Monter TV-en på veggen på en trygg måte

Slik sikrer du trygg montering av TV på vegg

Publisert 09. mar. 2018 13:00, Oppdatert 23. feb. 2023 13:55

Mange kvier seg for å montere TV-en på veggen. Lager det stygge merker? Vil skjermen deise i gulvet? Alle spørsmål som er legitime, men med denne artikkelen gir vi deg tips og triks for å sikre at TV-en henger trygt på veggen.

Med TV-en på veggen frigjør du masse gulvplass: Vekk med TV-bord og ledninger (om du har mulighet til en slik løsning), samtidig som TV-en i mange tilfeller vil stå enda tryggere. Her er det bare å komme i gang!

 

Hva slags vegg skal TV-en henge på?

Du må selvsagt ha et veggfeste som tåler vekten av selve TV-apparatet, så sørg for å lese produktinformasjonen på begge før du setter i gang. Men vel så viktig er det å vite hva slags vegg det er du skal henge TV-en på og at den kan bære vekten av TV-en. Mange boliger har gips- eller murvegger som krever egne skruer eller plugger. Disse er tilpasset veggtypen din, så hvis du vil unngå et kostbart smell bør du gå til innkjøp av riktig skruer. Vi går nærmere inn på dette lengre ned i artikkelen.

Type veggfeste er av betydning

Hvilket type veggfeste du velger vil også påvirke hvordan det bør henges opp. Ønsker du et TV-feste med svivel eller arm, åpner det seg langt flere bruksmuligheter. Men her er det viktig at du har i bakhodet at festet bygger mer ut fra veggen og krever bedre feste. Dersom du skal montere TV-en på en gipsvegg, anbefaler vi at du først monterer en plate i treverk for å få bedre festegrunnlag.

Går du for en flat montering, vil TV-en stå fast. Dette er fortsatt den mest normale måten å montere TV-en på veggen og den bygger lite ut fra veggen. Her får du også best plass til kabler.

Ta en titt på vårt utvalg av veggfester til TV-en din fra B-Tech, iiglo og Samsung.

Les også: TV i flere rom? Her er tipsene!

  

Hvor høyt skal TV-en henge?

Når det kommer til avstand fra der du sitter til monteringssted og høyde, avhenger dette av rommets størrelse og plasseringen av møblene. Det er viktig at TV-en hverken er for høyt opp eller for langt ned på veggen. For å gjøre det enda mer komplisert: Du må også vurdere størrelsen på TV-en.

Vårt tips er: Ha TV-en 60 cm opp fra gulvet og sørg for at TV-veggen er i vater. Du kan også sette deg i godstolen eller sofaen og gjøre følgende anslag: TV-en skal festes 2/3 under din øyehøyde, mens 1/3 av skjermen skal være over.

I tillegg anbefaler vi å ta hensyn til lyskilder som kan gi irriterende forstyrrelser på skjermen, for eksempel sollys gjennom vinduer.

Du må heller ikke glemme at det kan befinne seg andre ting på andre siden av veggen. For å unngå å treffe vannrør og ledninger bør du finne verktøy som lar deg lokalisere hvor du kan og ikke kan bore.

Trenger du nytt TV? Se vårt store utvalg av TV-er fra Philips, Samsung og Sony med flere.

 

Før du begynner å skru TV-en på veggen

Har du det du trenger? De fleste TV-er har fire hull med gjenger for M4- eller M6-skruer plassert i et kvadrat på baksiden av skjermen. Avstanden mellom disse hullene går ut fra en standard kalt VESA. Dette er en standard for de fleste produsenter, og skal være enkelt å finne i produktbeskrivelsen enten du har et Arkitect-veggfeste eller et fra iiglo.

Hva er VESA?

VESA er en standard som definerer avstanden mellom de fire monteringshullene på baksiden av en TV. Disse angis i millimeter og måles horisontalt og vertikalt. VESA går på tvers av produsentene og er tilpasset de fleste TV-merker og veggfester. De vanlige VESA-størrelsene er 200 x 200 for TV-er opptil 32 tommer, VESA 400x400 for TV-er opptil 60 tommer og VESA 600 x 400 for skjermer som 70 eller 84 tommer.

Hvor finner jeg VESA-størrelsen min?

Vi i Komplett har definert dette målet i produktbeskrivelsen på alle våre skjermer og veggfester. Ønsker du å finne målene selv kan du finne frem målebåndet eller tommestokken og måle avstanden mellom hullene på baksiden av TV-en din.

Montering på ulike typer vegger

Om TV-veggen har panel eller sponpanel er det enkelt å montere både små og store skjermer. Har du mur- eller gipsvegger må du tilpasse festene, enten det er skruer, plugger eller gipsankere.

Gips

For montering på gipsvegg vil det være best å feste veggfestet i stenderne bak gipsplatene. Stenderne er selve reisverket og er plassert med 60 cm mellomrom. Her er det viktig at du benytter skruer som er egnet for treverk. Det vil sannsynligvis ikke være mulig å treffe en stender for alle festepunktene. Derfor er det viktig å gå til innkjøp av gipsankere som ekspanderer på gipsplatens bakside. Disse gipsankrene skal kun brukes på festepunktene som ikke treffer en stender.

Betong

Dersom TV-veggen er i betong, må du bore og plugge hullene før du skrur fast veggfestet. På slike vegger er det ikke selve veggen, men skruene som er den avgjørende faktoren for om TV-en din henger trygt eller ikke.

Vi har det du trenger

Her finner du verktøy som kan hjelpe deg med boringen. Vi har en rekke elektronikk-produkter som gjør jobben enklere for deg.


Nå har du all informasjonen du trenger for å sette i gang med å få TV-en på veggen. Er du fortsatt usikker? Det er ofte billigere å spørre en fagmann enn å måtte erstatte en TV som har havnet i gulvet.