Prismatch*Prismatch*
La robotene ta over
Så ikke spør hva du kan gjøre for robotene – spør hva de kan gjøre for deg.

La robotene overta!

Publisert 04. mar. 2021 15:54, Oppdatert 10. mar. 2021 01:00

Ifølge en rekke science fiction-forfattere – ja, til og med noen nokså prominente forskere og industrialister – går vi mot en fremtid der menneskeheten er underlagt og underkuet sine egne skapninger.

En dystopisk verden der roboter med kunstig intelligens har tatt over makta og bruker alle midler for å fremme sine egne interesser.

Ingen har, såvidt vi vet, skrevet en roman eller tv-serie der det er støvsugerne som organiserer seg og konspirerer for en maktovertakelse.

Fakta er imidlertid at det er rengjøringsrobotene som nå er noen av de mest avanserte og sofistikerte apparatene du kan kjøpe til heimen.

Se alle våre robotstøvsugere her

Den gode nyheten er at mens vi venter på at søte, små medhjelpere som Roborock og iRobot skal gjøre oss mennesker til slaver, skal jaggu vi la dem slave for oss.

Så ikke spør hva du kan gjøre for robotene – spør hva de kan gjøre for deg. Her er noen av våre potensielle, framtidige overlords, og hvilken nytteverdi de kan ha så lenge det er du som er sjefen deres.

Roborock E4.

Med sine mange bevegelsessensorer, lave pris og overblikk over landskapet den beveger seg i, er denne modellen en aktuell fotsoldat i framtidas robothær.

Inntil da kan du bruke den til å oppnå det som inntil for kort tid siden var forbeholdt dine deiligste drømmer: Et liv med evig rene parketter og tepper.

Det er bare å fiske opp mobilen og starte den standhaftige roboten med et trykk på appen. Så kan den moppe og suge opp støv, skitt, brødsmuler og hundehår mens du gjør noe helt annet. Siden dørstokker opp til 2 centimeter ikke utgjør noen hindring for E4 er flere rom rengjort før du rekker å områ deg.

Roborock S6 Pure

Med bred rekkevidde og et lasernavigasjonssystem som roterer 300 ganger i minuttet for å kartlegge rommet med uhyre presisjon, er S6 Pure en rekognoseringsekspert hvis etterkommere trolig vil ta seg rundt i terrenget for å identifisere trusler mot støvsugerstaten og dens altoverskyggende mål om å fjerne all smuss fra Jordens overflate.

Men inntil videre er S6 Pure gladelig din nye rengjøringshjelp. Den er programmert med algoritmer som bruker sanntids-kartet til å beregne den til enhver tid mest effektive ruten gjennom rommet – algoritmer som er adaptive, de tilpasser seg endringer som måtte oppstå i omgivelsene (ikke ulikt et intelligent vesen, i grunnen). Dette gjør støvsugingen 15 prosent raskere.

S6 Pure drives av muskuløse litium-ion-batterier som gir den heftig sugekraft og styrke til å bære en vanntank på 180 ml – det holder til rengjøring av 150 kvadratmeter før den trenger påfyll. Samtidig ligger roboten lydig unna no-go-soner du måtte ha definert (ungenes Lego-hjørne, for eksempel).

iRobot Roomba i3154

Kjapp i bevegelsene, alltid på alerten, lydhør for ordre og god på å backtracke seg ut av kinkige situasjoner: Dette er rengjøringsrobotenes svar på kommandosoldater.

iRobot har lenge ligget i front av utviklingen, og denne modellen er både den perfekte inngangsportalen til deres produkter og en veldig god deal, prisen tatt i betraktning. i3154 er ikke bare intelligent, den er tilsnakkendes i helt bokstavelig forstand – den støtter nemlig stemmestyring via Alexa eller Google Assistant.

Den både mopper og støvsuger og lar seg programmere til å følge de rengjøringsrutinene akkurat du har mest bruk for.

Roborock S6 MaxV

Nå snakker vi virkelig hyperavansert teknologi. For ganske få år siden var det utopisk at vi en gang skulle lage maskiner som etteraper vår egen måte å lære og løse problemer på – nå får du gulvvask basert på slik kunstig intelligens.

Denne er i verdensklasse, bygd på maskinlæring og såkalte konvolusjonelle nevrale nettverk, som setter robot-«hjernen» i stand til å kjenne igjen en gjenstand selv om den tidligere bare har sett den fra en annen vinkel eller avstand.

Så om Roborock S6 MaxV i dag bruker sine evner til å forvandle ditt skitne kjøkkengulv til en perfekt moppet overflate på et minimum av tid og samtidig svinge elegant unna den åpne drikkeflaska poden var så smart å sette fra seg på gulvet i går kveld, skal du ikke se bort fra at den i morgen kaller seg general og legger slagplaner og stategier på høyt nivå.