Prismatch*Prismatch*
Slik rengjør du din stekeovn

Hvordan rengjøre stekeovnen?

Publisert 22. mar. 2018 16:12, Oppdatert 02. feb. 2023 15:06

De fleste er flinke til å rengjøre boligen jevnlig, men ofte blir komfyren glemt. Vi forteller deg hvordan du får den ren igjen etter matlagingen.

Før du setter i gang med vask av komfyr er det lurt å sjekke hva slags ovn du har. Hva tåler ovnen din av vaskemidler, og er den til og med selvrensende? Vår hvitevareekspert, Kjell-Inge Yddal Aarset gir deg tips til hvordan rengjøre stekeovnen.

Integrerte stekeovner til ditt nye kjøkken fra Bosch, Gorenje, Miele og iiglo.

   

Selvrensende ovner

Flere stekeovner, på tvers av produsenter, renser seg selv, og det finnes tre typer selvrensende ovner som grovt deles inn i katalytisk, pyrolytisk og damprensende ovner.

Katalytiske ovner

Disse gjenkjennes av en ru emalje på innsiden. Den ru overflaten gjør at det dannes luftlommer under matrestene. Når ovnen varmes opp vil matfettet presses ut i ovnsrommet, og restene fordamper og forbrennes. En katalytisk ovn må i tillegg vaskes med jevne mellom, men det er viktig å huske at denne type ovn ikke tåler kjemiske rengjøringsmidler eller grønnsåpe. Årsaken er at slike produkter tetter porene i emaljen som er selve essensen i katalysen.

Damprens

Vanlige damprens-program er enkle å gjennomføre. Kort fortalt går rensingen ut på å fylle den medfølgende langpanna med vann, og la den virke i 30 min på 50 grader. I løpet av denne prosessen løsner fettet, og det mykes opp slik at det er enklere å fjerne når den vaskes i etterkant.

Pyrolyse

I nyere stekeovner har det kommet en nyttig funksjon som er en gave til hobbykokker. Mirakelet heter pyrolyse og går ut på at ovnen brenner seg ren uten bruk av vaskemidler.

Hva er pyrolyse?

– Pyrolyse er en renseprosess der fett og andre matrester forbrennes ved hele 400- 500°C. Det eneste som ligger igjen er en spiseskje med aske som enkelt kostes ut når ovnen blir kald. Men husk at tilbehøret til ovnen ikke tåler denne ekstreme varmen, og du må ta ut sideriller og stekebrett før du starter varmebehandlingen.

Hvordan vet jeg om min ovn har pyrolyse?

– Pyrolysefunksjonen er angitt på ulike måter av de forskjellige produsentene. Ofte står det en «P» i program-displayet, eller så står ordet «pyrolyse» fullt ut på digitale display, som på våre Miele ovner, sier Aarset.

  

LETTVINT: Med pyrolyse er det bare til å tørke bort asken etterpå.

Det er mange fordeler med pyrolyse, men man bør merke seg at det tar litt tid, utdyper Hanstad. I tillegg blir ovnsdøren stengt når den ekstreme varmeprosessen pågår som varierer fra 1 til 2,5 timer.

– Med andre ord bør du ikke starte rensning rett før maten skal inn i ovnen eller når gjestene er på vei inn døra. I tillegg skaper pyrolyse høy varme på kjøkkenet og kan gi en brent lukt i rommet.

YouTube Video - Hva er pyrolyse?

Andre tips til rengjøring

Det er fortsatt mange gode steke- og mikrobølgeovner som selges uten selvrens, og det finnes en rekke gode vaskemidler som er egnet for vask av stekeovn. Den vanligste feilen er å ikke la midlene virke lenge nok, eller at såperestene vaskes for dårlig ut i etterkant.

Les og bruk virketiden på vaskemiddelet

Tålmodighet er en dyd, og heller ikke her bør du ha for kort tid før gjestene kommer. I tillegg kan det hende du må gjennom prosessen to eller flere ganger på grunn av skitten ovn med mye matrester. Vær obs på at ikke alle typer emaljer tåler sterk såpe slik som katalytiske ovner.

   

Hva er ditt beste vasketips for ovn?

— Det beste er også det enkleste, nemlig å vaske ovnen rett etter du har sølt eller vaske den oftere. Da unngå du at matrestene brenner seg fast, forteller Aarset.

Unngå alternative vaskemetoder

Mange bruker salmiakk til fettfjerning i hjemmet, som er ett av flere kjerringråd for ovnsvask som florerer på nettet. Salmiakk er effektivt, men frarådes i sammenheng med matlaging på grunn av skadelig avgasser. Den sterke lukten kan være skadelig og irriterer luftveiene og tårekanalene.

Fredrik Wille, produktkoordinator i Electrolux, er skeptisk til alternative vaskemetoder av hvitevarer:

– Flere av nettipsene er salmiakk kombinert med varme, som i praksis kan være en livsfarlig kombinasjon.

– Mange tror at Zalo er en god løsning fordi det er fettoppløsende, men det er en enorm forskjell på svidd fett og fettrester på en tallerken. Zalo og andre universalmidler vil ofte ha svært liten effekt, og du er tvunget til å skrubbe lenge, avslutter han.

Våre produsenter har sine egne rengjøringsmidler som er skreddersydd for nettopp rengjøring av ovn, og er et trygt valg for en ren ovn, men også rengjøringsmidlene i butikkhylla gjør jobben så lenge du følger bruksanvisningen.

Skinnende ren dør

De naturlige vaskemidlene ovenfor fungerer også godt på glasset i ovnsdøra. Men når det gjelder skrubbing bør du være litt mer forsiktig med bruk av skubbesvamp for å unngå riper i glasset.

Hvordan gjør man rent mellom de doble ovnsglassene?

– Ikke alle vet at man kan ta ut glasset på de fleste ovnsmodeller. Noen glassdører tåler til og med oppvaskmaskin, og da går rengjøringen som en lek. Men jeg ville nok rengjort glassene i kummen. Bruk i tillegg en tannbørste til å fjerne de mest fastbrente flekkene.