Velg rett stasjonær PC for deg

Hvordan velge stasjonær PC?

Publisert 18. apr 2018 15:36, Oppdatert 06. mar 2020 14:49

Hvis du er på jakt etter ny stasjonær PC er du trolig litt over snittet interessert i data.
I dag velger den største andelen PC-kjøpere laptop mens ekte gamere og PC-entusiaster fortsatt foretrekker en stasjonær maskin på grunn av blant annet ytelse. Hvis du er en fersk gamer eller det er første gang du kjøper stasjonær PC, kan trolig denne guiden være god og nyttig lesning.

Våre PC-er, enten det er en Komplett-PC eller andre kjente PC-produsenter, inneholder de beste komponentene som fungerer best sammen for din prisklasse. Ditt prisnivå er selvsagt en faktor å gå etter, men også da er det mye maskiner å velge i. Trolig kan vår PC-spesialist og produktsjef for Komplett-PC, Geir Anders Næss gi deg noen velmenende råd på veien til kjøp av ny PC.

Hva koster en stasjonær PC?

Det er gjerne en grunn til at noen maskiner er dyrere enn andre, du får det du betaler for helt enkelt. Kunder som er på jakt etter en stasjonær PC skal gjerne bruke den til mer enn surfing og nettbank.

– Hvis man går for en rimelig stasjonær vil man gjerne ønske å oppgradere om få år. Hvis du derimot går litt opp i pris, vil du ha en fullgod PC lenger, noe som kan være lønnsomt i lengden.

Prisen avhenger av bruksområdet. Skal du primært bruke den til enkle ting som nettbank, surfing og facebook-spill, så kan du uten problem klare deg med en maskin fra den nedre enden av skalaen. Gamere kjøper vanligvis PC-er som er et stykke oppover på prisstigen, mens de aller kraftigste og dyreste maskinene, med server-prosessorer og profesjonelle grafikkløsninger, kjøpes av bedrifter.

Stasjonære PC-er i alle prisklasser fra merker som HP, Lenovo, ASUS, Apple, Acer og MSI.

Hvordan velge rett kabinett?

Kabinettene kommer i ulikt design som selvsagt er en smakssak, men det er også andre faktorer som kan avgjøre valget ditt.

– Design er selvsagt en smakssak, og det er mye å velge i enten du foretrekker et aggressivt utseende med glassvindu og masse lys, eller et mer avdempet design med rene linjer. Størrelse, støydemping og utbyggingsmuligheter er andre faktorer som skiller de fra hverandre, forklarer Næss.

Slik rengjør du PC og tilbehør mest skånsomt og effektivt

Hvordan bør du kjøle PC-en? Vifte versus vann

Komponentene produserer mye varme og rett kjøling er viktig. Foretrekker du luft over vann må uansett varmen fraktes ut og vekk med god sirkulasjon i maskinen. Når det gjelder vifter kommer det mange størrelser som leverer ulikt støynivå og da også mengde luft. Vannkjøling er mer stillegående, men krever litt mer plass og har i tillegg gjerne en litt stivere pris.

–  Uansett om du kjøper en Komplett-PC, eller en ferdig maskin fra noen av våre andre produsenter, så er kjølingen godt ivaretatt. Maskiner med ekstra kraftig prosessor kommer gjerne med vannkjøling som standard. De største entusiastene bruker gjerne muligheten til å konfigurere sin bestilling, og velger ekstra kraftige vannkjølingsløsninger som gir mulighet for overklokking, utdyper han.

Hvilken strømforsyning bør jeg velge?

Strømforsyningen oppgis i watt, men hvor mye er egentlig bra nok effekt for en god PC?

Antall watt du trenger avhenger av de andre komponentene i maskinen og hvor mye de trekker. En gaming-PC med rask prosessor og kraftig skjermkort trenger mer strøm enn en enkel maskin som brukes til surfing og nettbank.

–  I våre egne Komplett-PC-er bruker vi 500-watts strømforsyninger også på forholdsvis rimelige modeller som kunne klart seg med under halvparten. Når strømforsyningen jobber på under 50 prosent av sin maksimale effekt, så blir det mindre støy og høyere effektivitet. Det gir også gode oppgraderingsmuligheter om man f.eks. ønsker å oppgradere maskinen med et kraftig skjermkort senere.

Gaming-ordbok: Dette betyr forkortelsene og uttrykkene

Hvilken prosessor er god nok?

Prosessor er avgjørende for ytelsen i din PC. For tyngre programmer og gaming er derfor valg av en nyere og kraftig prosessor viktig. Intel har lenge vært den største CPU-produsenten. Men i de senere årene har AMD utviklet en egen prosessor som en konkurrent til Intel Core som nå er på sin 9. generasjon.

– De to følger hverandre tett i ytelse, prissetting og navngiving. AMD Ryzen 3 tilsvarer Core i3, Ryzen 5 har mest til felles med Core i5 også videre. Core i3 er mer enn nok for enkel hjemmebruk, gamere foretrekker ofte Core i5 eller i7 for at det ikke skal oppstå flaskehalser som bremser spillene, og for oppgaver som tung videoredigering i 4K og lignende kommer de kraftigste Core i9-prosessorene til sin rett. Så hele utvalget prosessor.

Sjekk denne: Slik velger du riktig PC-skjerm

Hvilket grafikkort bør jeg ha?

Igjen er ditt PC-bruk avgjørende for valg av grafikkort. For gamere er det noen spill som krever bedre grafikk enn andre for å makse opplevelsen.

– Hvis du spiller spill i «MOBA-sjangeren» er GTX 1650 helt innafor. For populære førstepersonspill som Playerunknowns Battlegrounds eller GTA 5 vil vi anbefale RTX 2060 eller 2070-serien. Her får du mye grafikk for pengene. Vil du ha det absolutt råeste ville jeg selvsagt valgt en maskin med RTX 2080 eller 2080Ti.

Hvor mye minne/RAM er nok?

RAM står for Random Access Memory og er internminnet som PC-en bruker for å kjøre programmer og spill. I en stasjonær PC er det sjeldent noen stor kunst å etterinstallere ekstra minne. Men hvor mye trenger man?

– Stasjonære PC-er blir ofte brukt til gaming eller andre tyngre kjøringer og lite minne vil gjøre at PC-en oppleves som treg og uresponsiv. Kjøper du en maskin med 8GB minne, så vil det sjelden legge noen begrensinger på vanlig hjemmebruk. Gamere tenker ofte langsiktig, og mange foretrekker 16GB eller 32GB, selv om ikke dette blir fullt utnyttet per i dag.

Les også: Tre enkle steg til raskere PC med mer RAM

Hva slags lagringsenhet trenger jeg?

SSD-er er på vei til å ta over for den tradisjonelle mekaniske harddisken. Men prisen pr GB er høyere, og det finnes flere typer SSD-er å velge mellom.

– De fleste stasjonære PC-ene vi selger i dag er utstyrt med SSD som kobles direkte inn på PCIe-bussen. Sammenlignet med harddisker gir dette dramatisk høyere overføringshastighet og lavere forsinkelse. For brukeren betyr det at maskinen oppleves langt mer responsiv. For de som har stort plassbehov, så anbefaler vi en maskin som har både SSD og harddisk. Da får man fordelene ved å ha Windows på en SSD, samtidig som man har plass til f.eks et ekstra stort spillbibliotek eller mediefiler på harddisken.

Lett å oppgradere

En stasjonær PC kan du ha lenge og levetiden øker i forhold til en laptop da du enkelt kan oppgradere når det har gått en del år og du ønsker enda mer kraft eller spillgrafikken krever enda mer av din desktop.

Oppgraderingspakker som består av hovedkort, prosessor (med kjøling) og minne fra kr 2099 og oppover.

Sammendrag

Stasjonære PC-er er på ingen måte blitt mindre populære og har en betydelig fan-skare blant gamere og yrker som jobber med tunge arbeidsfiler som redigering. Som med det meste innen elektronikk, er sjeldent det billigste alternativet det beste.

Se våre bestselgere stasjonær pc, eller tilbehøret til din nye stasjonære drømmemaskin.