Prismatch*Prismatch*
Illustrasjon av veggfeste og verktøy

Slik monterer du TV-en trygt på veggen

Publisert 09. mar. 2018 13:00, Oppdatert 31. jan. 2024 20:43

Mange er nervøse for å henge opp den nye TV-en på en ny vegg. Hvilket veggfeste skal jeg velge? Vil det ende med stygge merker på veggen, og hva om TV-en faller ned? Vi gir deg tips og triks til trygg montering av TV!

Med TV-en på veggen frigjør du masse gulvplass. Vekk med TV-bord og ledninger (om du har mulighet til en slik løsning), samtidig som TV-en i mange tilfeller vil stå enda tryggere. Her er det bare å komme i gang!

Hva slags vegg skal TV-en henge på?

Først og fremst bør du vite hva slags vegg TV-en skal henge på, og ikke minst om den kan bære vekten av TV-en din. Gips- og murvegger krever egne skruer eller plugger, så sørg for å lese bruksanvisningen til både TV-en og veggfestet ditt nøye før du setter i gang.

Se vårt utvalg av veggfester og TV-stativ!

Riktig veggfeste har stor betydning

Det viktigste å tenke på når du skal velge veggfeste, er å sjekke at VESA stemmer. Hva VESA er kommer vi tilbake til. I tillegg må også TV-ens vekt ikke være høyere enn hva veggfestet tåler. Og sist, men overhodet ikke minst – ønsker du å feste TV-en med arm eller sving, eller vil du ha den så tett innpå veggen som mulig?

Vurderer du arm- eller svingfeste åpner det seg flere bruksmuligheter enn hva en flat montering gjør. Her er det dog greit å ha i minnet at disse festene bygger mer ut fra veggen og dermed krever bedre feste.

Skal du henge opp TV-en på en gipsvegg, anbefaler vi at du først monterer en plate i sterkt treverk for et bedre festegrunnlag.

Velger du å montere TV-en flat på veggen henger den fast uten mulighet for særlig justering. På en annen side bygger en flat montering lite ut fra veggen, og du har i tillegg god plass til å gjemme kabler.

Hvor høyt skal TV henge?

Hvor høyt TV-en din bør henge avhenger naturligvis av hvor stort rommet er, og plasseringen av møblene dine. I tillegg må også TV-ens størrelse inkluderes i regnestykket. Det er viktig at TV-en hverken henger for høyt eller for lavt på veggen.

Vi anbefaler å henge TV-en 60 cm opp fra gulvet, og vatre den nøyaktig. Alternativt kan du sette deg til rette i sofaen, finne og markere øyehøyden din, og dermed gjøre følgende anslag:

Heng 2/3 av TV-en under øyehøyden, og behold 1/3 over. I de fleste tilfeller gir dette en behagelig TV-høyde som er vennlig for både syn og nakke.

Husk også å ta hensyn til lyskilder som kan gi irriterende forstyrrelser på skjermen, som for eksempel vinduer med mye sollys og fastmonterte lamper.

Ikke glem veggens tykkelse og konstruksjon, i tillegg til det som måtte befinne seg på andre siden av den. Lokaliser eventuelle vannrør og ledninger før du begynner å bore i veggen!

Før du begynner å skru TV-en på veggen

Har du det du trenger? De fleste moderne TV-er har fire hull med gjenger for M4- eller M6-skruer plassert i et kvadrat på baksiden. Avstanden mellom disse hullene går ut fra en standard kalt VESA. VESA er standard for de fleste produsenter, og skal være enkelt å finne i produktbeskrivelsen til både TV og veggfeste.

Hva er VESA?

VESA er en standard som definerer avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden av en TV. Disse angis i millimeter og måles både horisontalt og vertikalt. VESA-standarden går på tvers av produsentene og tilpasset til de aller fleste TV-merker og veggfester. Hos Komplett finner du VESA-størrelsen i produktbeskrivelsen på TV-en og veggfestet ditt. 
 

   

Montering av TV på ulike vegger

Om veggen har panel eller sponplate er det enkelt å montere både små og større skjermer. Har du mur- eller gipsvegg, må du tilpasse festene enten det er skruer, plugger eller gipsankre.

Henge opp TV på gipsvegg

Når du skal henge opp TV-en på en gipsvegg er det best å montere veggfestet i stenderne bak gipsplatene.

Stenderne er selve reisverket, og er plassert med 60 cm mellomrom. Her er det viktig at du bruker skruer som er egnet for treverk!

Sannsynligvis er det ikke mulig å treffe en stender for alle festepunktene. Derfor er det viktig at du går til innkjøp av gipsankre som ekspanderer på baksiden av gipsplatene. Disse gipsankrene skal kun brukes på festepunktene som ikke treffer en stender.

Montere TV på betongvegg

Er veggen i betong må du først bore og plugge hullene før du monterer veggfestet. På betongvegger er det ikke selve veggen, men skruene som er den avgjørende faktoren om TV-en din henger trygt eller ikke!

Har du det du trenger?

Har du lyst på en ny TV og kanskje et veggfeste? Eller er du ute etter verktøy som kan gjøre monteringsjobben litt lettere? Vi har utvalget!

Nå har du informasjonen som forhåpentligvis hjelper deg på vei når du skal montere TV-en din. Er du fremdeles usikker? Husk at det ofte er billigere å spørre en fagmann enn å måtte erstatte en TV som har havnet i gulvet.