display der tekst om etterfylling kommer opp. Symbolet kan lyse på en ny maskin dersom du ikke har angitt rett hardhet på vannet, forklarer produktsjefen.

Det er også mulig å slå av denne indikatorlampen ifølge Miele, se da i din bruksanvisning for fremgangsmåte.

Må jeg stille inn kalkfilteret i Norge?

– Det er lurt, for da gjør maskinen jobben. I bruksanvisningen ser du hvordan du gjør dette, forteller Bjerkan.

 

Hva er forskjellen mellom bordsalt og salt til oppvaskmaskin?

Salt ment for oppvaskmaskin inneholder natriumklorid, slik som matsalt. Dette stoffet sørger for at kalken løser seg opp og du unngår avleiringer i maskin og avløp. Du kan ikke benytte vanlig bordsalt da dette er finkornet. Salt til oppvaskmaskin er av grovere type slik at det løses opp saktere og fordeles jevnt med et eget kammer.

– Faktisk kan finkornet salt tette maskinen, selv om dette virker motsigende. Det er for øvrig også salt som forhindrer tydelige vannmerker på rene glass i tilfeller med hardt vann.

Se utvalget av oppvaskmaskiner her.

Gjør salt en annen nytte, slik som å hemme bakterievekst og lukt?

– I utgangspunktet ikke. Dersom du ikke har hardt vann får du heller ingen avleiringer som hoper seg opp og som kan skape lukt i din oppvaskmaskin.

Lukt

Noen kunder klager over lukt i oppvaskmaskinen. Her er tipsene fra vår hvitevareekspert på hvordan du kan bli kvitt vond lukt i din oppvaskmaskin.

Hva er dine beste tips mot lukt i oppvaskmaskinen?

Hvis du bruker din oppvaskmaskin riktig vil du normalt ikke oppleve lukt, forteller produktsjefen. Hun anbefaler å kjøre gjennom ett program med varmt vann minst 1 gang per måned, det vil si med temperaturer på 75 grader eller mer. I tillegg bør filteret tas ut med jevne mellomrom og rengjøres nøye for eventuelle matrester, forteller produktsjefen.

– Mange bruker lave temperaturer over lang tid, noe som kan skape bakterievekst og lukt. I tillegg må man selvsagt fjerne synlige matrester før de i verste fall skaper trøbbel i pumpa.  

En annen fordel med å rengjøre maskinen, er at den holder lenger. En Miele-maskin vil vare i mange år dersom du tar vare på den, utdyper Bjerkan.

UNNGÅ LUKT: Det er viktig å rengjøre filteret på oppvaskmaskinen regelmessig og fjerne matrester. FOTO: MIELE

Hvordan unngår man flekkete glass?

–Trolig bruker du feil program. Hvis glassene dine blir grå, har du brukt for høy temperatur og dersom de blir hvite, trenger maskinen en rens. Det kan være verdt å merke seg at enkelte glasstyper ikke skal ha mer enn 50 graders vask, men dette avhenger av kvaliteten på glasset.

Miele anbefaler bruk av glansemiddel for raskere tørking og mindre flekker. I tillegg foretrekker produktsjefen løst oppvaskpulver og glansemiddel i separate beholdere i stedet for kombinasjon-briketter. Ved separate beholdere velger maskinen selv rett bruk av rett mengde oppvaskmiddel slik som for eksempel under hurtigprogram, der enkelte briketter ikke vil kunne løse seg opp raskt nok for optimal oppvask.

– Miele har utviklet egne vaskemidler som er spesialtilpasset for våre produkter, noe som er det optimale for best mulig resultat.

Anbefales: Velg riktig oppvaskmaskin

Nye programmer for raskere tørking

Teknologien har kommet langt, og dersom du er lei av våte kuverter etter endt oppvask, kan det kanskje være verdt å oppgradere din oppvaskmaskin. Vi bruker mye plastbeholdere til oppbevaring av mat og disse tørker enklere og raskere med et tilegnet tørkeprogram. Se etter maskiner med AutoOpen, Zeolite eller PerfectDry.