Smarte stikkontakter

Smarte hjem: Spar strøm med denne dingsen

Publisert 06. mar. 2018 09:44, Oppdatert 21. feb. 2020 14:08

Det er fortsatt en stund til kjøleskapet automatisk setter melk på handlelisten din. Men denne lille saken kan gjøre hjemmet ditt litt smartere og tryggere – og du sparer strøm i samme slengen.

Smarte hjem har blitt en viktig teknologi-trend, og stadig flere produkter kan kobles til internett og styres via apper på mobilen din. Hvis dette fortsatt er litt nytt for deg, eller du ikke er klar for å bytte ut varmeovner, høyttalere og lyspærer, finnes det en enkel liten dings som kan gjøre det aller meste «smart»: en strømplugg du kan styre strømtilførselen fra ved hjelp av mobilen.

Les også: Så enkelt kan du gjøre huset ditt smart

– Det er et produkt som gjør verden litt enklere, og som også er en liten ekstra sikkerhet. I tillegg kan de være strømbesparende, om du bruker dem smart, forklarer Hildegunn Bjerknes, som er produktsjef for smarte hjem og nettverk i Komplett.

Hvis du er den litt distré typen, som stadig lurer på om du har husket på å skru av kaffemaskinen, kan du bekymre deg litt mindre om du har en smart strømplugg eller to. Du kan også gjøre vanlige panelovner «smarte» – for eksempel ved å skru på varmen på hytta før du kommer (så lenge du har Wi-Fi på hytta), eller sette på tidsstyring på ovnene hjemme.

– Det finnes mange ulike varianter, med litt ulike funksjoner – men det er et veldig enkelt produkt, og det eneste du behøver fra før er en smarttelefon du kan laste ned den tilhørende appen på.

Produktsjefen har plukket ut tre smarte strømplugger hun anbefaler, som passer til ulike behov:

Gjør panelovnene dine smarte

HETT TIPS: Strømpluggen fra Mill kobler vanlige panelovner til internett, slik at du kan styre dem fra mobilen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Hvis du først og fremst ønsker å styre panelovnene hjemme eller på hytta, er det ifølge Bjerknes strømpluggen fra Mill du bør velge. Den har nemlig innebygget temperatursensor, og viser deg temperaturen i rommet i realtid på mobilen din.

Hvis du velger å bruke pluggen hjemme, kan du i appen legge inn hvordan hverdagen din ser ut, slik at temperaturen i ulike rom automatisk justeres for deg – og du kan aktivere «feriemodus» hvis du reiser vekk.

Så du denne? Fremtidens klesvask styres med mobilen

Om du har en hytte du bruker jevnlig, kan du bruke appen til å justere temperaturen før du kommer frem. Skal du «stenge» hytta etter vintersesongen, bør du imidlertid dra ut alle stikkontakter.

Mill Wifi Socket fungerer både til Android og iOS.

Vil du heller ha en Wi-Fi-panelovn? Sjekk ut denne:

Styr ulike dingser ved hjelp av Siri

LITEN OG DISKRET: Plugg radioen, kaffemaskinen eller en helt annen enhet til denne lille saken, så kan du styre dem ved å snakke til Siri. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Om du ønsker å enkelt sjekke om kaffetrakteren eller rettetangen din er skrudd av, eller vil skru av og på forskjellige dingser fra mobilen, har du flere muligheter. Men hvis du allerede bruker Apples Homekit og vil styre enheten ved hjelp av Siri på iPhonen din, er denne strømpluggen et godt alternativ, ifølge eksperten.

Smartpluggene er enkle å installere, og gjør det enda enklere å holde styr på de elektriske husholdningsapparatene dine hvor som helst i verden med kun et trykk på smarttelefonen din.

For deg som allerede er i gang med smarthjem

FOR «VIDEREKOMNE»: Det finnes mange smarte hjem-systemer, og hvis du allerede er i gang med Fibaro, som bruker Z Wave-teknologi, er det kjekt å ikke behøve enda en app.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Z Wave er et at de største systemene for styring av smarthus. Hvis du har automatisert varme og ventilasjon, alarmer, persienner eller garasjeport i hjemmet ditt allerede, er det gode sjanser for at du har et såkalt «home center» eller en «gateway» som kontrollerer disse enhetene. Om du er «i gang» med Z wave-enheter, er det svært enkelt å koble til en strømplugg også. Dessuten slipper du å forholde deg til enda et system.

En av fordelene med strømpluggen fra Fibaro, som støtter denne teknologien, er at du kan få pushvarsler på telefonen om noe skulle skje. Har du en fryser i boden, kan du eksempelvis få et varsel om den streiker, siden strømpluggen registrerer om voltstyrken plutselig faller. Du kan også enkelt få oversikt over strømbruken til de ulike tilkoblede enhetene. 

Fibaro fungerer både med iOS og Android.

Produktene nevnt i artikkelen bør ikke kobles til enheter som trekker mer enn 2500 watt, som for eksempel varmtvannsbereder og elbillader.

Har du allerede Fibaro hjemme, kan du supplere med flere produkter, for eksempel disse: