Monter TV-en på veggen på en trygg måte

Trygg montering av TV på vegg

Publisert 09. mar 2018 13:00, Oppdatert 09. jan 2020 14:52

Mange kvier seg for å montere TV-en på veggen, både fordi de er redd for å lage stygge merker og at skjermen skal dette ned. Denne artikkelen gir deg tipsene og triksene du trenger for å henge opp TV-en på en trygg måte.

Det er flere fordeler med å få TV-en opp på veggen. Du frigir gulvplass, det ser bra ut, og TV-en står tryggere når den først er festet ordentlig. Så her er det bare å komme i gang!

 

Hvor skal TV-en henge?

Det kan være verdt å merke seg at selv om veggfestet tåler vekten, må også veggen kunne bære selve tyngden på TV-en. Mange boliger har gips- eller murvegger, og til disse bør du gå til innkjøp av egne skruer og plugger spesielt tilpasset den veggtypen du har. Vi går nærmere inn på dette lenger ned i artikkelen.   

  

Type veggfeste er av betydning

Veggfester med svingarm krever et svært godt feste, som tåler mer vekt enn ved flat montering. For deg med gipsvegg anbefaler vi at du først monterer opp en plate i treverk for å få et bedre festegrunnlag. Vekten på ulike TV-modeller varierer, og nyere TV-er veier ikke lenger like mye som eldre modeller. Men så fort du kommer opp i størrelse vil også moderne TV-er veie en del.

Ta en titt på vårt utvalg av veggfester til TV-en din fra B-Tech, iiglo og Samsung.

Les også: Slik velger du riktig veggfeste til TV

  

Hvor høyt skal TV-en henge?

Avstanden til TV-en fra der du sitter er begrenset til stuens størrelse og plassering av møblene, men høyden på monteringen kan de fleste gjøre noe med. For å unngå vond nakke, er det viktig å hverken montere TV-en for høyt eller for lavt. TV-produsentene anbefaler deg å teste høyden sittende før du skrur fast veggfestet.. Dette er selvsagt avhengig av størrelsen på TV-en, men 60 cm opp fra gulvet er et godt utgangspunkt. En annen huskeregel er at TV-en festes 2/3 under din øyehøyde når du sitter, og 1/3 av skjermen skal være over øyehøyde. I tillegg anbefaler vi å ta hensyn til lyskilder som kan gi irriterende forstyrrelser på skjerm slik som for eksempel sollys fra et vindu.

   

Trenger du nytt TV? Se vårt store utvalg av TV-er fra Philips, Samsung og Sony med flere.

 

Unngå å treffe vannrør og ledninger

Hvis du er helt grønn når det gjelder håndverk og har null peiling på hva som befinner seg på andre siden av veggen, er det ingen grunn til å fortvile. Det finnes i dag en rekke verktøy som hjelper deg med å lokalisere både hvor og hvor du ikke bør bore.

  

Før du begynner å skru

Har du det du trenger? De fleste TV-er har fire hull med gjenger for enten M4- eller M6-skruer plassert i et kvadrat på baksiden av skjermen. Avstanden mellom disse hullene går ut fra en standard kalt VESA, som de fleste produsenter bruker.

  

Hva er VESA?

VESA er en standard som definerer avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden av en TV. Disse måles horisontalt og vertikalt og angis i millimeter. VESA går på tvers av produsentene og er tilpasset de fleste TV-merker og veggfester. De mest vanlige VESA-størrelsene er 200 x 200 for TV-er opptil 32 tommer, VESA 400 x 400 for TV-er opptil 60 tommer og VESA 600 x 400 for større skjermer som 70 eller 84 tommer.

  

Hvor finner jeg VESA-størrelsen min?

Vi i Komplett har definert dette målet i produktbeskrivelsen på alle vår skjermprodukter og veggfester. Ønsker du å finne målene selv, kan du enkelt, ved hjelp av et målebånd eller en tommestokk, måle avstanden mellom hullene på baksiden av TV-skjermen din, både horisontalt og vertikalt.

Montering på ulike typer vegger

Har du panel eller sponplater i veggene er det enkelt å henge opp ting på dem, også tyngre skjermer. Men om du har mur- eller gipsvegger, må du passe på å ha riktige skruer, plugger og eventuelt gipsankere.

Gips

For montering på gipsvegg vil det beste være å feste veggfestet i stenderne bak gipsplatene. Stenderne er selve reisverket og er plassert med 60 cm mellomrom. Her er det er viktig at du benytter skruer som er egnet for treverk. Det vil sannsynligvis ikke være mulig å treffe en stender for alle festepunktene. Det er derfor viktig å gå til innkjøp av gipsankere som ekspanderer på gipsplatens bakside for festepunktene som kun skrus fast på gips uten stender bak. 

Betong

Har du vegger i betong, må du bore og plugge hullene før du skrur fast veggfestet. På slike vegger er det ikke selve veggen, men skruene som er den avgjørende faktoren for om TV-en din henger trygt eller ikke. Her finner du et egnet bor for mur.

 

Vi har det du trenger

Visste du at Komplett også selger verktøyet du trenger? Vi har en rekke elektronikk-produkter som gjør jobben enklere for deg.