På DreamHack samles flere tusen tilskuere for å se e-sportheltene krige «IRL».

Vil du bli best i e-sport? Slik forbereder proffene seg til turnering

Publisert 11. jul. 2018 14:52, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Dataspill har blitt en «toppidrett» og i likhet med andre sporter kreves det både trening og gode forberedelser for å hevde seg. 

I juni samlet over 50.000 ivrige gamere og spillentusiaster seg i Jönköping for å delta på DreamHack Summer – verdens største digitale festival og et av de viktigste samlingspunktene for det internasjonale e-sport-miljøet.

Gjennom hele helgen ble det arrangert en rekke store og små turneringer, hvor noen av de beste utøverne fra hele verden deltok i konkurranser i flere store spill som PUBG, Fortnite, CS:GO. 

Men hva kreves egentlig for å nå helt til topps? Vi tok en prat med to av Norges lovende e-sporttalenter for å finne ut av hva som egentlig skal til for å lykkes i en turnering.

– Det gjelder å tenke ut gode strategier

Levi «Ivel» Haakenstad Sørensen, tidligere kaptein på PUBG-e-sportlaget til spillorganisasjonen Spett gaming, har drevet aktivt med e-sport i litt over ett år og er allerede på listen over topp 50 solo-spillere i Europa. De gode resultatene har riktignok ikke kommet helt av seg selv. I løpet av det siste året har Sørensen lagt ned over 2500 timer med trening, og deltatt i turneringer både her hjemme og utenlands.

GAME ON: Levi «Ivel» Haakenstad Sørensen er rigget til og klar for PUBG-konkurranse. VG PARTNERSTUDIO

I helgen representerte han Spett Gaming i DreamHacks Duo PUBG-turnering, sammen med Tor Erling «LittleFix» Ruen. Etter flere timer med intensivt spill, endte gutta til slutt på en 2. plass – og 7500 kroner ekstra på konto. 

— Det viktigste jeg kan gjøre før en turnering er å hvile. Noen spillere trener jevnt helt fram til kampstart for å bygge opp god energi. Jeg velger heller å ta det helt med ro, kanskje sove litt, og heller tenke ut strategier, sier Sørensen og legger til: 

– Jeg trener selvsagt mye i dagene før konkurranse, men trenger ikke å varme opp «aimen» min i minuttene før kampen. 

Han forteller at det er stor forskjell på å spille på store arrangementer og å spille hjemme, hvor du har faste omgivelser og rutiner. Men selv om ytre omstendigheter kan påvirke spillet ditt, er det viktigste at du får lagt en god taktikk. 

FOKUSERT: Selv i trange omgivelser og med motspillere tett innpå seg, klarer Sørensen og holde hodet kaldt.  VG PARTNERSTUDIO

– I PUBG er ingen spill like. Når du spiller i en en turnering vil de innledende rundene gi deg en følelse av hvordan motstanderne dine spiller. Bruk dette og legg en plan deretter, tipser Sørensen.

– I tillegg er det avgjørende at du har god kjemi med medspillerne dine. Bruk tid på å finne et lag du spiller godt med. 

Akkurat nå er Sørensen «freelance»-spiller, og spiller for ulike lag og organisasjoner, mens han jakter et nytt lag som passer for ham. Ved siden av jobber han på sykehus, og har satt sykepleierstudiene på vent i en periode. 

– Slik det er nå kan jeg ikke leve av gamingen alene, men jeg trives godt med å kombinere deltidsjobb på sykehus med gaming på fritiden. Dessuten er det fint å ha noe å falle tilbake på. Men jeg leker stadig med tanken om å satse alt og starte mitt eget lag. 

Les også: Ikke gå i fella – kjøp riktig gamingmus

Sikter mot stjernene

En som allerede har startet sitt eget lag, er gamer og «YouTuber» Joachim Haraldsen. Etter flere år med fullt fokus på videoproduksjon for kanalen «Noobwork», ønsker Haraldsen nå å prøve lykken innen e-sport. Derfor har han startet Fortnite-laget «Octagon» sammen med en kompis.

SATSER: Joachim Haraldsen og «Octagon» er klare for å ta e-sportverden med storm. VG PARTNERSTUDIO

– Vi har hyret inn fire dyktige spillere fra Danmark, som allerede har bevist at de kan hevde seg mot de beste, og jeg vil fungere som en manager. Målet er å etablere oss internasjonalt, sier Haraldsen.

I helgen samlet laget seg for aller første gang, for å delta i DreamHacks Fortnite-turnering. Målet for turneringen var først og fremst å bygge opp erfaring og skape god dynamikk i laget – men Haraldsen har allerede en klar idé om hva som skal til for å lykkes. 

– For å bli god i e-sport bør en tørre å gå i kamp mot spillere som er bedre enn seg. Dersom en taper må man se på «replays» og lære av egne feil, sier Haraldsen.

Han røper også at gutta i «Octagon» kommer til å ha fokus på fysisk trening som en del av forberedelsene til turneringer. 

SLITSOMT: Selv proffe spillere må ta seg en strekk mellom slagene. Her er e-sportlaget Fnatic, et av DreamHacks store trekkplastere.  VG PARTNERSTUDIO

– Skal du sitte på en scene i seks timer, er du nødt til å være i god form.  

Skulle formelen lykkes, blir «Octagon» og Haraldsen å se i VM i Fortnite hvor lagene kjemper om en premiepott på svimlende 100 millioner dollar.

– Med hard jobbing og dedikerte spillere, håper jeg vi kan bli verdens beste, sier Haraldsen. 

Har du lyst til å prøve deg på e-sport? Her er utstyret du trenger for å komme i gang.